Politika & Kriminal

Genijalno. Milijunske poslove na obnovi Banije država dala tvrtki koju Ured europskog tužitelja istražuje zbog malverzacija

Danas smo objavili kako je poslove gradnje dobila obiteljska tvrtka Kreše Peteka iz afere Janaf. Sada doznajemo nove elemente

Telegram je danas objavio detalje o tvrtki MIPEK koja je dobila unosne poslove obnove na Baniji nakon potresa. Riječ je o tvrtki u vlasništvu obitelji Kreše Peteka, ivanićgradskog poduzetnika osumnjičenog da je do unosnih poslova vrijednih 200 milijuna kuna došao podmićivanjem.

Dio mita, prema tvrdnjama tužiteljstva, platio je bivšem šefu JANAF-a Draganu Kovačeviću, a dio Vinku Grgiću, gradonačelniku Nove Gradiške. Poslove mu je sređivao i bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Tvrtku MIPEK sada vodi Petekov sin, Mario Petek, no sasvim je jasno da je još do nedavno njegov otac bio glavni za sve poslovne odluke.

U kontekstu posljednjeg natječaja Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje na kojem je kao jedan od izvođača izabran MIPEK, ovdje valja podsjetiti da se jedan krak istrage protiv Kreše Peteka odnosi i na posao koji je pod sumnjivim okolnostima dobila upravo ta njegova firma.

Koji je to sumnjivi posao?

Riječ je o reciklažnom dvorištu u Novoj Gradišci za čiju je izgradnju odabrana zajednica ponuditelja MIPEK i Elektrocentar Petek, dakle obje Petekove firme. Kako se tu radilo o poslu koji je trebao biti financiran s nešto više od 4,2 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda Europske unije, istragu protiv Grgića i Peteka, te još dvije osobe otvorio je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).

Bio je to prvi slučaj što ga je lani u ljeto u Hrvatskoj pokrenulo europsko tužiteljstvo, svega nekoliko tjedana nakon što je njihov Ured i službeno počeo s radom. Uslijedila je velika istraga protiv Gabrijele Žalac, a još tridesetak sumnjivih slučajeva europski tužitelji trenutno provjeravaju.

Izvukli novac iz EU fonda

Što se MIPEK-a i Elektrocentra Petek tiče, EPPO sumnja da je Krešo Petek gradonačelniku Grgiću dao mito kako bi upravo njegova zajednica ponuditelja pobijedila na natječaju “Izgradnja reciklažnog dvorišta i nabava opreme”. Procijenjena vrijednost projekta bila je oko 5,4 milijuna kuna, a 4,2 milijuna kuna bili su europski novci.

Grgić i Petek su, tvrde istražitelji, najprije dogovorili da evaluaciju ponuda napravi firma SAK-PROMET d.o.o., čiji je direktor Siniša Klobučar također pod istragom. On je, naime, prema sumnjama EPPO-a, trebao i isplatiti 100.000 kuna nagrade Grgiću nakon što MIPEK i Elektrocentar Petek dobiju ugovor s gradom Nova Gradiška.

Klobučar je, navodi EPPO, za izradu natječajne dokumentacije angažirao Ivu Šuler i njezinu tvrtku Nabava d.o.o., koja je pak, kako se sumnja, s Petekom dogovorila da će upravo stručnjaci kojima raspolažu firme Elektrocentar Petek i MIPEK biti dodatno vrednovani kod evaluacije ponuda.

Kako je eliminirana konkurencija?

Tako je, rekonstruirali su istražitelji, na kraju i bilo. Naime, firme Promet i građenje d.o.o. i M.I.Hršak imale su ponudu koja je dobila maksimalnih 85 bodova, dok su Elektrocentar Petek i MIPEK dobili 78,83 bodova.

No, nakon toga je navodno uslijedio novi dogovor Grgića s Klobučarom i Ivom Šuler. Sumnja se da je gospođa Šuler dobila zadatak da zaključi kako iskustvo stručnjaka Petekovih konkurenata ne odgovara kriterijima za dodjelu bodova. Time ih je automatski eliminirala iz daljnje utrke, pa je Grgić 14. lipnja 2019. potpisao ugovor s Elektrocentrom Petek i MIPEKOM.

Sve do završetka radova Grgić je svojim potpisom i odobravao isplate Peteku. U konačnici tim je malverzacijama, tvrdi EPPO, Kohezijski fond Europske unije oštećen za nešto manje od 430 tisuća kuna, dok je grad Nova Gradiška pretrpio štetu od oko 90 tisuća kuna. Toliko je, naime, iznosila razlika između najpovoljnije ponude za izgradnju reciklažnog dvorišta, te iznosa koji je ponudio Petek.

Petekove firme i dalje posluju

Poznato je da su i MIPEK i Elektrocentar Petek nakon uhićenja Kreše Peteka nastavili s poslovanjem. Natjecali su se i za neke poslove s JANAF-om s kojim su imali suradnju i prije nego što je na čelo te državne kompanije došao Dragan Kovačević.

Petek je godinama slovio kao najmoćniji biznismen u ivanićgradskom kraju, a svi su tvrdili da je iznimno blizak s HDZ-om.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu