Generala Ivana Bobetka policija je danas ispitala zbog istrage ratnih zločina u Sisku

Bobetko je tada bio šef Kriznog štaba u Sisku

ZADNJA IZMJENA: srp. 17, 2017
Foto: PIXSELL

General Ivan Bobetko u ponedjeljak je u na policiji ispitan o sumnjama vezanima uz ratni zločin na sisačkom području, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Prema neslužbenim informacijama Bobetko nije uhićen već je u policiji bio radi “davanja obavijesti”, nakon čega je pušten.

U policiji se nije mogla dobiti nikakva informacija o Bobetkovu ispitivanju, s obzirom da je riječ o “postupanju policije prema konkretnoj osobi”. Televizija N1 objavila je da je Bobetko priveden zbog istrage o ratnim zločinima u Sisku.

Objavili su i izjavu predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Pavla Miljavca koji je kazao da je pokušao doznati o čemu se radi, ali da mu je rečeno “da je istraga tajna” pa nije doznao je li “Bobetko priveden kao osumnjičenik ili kao svjedok”.

Ispitivan o ratnim zločinima u Sisku

Neslužbeno doznajemo da je Bobetko ispitivan o ratnim zločinima što su se na početku rata, tijekom 1991. i 1992. godine dogodili u Sisku. Tada je ubijeno najmanje 107 civila. Bobetko je u to vrijeme bio šef Kriznog štaba u Sisku. Zbog zločina u Sisku na 20 godina zatvora već je osuđen Vladimir Milanković, tadašnji zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Optužen je da od srpnja 1991. do lipnja 1992. kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja, kao što su nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, spriječe i suzbiju, a počinitelji kazne.

Zbog ratnog zločina sudilo se i Brodarcu

Koristeći se svojim ovlastima Milanković je sprječavao istrage zločina, odobravao nezakonite radnje podređenih i ohrabrivao ih na to, a pritom je i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civile te naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti, što je rezultiralo ubojstvom 24 žrtve: 23 civila i jednog ratnog zarobljenika.

Zbog ratnog zločina sudilo se i tadašnjem načelniku PU sisačko-moslavačke Đuri Brodarcu, koji je u međuvremenu umro. Nije isključeno da je Bobetko ispitivan u sklopu procesa što se vodi u Srbiji, budući da ta zemlja ima kontroverzni zakon o tzv. univerzalnoj jurisdikciji, prema kojem može suditi za sve ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Hrvatski istražitelji, doznajemo, ažurno ispituju svjedoke na zahtjev srbijanskih vlasti.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1067 članaka Više o autoru