Gdje je zapelo s EU novcem za dječje vrtiće? Od 198 projekata, konačnu isplatu dobila su samo 3

Od milijardu planiranih kuna, krajnjim korisnicima isplaćeno je oko trećine sredstava

ZADNJA IZMJENA: kol 11, 2020

Pred ljeto prošle godine u Fužinama je svečano otvoren prvi dječji vrtić: moderni objekt, jedan od brojnih koji se financiraju i novcem Europske unije, dovršen je u nepunih osam mjeseci. Godinu dana od svečanog otvorenja, međutim, općina i dalje čeka isplatu europskog dijela novca, tvrdi načelnik općine David Bregovac.

Zahtjev za isplatu europskih sredstava – ukupno su računali na 5,9 milijuna kuna – podnijeli su sredinom siječnja ove godine. No, ispostavilo se da zahtjev nije bio potpun, pa je uslijedilo dopisivanje s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Agencija je tražila nadopunu poslane dokumentacije bez koje, ističu, pak, u toj instituciji, ne mogu odobriti zahtjev za isplatu.

Registratori s dokumentima

Općina je stoga – kažu nam, pak, u Fužinama – u Zagreb, među ostalim, slala popis ugrađenog materijala, poštom su poslana dva velika registratora originalne dokumentacije, a mailom skenirani građevinski dnevnici. Krajem svibnja u Agenciji su konačno bili zadovoljni; 27. svibnja, ističu u APPRRR-u, Općina Fužine podnijela je „svu traženu dokumentaciju“.

Taj datum sada računaju kao datum podnošenja potpunog zahtjeva za isplatu sredstava. U međuvremenu su općini poslali odluku o isplati, što je još jedan formalni korak u proceduri, ali konkretan novac zasad nije sjeo na općinski račun. Kaže nam to načelnik općine s kojim smo se čuli početkom prošlog tjedna. Dapače, upitno je i kad će novac stići: Bregovac napominje da im je zahtjev za isplatu umanjen jer je Agencija utvrdila određene nedostatke u provedbi projekta, na što se općina žalila.

Sankcija – sto metara ceste

Ta tzv. financijska korekcija – novčana sankcija koju se može propisati ako su utvrđene neke nepravilnosti – u slučaju fužinskog vrtića iznosi deset posto, odnosno oko pola milijuna kuna, otkrio nam je načelnik. „To je sto metara ceste“, preračunava Bregovac što bi se za taj iznos dalo napraviti. Budući da smatra da korekcija nije opravdana, na tu je odluku prije desetak dana podnio žalbu.

Žalba će dodatno odgoditi isplatu, pa će vrlo skoro općina Fužine na rješavanje papirologije oko EU novca potrošiti jednako, ako ne i više vremena nego što im je trebalo da izgrade vrtić. Vrlo je moguće, međutim, da nisu jedini: europski novac ulaže se u stotine dječjih vrtića diljem zemlje, ali i drugi lokalni čelnici svjedoče da milijuni eura prilično sporo stižu. To sugeriraju i službeni podaci koje nam je poslala Agencija za plaćanja u poljoprivredi.

Isplaćena trećina novca

Agenciju smo pitali koliko se vrtića gradi ili obnavlja sredstvima EU fondova preko natječaja koje provodi APPRRR. Iz programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. godine „provodi se 198 projekata ulaganja u dječje vrtiće ukupne vrijednosti potpore od 1,04 milijardi kuna“, kažu u Agenciji, dodajući da su projekti odabrani putem dva natječaja, u razdoblju od 2017. do 2019. godine. Od planiranih milijardu kuna, do krajnjih korisnika je, prema stanju s kraja srpnja, stiglo 359,9 milijuna kuna. Toliko je dosad isplaćeno za ulaganja u dječje vrtiće, kažu u Agenciji.

Radi se o nešto više od trećine planirane ukupne vrijednosti potpora. To je zapravo u skladu s općenitom statistikom korištenja europskih fondova; iako je, prema službenim podacima, ugovoreno 97 posto ukupno raspoloživih sredstava, isplate idu osjetno sporije od ugovaranja, pa je dosad krajnjim korisnicima uplaćeno oko 37 posto tog novca.

Dosad tri isplaćena vrtića

U iznos od 359,9 milijuna kuna uključene su sve isplate namijenjene vrtićima, što znači predujmovi, rate i konačne isplate. No, krajem srpnja novac je bio potpuno isplaćen za tri vrtića. „Do sada su u popunosti isplaćena sredstva za tri vrtića gdje su korisnici Grad Vrgorac, Općina Donji Kraljevec i Općina Konjščina“, odgovorili su nam iz Agencije.

„Ističemo kako je većina projekata u fazi provedbe s obzirom da nakon potpisivanja ugovora i provođenja postupaka javne nabave slijedi izgradanja i/ili rekonstrukcija, plaćanje svih troškova, a po tehničkom pregledu i izdavanje uporabne dozvole. Sve navedeno je preduvjet za konačnu isplatu”, objašnjavaju u APPRRR-u. Napominju i da korisnici, nakon što provedu javnu nabavu, odaberu izvođača i dobiju odluku o dodjeli sredstava, za provedbu projekta – što uključuje tehnički pregled, izdavanje uporabne dozvole te stavljanje objekta u funkciju – i podnošenje konačnog zahtjeva za isplatu imaju na raspolaganju dvije godine.

Koliko traje obrada zahtjeva?

Koliko će Agenciji trebati da obradi zahtjev za isplatu, ovisi o nizu stvari, objašnjavaju u toj instituciji. Predujmove, uvjeravaju, obrađuju u par tjedana, ali obrada konačnog zahtjeva „značajno ovisi o njegovoj kvaliteti“. Tvrde da često od korisnika traže dopune što produžuje obradu.

„Generalno govoreći, Agencija izdaje odluke o isplati konačnih zahtjeva unutar 90 dana od kompletiranja zahtjeva, a sveukupno trajanje može biti i dulje, posebice ako je zahtjev nedovoljno dobro pripremljen, što zahtijeva dopunu dokumentacije”, kažu u APPRRR-u. U slučaju Fužina, ističu, odluku su izdali u roku od 49 dana od slanja potpunog zahtjeva za isplatu (dakle, nakon nadopune dokumentacije).

Iskustva lokalnih načelnika

No, i lokalne jedinice koje su dosad uspjele dobiti finalnu isplatu, nisu sve bile pošteđene spomenutih financijskih korekcija. Prema podacima Agencije, korekcija je utvrđena za Konjščinu i Donji Kraljevec. Osim toga, korekcija je utvrđena za još jednog korisnika, napomenuli su u odgovoru, ali ta odluka nije još pravomoćna pa ne otkrivaju o kome je riječ. Načelnici Konjščine i Donjeg Kraljevca potvrdili su nam da im je, prilikom finalne isplate, ukupni iznos sredstava djelomično umanjen.

Donji Kraljevec se, prema riječima načelnika Miljenka Horvata, nije žalio na tu odluku jer su smatrali da bi time samo odgodili isplatu, a da je upitno bi li išta postigli. Iako projekt ulaganja u dječje vrtiće u manjim sredinama smatra izvrsnim, načelnik ocjenjuje da je procedura doista komplicirana, s puno kontrola i naknadnih kontrola. I njegov kolega iz Konjščine ima sličan stav.

„Provedbu treba pojednostaviti, da sve bude brže i efikasnije“, smatra Mirko Krznar, koji nam se požalio da im je Ministarstvo gospodarstva dalo pozitivno mišljenje na provedeni postupak javne nabave, ali im je ipak kasnije određena financijska korekcija. Na izgradnju vrtića bili su, veli, spremni i vlastitim sredstvima, jer im je objekt bio potreban. Ipak, sada, kaže nam, razmišljaju i o tužbi zbog financijske korekcije.

Rata kredita za plaće

U Agenciji za plaćanja u poljoprivredi pokazuju razumijevanje za lokalne jedinice koje, naravno, nestrpljivo iščekuju isplatu sredstava. Nerijetko je riječ o iznosima koji su prilično značajni u odnosu na godišnje proračune s kojima raspolažu.

„Razumijemo da kod naših korisnika postoji potreba za što bržom isplatom sredstava i doista ulažemo napore kako bismo obradili što je moguće veći broj prijava, međutim vrlo često zaprimamo nepotpune zahtjeve te korisnika višekratno tražimo dopune, što dodatno produljuje ionako vremenski vrlo zahtjevan postupak obrade zahtjeva koji obuhvaćaju postupke javne nabave”, odgovorili su nam nedavno iz Agencije kad smo ih pitali što je s isplatom novca za Općinu Fužine.

Pitanje je, međutim, koliko to razumijevanje konkretno pomaže lokalnim jedinicama. U travnju, još dok je trajalo njihovo dopisivanje s Agencijom i slanje dodatne, tražene dokumentacije, u Fužinama su nam kazali da su za sufinanciranje izgradnje vrtića digli kredit koji se nadaju zatvoriti kada im sredstva budu isplaćena. Mjesečni trošak tog kredita je 68.867,37 kuna. Taj iznos, kažu, pokriva mjesečne plaće zaposlenika dječjeg vrtića.

 

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
470 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program