Gdje je Kolinda Grabar Kitarović i zašto se nije vratila u HDZ kako se očekivalo?

Naš sugovornik iz vrha stranke se ne čudi što se bivša predsjednica ne vraća. Dio stranke je, veli, ionako u kampanji radio protiv nje

ZADNJA IZMJENA: lip 9, 2020
Foto: Vjekoslav Skledar

Kad je Ivo Josipović 2015. godine izgubio izbore, vrlo se brzo doznalo da bivši predsjednik nema namjeru vratiti se u stranku u kojoj je bio do stupanja na predsjedničku dužnost. “Nema pravog smisla da ulazim u SDP, kako bih statirao jednoj politici za koju mislim da nije dobra”, izjavio je Josipović u veljači te godine, otprilike mjesec dana nakon drugog kruga izbora u kojem ga je pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović.

Pet godina kasnije, i Kolinda Grabar-Kitarović postala je bivša predsjednica, pa je u tom trenutku prestala i njezina obveza da ne bude članica nijedne stranke, u njezinom slučaju, naravno, HDZ-a. Tek što su se slegli dojmovi o drugom krugu izbora, na kojima je pobijedio aktualni predsjednik Zoran Milanović, mediji su krenuli nagađati u kojem će smjeru krenuti politička karijera sad već bivše predsjednice.

Nije se vratila, a hoće li jednom…

Tako se već sredinom siječnja pisalo da će se najprije odmoriti i da nije donijela nikakvu definitivnu odluku o svom daljnjem (političkom ili inom) angažmanu. Ali, neki su očito već tada priželjkivali da se bivša predsjednica vrati u stranku. “Jedan od njezinih prvih poteza zasigurno će biti zahtjev HDZ-u za ponovno učlanjenje u stranku”, citirao je tada Jutarnji list izjavu neimenovanog sugovornika.

Otad je, međutim, prošlo pet mjeseci, u Hrvatskoj se upravo zahuktava nova i neizvjesna predizborna kampanja u kojoj HDZ želi, dakako, osvojiti još jedan mandat za upravljanje zemljom, ali o povratku bivše predsjednice u stranku koju vodi Andrej Plenković nigdje ni slova. Je li se vratila u HDZ (a da jest, valjda bi se HDZ time pohvalio)? Ako se nije vratila, ima li uopće namjeru? Izgleda da su zasad odgovori na ta pitanja „nije“ i „ne zna se“.

Granićev povratak

U HDZ-u neslužbeno doznajemo da bivša predsjednica zasad nije tražila promjenu statusa u stranci, dakle svojevrsno odmrzavanje mandata nakon što je, po stupanju na dužnost predsjednice, morala prestati biti članica HDZ-a. U međuvremenu se u HDZ ponovno učlanio Mate Granić. Dugogodišnji hrvatski ministar vanjskih poslova bio je od veljače 2016. godine posebni savjetnik tadašnje predsjednice. Tu je dužnost obavljao volonterski sve do kraja njezina mandata. U stranku se, pak, vratio ovog ožujka, kad su u HDZ-u završili unutarstranački izbori na kojima je za predsjednika ponovno izabran Andrej Plenković.

Nekadašnji bliski suradnik bivše predsjednice tako se nakon 20 godina vratio u HDZ. Granić je namjerno čekao da prođu ti izbori kako bi ponovno postao član. Moglo bi se stoga pomisliti da je i bivša predsjednica čekala da prođe unutarstranačka kampanja kako je se ne bi svrstavalo – što su mediji bez obzira činili, spekulirajući čak i o njezinoj kandidaturi na tim izborima. Ali, čini se da Granićeva bivša šefica nema istu taktiku kao njezin nekadašnji posebni savjetnik.

“Nije ni čudno ako se ne želi vratiti”

Naime, kako se može doznati, Grabar-Kitarović jednostavno ne želi, niti četiri mjeseca nakon što je prestala obavljati dužnost predsjednice, odmah natrag u političku arenu. Njenim eventualnim odmrzavanjem članstva vjerojatno bi odmah krenule i špekulacije o eventualnim ambicijama bivše predsjednice, bilo vezano za mjesta na izbornim listama, ili za neku funkciju povezanu uz izvršnu vlast, pobijedi li, jasno, HDZ na izborima. Krenuli bi, zasigurno, kako to već biva u kampanjama, i udarci sa strane političkih protivnika, što po svemu sudeći bivša predsjednica ne želi ponovno prolaziti – barem dok su sjećanja na burni (i izgubljeni) okršaj za Pantovčak još živa.

Izvor iz vrha stranke nam, pak, trpko kaže kako mu se čini da je ozbiljna politička karijera Grabar-Kitarović – gotova. Ne čini mu se da je bivša predsjednica netko tko bi se nakon pet godina na vrhu države zadovoljio nekom sitnijom političkom funkcijom. “Nije ni čudno ako se ne želi vratiti – dio stranke je ionako u predsjedničkoj kampanji radio protiv nje”, dodaje naš sugovornik.

Najracionalniji od svih izbora?

Kad se sve zbroji, čini se da između Grabar-Kitarović i HDZ-a više nema nikakve političke kemije, čak ni one negativne. I bivša predsjednica i njena bivša stranka kao da su, barem privremeno, zatvorili poglavlje zajedničke priče. Koliko je, međutim, taj potez politički opravdan, drugo je pitanje. Davor Bernardić, primjerice, kako bi maksimizirao rezultat na liste stavlja i ljude koje je suspendirao jer su mu radili “o glavi” (tražili njegovu ostavku).

Andrej Plenković se, pak, bez riječi pomirio s činjenicom da se bivša predsjednica države, koja je u siječnju dobila 929.707 glasova, neće ni formalno vratiti u stranku, a kamo li na bilo koji aktivniji način pomoći u kampanji. U situaciji u kojoj jedan ili dva mandata mogu značiti razliku između pobjede i poraza, odnosno, u Plenkovićevom slučaju, ostanka za kormilom stranke ili odlaska u rezalište bivših predsjednika HDZ-a, ta ravnodušnost se ipak ne čini kao najracionalniji od svih izbora.

Jasmin Klarić
Telegram autor
563 članka Više o autoru
Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
473 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program