Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Donosi A1

Donosi A1 Genijalni gadgeti za dom koji kao da su iz budućnosti: od zrcala koje pretražuje web do drona koji leti po stanu

Uz dobru internet vezu svako kućanstvo može isprobati nova tehnološka rješenja, i to odjednom

Pametni dom više nije novi pojam. Ako ste bili u potrebi kupiti, primjerice, novu perilicu za rublje, poprilično je teško pronaći malo bolji model, koji nema neke pametne funkcije. Perilica tako može sama odrediti koliko ste robe utrpali u nju, a naravno da ste u nju utrpali previše, pa će vam javiti da ipak malo izvadite.

Izračunat će vam koliko joj treba da opere sada prikladnu količinu odjeće za svoj kapacitet, a na vaš će vam mobitel poslati obavijest kada je gotova. S druge strane, možete natovariti perilicu i, ako ne znate kada ćete doći kući s posla pa vam baš i nije pametno ju programirati da bude gotova u točno vrijeme, pokrenuti ciklus pranja s mobitela tek kada ste krenuli kući.

Neke pametne funkcije su danas postale normalna stvar

Praktično i fora, ali baš i ne toliko uzbudljivo kao nekad. Nekada je i paljenje klime s mobitela dok se vraćate kući po ljeti u užegloj staroj dvanaestici bila revolucionarna stvar, a danas je sve to već polako normalno. Slično je i s pametnom rasvjetom, koju možemo regulirati s mobitela.

Takve sve funkcije su danas postale gotovo neprimjetne i u potpunosti su integrirane u našu svakodnevicu. Neki uređaji danas praktički niti ne mogu biti “pametniji”. Kada ste zadnji puta vidjeli televizor koji nije “smart”, pa da ne podržava barem streamanje sadržaja s Netflixa ili pregledavanje interneta?

Većina smarthome uređaja trebaju dobru konekciju

Ipak, to što je pametan dom postao dio naše svakodnevice ne znači da ne postoje neki uređaji i proizvodi koji su futuristički poput prvih pametnih žarulja koje smo kupovali i onda kao uzbuđena djeca stavljali neke sulude kombinacije, poput jedne žarulje u ljubičasto, a druge u zeleno.

Ono što je pak nepobitno, neovisno o tome radi li se o nekom futurističkom uređaju za pametni dom, ili pak o nekom na koji smo već navikli, je to da nam za sve njih treba brz internet koji može podržati veći broj uređaja da bi paralelno komunicirali s internetom, kao što je optička mreža A1 Hrvatska koja već sada povezuje 672 tisuće kućanstava.

Naime, ako se pametni uređaji moraju među sobom “natjecati” za konekciju, postoji šansa da će doći do nekih zastoja, odgoda ili ometanja u komunikaciji, zbog čega bi oni možda radili sporo ili ne bi odradili svoje zadaće. Koliko je dom pametan ovisi i o brzini reakcije sustava. Primjerice, ako pametnim žaruljama kažemo da se upale ili promijene boju, a na to moramo čekati 15 sekundi, dom baš i nije nešto pametan. Za to vrijeme smo mogli ustati i upaliti svijetla ručno, kao da smo u 20. stoljeću.

1. Capstone pametno zrcalo

Zrcala zaista nisu neka posebna stvar. No, kako zvuči pametno zrcalo, koje pokreće Android, ima dodirni ekran i ugrađene zvučnike? Capstoneovi modeli nisu kao neka druga rješenja koja su se počela pojavljivati na tržištu, budući da ih pokreće operativni sustav Android, što znači da se na zrcalo može instalirati bilo koja aplikacija, kao na tablet. Nije baš jako praktično za igranje igara, ali za provjeriti vremensku prognozu ili pročitati mail onog napornog kolege koji uvijek šalje nešto prije početka radnog vremena – više je nego idealan.

2. Pametni zastor

Električne i pametne rolete za dom su jako fora stvar, ali često i monstruozno skupe. U nekim slučajevima zahtijevaju i potpunu promjenu prozora, stoga baš i nije tako jednostavno opametiti prozor, odnosno, rolete. Zbog toga postoje uređaji koji mogu napraviti zastor pametnim, poput SwitchBota. Ovaj uređaj se postavlja na karnišu pa sa svojim elektromotorima može pomicati cijeli zastor po njoj, a upravlja se putem mobilne aplikacije. Dostupan je za 99 dolara.

3. Xiaomi pametna hranilica za ljubimce

Xiaomi Smart Pet Food Feeder, odnosno, pametna hranilica za kućne ljubimce, može svaki dan u određeno vrijeme izbaciti kontroliranu količinu hrane, kako bi bili sigurni da vaš ljubimac nije gladan ako niste kod kuće. Ugrađena su i dva senzora koji prate ostatak hrane u zdjelici, pa ispuštaju novu hranu do određene količine, kada za to dođe vrijeme. Kapacitet mu je 1,8 kilograma suhe hrane, što bi trebalo biti dovoljno za dva tjedna hranjenja mačke ili manjeg psa. Za svaki slučaj, ugrađeno je i napajanje u nuždi, pa ako nestane struje, ne znači da će vaš ljubimac ostati bez hrane. Hranilica je dostupna za 119 eura.

4. Kamera za praćenje ljubimca

Uz Xiaomijevu hranilicu za redovne obroke, dobro bi pasala i ova kamera Owlet Home, kojom se može pratiti što vaš ljubimac radi kada je sam kod kuće. Ima i noćni mod, pa može pratiti što radi i po noći. Ugrađen je i zvučnik, pa ako trebate nešto reći vašem ljubimcu, to možete napraviti mobilnom aplikacijom. No, možda je najbolja fora što je ugrađen i sustav za lansiranje nagrada, odnosno, psećih kolačića, ako želite nagraditi dobro ponašanje. Kamera je dostupna na Amazonu za 99 dolara.

5. Kućni sigurnosni dron

Krajem 2020. godine, Ring je predstavio konceptni dron za nadzor doma, za koji je uvjeravao javnost da će doći u jednom trenutku na tržište. Always Home Cam je mini dron, dizajniran za letenje po vašem stanu ili kući, tražeći uljeze kada niste unutra. Dron su ponovno pokazali na ovogodišnjem CES-u, no za sada ipak nisu najavili službeni početak prodaje, iako su rekli kako će uskoro biti dostupan.

Cijeli dron više izgleda kao kuhinjski gadget, pametna posuda za kruh ili slično, a ne sigurnosni dron. Ima svoje veliko bijelo postolje na koje može sletjeti i s kojega polijeće. Ponaša se kao bilo koja druga Ringova nadzorna kamera, no s razlikom što zaista može letjeli po vašem domu i pronalaziti uljeze. Budući da je riječ o dronu, proizvodi i znatnu količinu buke, pa nije niti čudo što Ring predlaže da ga se koristi kada niste kod kuće.

6. Amazonov kućni robot Astro

Ako ste uvijek htjeli imati robota, a robotski usisavači vas baš i ne uveseljavaju, možete u dom unijeti Amazonovog kućnog robota Astra, prijateljskog izgleda. Astro koristi naprednu navigacijsku tehnologiju za manevriranje po domu, a može i sam otići tamo kamo ga trebate. Tako da ga možete daljinski poslati da svojom kamerom provjeri ljude, sobe ili predmete, a naravno, i ljubimce, ako ga se ne prestraše.

Riječ je zapravo o Amazonovom glasovnom asistentu Alexi na kotačima, pa Astra možete i pitati za razne stvari, ali mu i dati komande. Sa stražnje strane nalazi i mali pretinac za teret, oblikovan za prijevoz limenki. Ne moramo sugerirati koje bi bilo idealno piće za poslati Astrom po domu. Astro je dovoljno pametan, pa može zapamtiti kako se zovu i kako izgledaju vaši ukućani, pa ako im trebate nešto dodati, a ne znate gdje su, možete mu narediti da ih sam pronađe i dostavi im ono što ste postavili u teretni prostor. Amazonu je ovo već druga generacija Astra, njegova cijena je 999,99 dolara, uz pozivnicu.

7. Pametna kućna teretana smještena u zrcalo

U teretanu možete otići sami, a ako vam se baš i ne izlazi na neke vremenske nepogode na putu do nje, možete i natjerati da teretana dođe kod vas. Vaha S Fitness Mirror je zapravo još jedno pametno zrcalo, no u ovom slučaju, fokus je na vježbanju.

Vaha je opremljena s više od 850 programa za tjelovježbu, a korisnike može spojiti s fitness trenerima uživo. Vaha može složiti i personalizirani program vježbanja, prilagođen baš vama, a jednom mjesečno spojit će vas s osobnim trenerom, s kojim možete prokomentirati vaš napredak. Ugrađen je 32 inčni FullHD dodirni ekran, kao i zvučnici snage 30W.

8. LG-jev pametan frižider MoodUp

LG želi svojim pametnim frižiderom MoodUp oživiti vašu kuhinju. Vrata frižidera sastoje se od LED dioda koje mogu mijenjati boju, a ugrađen je i zvučnik, koji od vaše kuhinje može napraviti sobu za partije. Mobilnom aplikacijom se može odabrati jedna od 19.000 kombinacija boja, čime se u trenutku može promijeniti ambijent u kuhinji.

LED paneli MoodUp frižidera mogu se upariti s glazbom koja se emitira kroz zvučnike. No, paneli ne služe samo za zabavu. Ako netko ostavi otvorena vrata, frižider se može oglasiti i bojom signalizirati koja su vrata otvorena. Dodirom na panel, on postaje transparentan, pa korisnici mogu vidjeti što se nalazi u njemu, bez da otvaraju vrata. MoodUp je predstavljen na ovogodišnjem tehnološkom sajmu CES, a cijena i dostupnost frižidera još nisu poznati.

9. Pametni okvir za slike Meural Canvas II

Jedan od najboljih načina za osvježiti neki prostor je ubacivanje neke slike na zid, ali što ako se predomislimo ili nam se ta slika ne svidi nakon nekog vremena? Pa jedno od zanimljivijih rješenja je pametna zidna slika, ili bolje rečeno, okvir za slike Meural Canvas II. Najjeftiniji model počinje s cijenom od 599 dolara, a Meural kaže da kombinira moderan dizajn i najsuvremeniju tehnologiju. Matirani ekran ima posebni premaz koji Meural naziva TrueArt tehnologijom, zbog čega je dojam sličniji pravom umjetničkom djelu, a ne računalnom zaslonu.

Navode i da korisnicima omogućuju da zadovolje svoju strast za umjetnošću na globalnoj razini – da istraže i pokažu umjetnost koju vole u realističnim detaljima. Dakle, nije riječ o pametnom okviru za slike, već i o uređaju koji može prikazivati 30.000 umjetničkih djela uz pretplatu od 69,99 dolara godišnje. Ako vam se pak to ne svidi, možete ubaciti i svoje fotografije ili slike, a ovakav okvir jednako paše u dnevnu sobu i radni prostor.


Potražili smo i top uređaje za moderan kućni ured:

 

10. Acer eKinekt Bike Desk 3 sobni bicikl

Sobni bicikli nisu baš neka jako nova tehnologija, no Acer je osmislio eKinekt Bike Desk 3 koji će vas ipak razgibati dok radite. Riječ je o pametnom sobnom biciklu koji ima integriran stol na koji možete staviti laptop i raditi.

Premda sobni bicikli i stolovi za njih nisu novi izumi, novost je što eKinekt dolazi s ugrađenim generatorom koji pretvara vaše okretanje pedala u električnu energiju koja napaja dva USB-A priključka i jedan USB-C priključak na stolu , omogućujući punjenje uređaja tijekom vježbanja.

11. Pametna web kamera Insta360 Link

Web kamere nisu baš najzanimljivija kategorija uređaja. Uglavnom je riječ o nekakvim, u najbolju ruku, srednje klasnim kamerama rezolucije do 1080p, s kojima možete odraditi one naporne videokonferencije. No, Insta360 je nedavno predstavila pametnu web kameru, koja uz to ima i 4K rezoluciju, kao i 1/2” senzor, koji omogućuje visoku kvalitetu i rezoluciju u videopozivima.

No, što ju čini pametnom? Glavna stvar je kretanje kamere u tri osi i mogućnostima AI praćenja. Kamera je zapravo montirana na zglob s 3 osi, sa softverom koji omogućuje uređaju da prati svaki vaš pokret i drži vas u kadru, koristeći automatsko kadriranje i zumiranje. Stoga, za videopozive možete i šetati po vašem kućnom uredu.

Kamera ima brzi autofokus s detekcijom faze, a s velikim senzorom to bi trebalo rezultirati prirodnim zamućivanjem pozadine kada korisnik sjedi na standardnoj udaljenosti od kamere. Ako se korisnik udalji od kamere, može gestama ruke signalizirati da ga prati ili ne. Zumirati se može do četiri puta, a kako bi sve funkcioniralo kako spada, zadužen je AI.


A za strastvene gejmere, preporučamo sljedeće:

12. Neal Air pametne naočale

Skučeni prostor zna biti, uz buku, jedan od glavnih problema zašto nam je teško raditi kod kuće. No, tvrtka NReal sa svojim pametnim naočalama AR Air želi pomoći u rješavanju tog problema. Ove naočale mogu stvoriti virtualni prostor veličine 130 inča, na kojem se može reproducirati video ili koristiti spojeno računalo.

Bez boli u vratu ili akrobacijama na kauču možete raditi na laptopu bilo gdje, ali vjerojatnije će vam više odgovarati pogledati neku seriju ili film. Prve recenzije ovih naočala i nisu bile baš najbajnije, no softver se s vremenom poboljšao. Ono što je najbitnije, ekrani su jasni, responzivni i čitljivi. Naočale su dostupne za 379 dolara.

13. Za igranje bilo gdje i bilo kada – Steam Deck

Valveov Steam Deck je vjerojatno trenutno najpoželjniji gaming gadget, premda je već neko vrijeme na tržištu. Riječ je o ručnoj konzoli na kojoj se mogu igrati ne mobilne, već prave igre namijenjene za računala. Pokreće ga SteamOS, operativni sustav baziran na Linuxu, koji je prvenstveno namijenjen za igranje. Na Decku i njegovom SteamOS-u mogu se igrati igre namijenjene za Windows, s opcijom da ih se prekine i nastavi, kao što bi bio slučaj s mobilnim konzolama poput Nintendovog Switcha ili igre na mobitelu.

Ugrađen je snažan AMD-ov APU, kombinacija procesora i grafičke kartice u jednom, s četiri jezgre i osam dretvi. Ugrađeno je i 16 GB RAM memorije, što je dovoljno za pokretanje modernih igara na ugrađenom 7-inčnom LCD ekranu rezolucije 1280×800. Cijene variraju ovisno o izvedbi pohrane, no kreću od 399 dolara za verziju sa 64 GB sporije eMMC pohrane. Memorija se može proširiti i microSD karticama, a najskuplji model s 512 GB brze SSD pohrane stoji 649 dolara.

14. Moderna arkadna mašina

Nekada su i kod gaminga najcool stvari one koje su pune nostalgije. Ako ste ikada visili na arkadnim mašinama, vjerojatno negdje na moru, kada su ljeta bila dulja, neke od igara na SNK Neogeo NVSX kućnoj arkadnoj mašini bit će vam poznate. Riječ je o umanjenoj verziji nekadašnjih arkadnih kabineta, koja se može postaviti na stol i podržava igre s dva igrača.

15. Turtle Beach Stealth Pro

Kao što smo spomenuli već, za rad od kuće nam može ponekad smetati okolišna buka, stoga su Turtle Beach Stealth Pro slušalice vjerojatno idealno rješenje. Usput, riječ je i o gaming slušalicama, koje mogu parirati i najboljim bežičnim slušalicama općenito. Stealth Pro imaju 50 mm Nanoclear drajvere koji su ručno odabrani kako bi se smanjile razlike između lijevog i desnog audio kanala. Aktivno poništavanje buke može smanjiti neželjenu pozadinsku buku za čak 25 dB, bilo da treba utišati okolinu za igre ili posao.

Za maksimalno vrijeme korištenja, Stealth Pro omogućuje jednostavnu izmjenu 12-satnih baterija, s jednom baterijom koja se neprekidno puni. Stealth Pro dolazi u dvije verzije za kompatibilnost s PC i Xbox ili PC i PS4/PS5 i sposoban je za istovremeno povezivanje s nekoliko Bluetooth uređaja. Slušalice su dostupne za 329 dolara.

16. Pametni šah

Square Offov SWAP na prvu izgleda kao bilo koja druga šahovska ploča. Međutim, riječ je o šahovskoj ploči sljedeće generacije. Opremljena je umjetnom inteligencijom, koja se prilagođava vašoj razini vještine, što je čini ultimativnim protivnikom. Uz to, što je vjerojatno i najveća fora, figure se pomiču same od sebe i možete igrati s bilo kime diljem svijeta. Ugrađen je i šahovski trener, koji će vam pomoći svladati igru. Vaše šahovske partije se mogu i streamati online, a ugrađene su i baterije, ako ju trebate ponijeti nekuda sa sobom. Ploča se trenutno nalazi u fazi prednarudžbi, a dostupna je za 339 eura. Prvi primjerci trebali bi se isporučiti u studenom.


A1 Hrvatska do 2025. godine kani proširiti najveću gigabitnu fiksnu mrežu, koja je sada dostupna za 672 tisuća kućanstava u Hrvatskoj, na milijun. Kapacitet optičke mreže koja je sada dostupna za tih 672 tisuća kućanstava iznosi 50 gigabita po sekundi (Gb/s) po optičkoj vezi, a u planu je svake godine povezati još 150 tisuća kućanstva s najbržom i najmodernijom fiksnom mrežom. S takvom brzinom protočnosti mreže moguće bi bilo streamati 2000 serija i filmova s Netflixa istovremeno u 4K rezoluciji. S brzinom od 50 Gb/s teoretski je moguće skinuti datoteku od 100 GB za samo 16 sekundi, a pohranu prosječnog laptopa od 256 GB moglo bi se popuniti u samo 40 sekundi.


Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više