Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

General Petar Stipetić danas je u Ogulinu dobio trg. Nisu se pojavili ni ministar ni načelnik Glavnog stožera

Ovo je prvi trg u Hrvatskoj koji nosi ime heroja Oluje

FOTO: Hrvatski časnički zbor

Pokojni general Hrvatske vojske Petar Stipetić danas je u svom rodnom Ogulinu dobio trg. Generalovim imenom nazvan je dosad bezimeni trg kod Pučkog otvorenog učilišta, a ploču je u 11 sati otkrila Vesna Stipetić, kći pokojnog generala. Stipetić je bio profesionalni vojnik koji je do čina generala stigao još u JNA. U Domovinski rat uključio se u rujnu 1991. godine na poziv predsjednika Franje Tuđmana, preuzevši mjesto zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Aktivno je sudjelovao u razradi plana za operaciju Oluja, ali kada je počelo oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija, Stipetić je dobio zadatak da istok zemlje brani od mogućeg napada iz tog smjera. Međutim, ratne operacije u sektoru Sjever nisu tekle prema planu pa je Stipetić pozvan da preuzme zapovjedništvo u tom području. U roku od tri dana snage pod zapovjedništvom generala Stipetića oslobodile su Petrinju, Kostajnicu i Glinu, a na kraju mu se predao i cijeli jedan srpski korpus.

U sklopu proslave Dana grada Ogulina dosad bezimeni trg imenovan je Trgom Petra Stipetića, generala Hrvatske vojske, PIXSELL

Nije bilo najviših dužnosnika

Kao što je povodom 24. obljetnice predaje 21. kordunskog korpusa pisao Telegramov kolumnist, Stipetić je politički naginjao u lijevo i nikada nije bio blizak HDZ-u. Zbog toga je njegova uloga u Domovinskom ratu često ignorirana, pa ga tako nisu službeno pozvali na jednu veliku vojnu proslavu, što je izazvalo zgražanje većeg dijela javnosti.

Danas su s otkrivanja ploče s imenom generala Petra Stipetića izostali najviši politički i vojni dužnosnici, što je primijetio i Zoran Milanović. SDP-ov predsjednički kandidat kazao je da su ovom prigodom u Ogulinu trebali biti „možda ne premijer RH, ali načelnik Glavnog stožera i ministar obrane – da“.

„To je politička poruka, jer Petar Stipetić i Ante Gotovina su naši najznačajniji, strateški zapovjednici u oslobodilačkoj akciji Oluja i baš su trebali biti ovdje, pametnijeg posla ne mogu imati i to nije lijepo“, rekao je Milanović i podsjetio da je Petar Stipetić umro prije nešto više od godinu dana, a ovo je prvi trg u Hrvatskoj koji nosi njegovo ime, i to u njegovom rodnom gradu. Dodao je da na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti na Mirogoju na grobu Petra Stipetića nije vidio vijenac, „što znači da se ministar branitelja nije pojavio“.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više