Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Geostrateški obrat na Bliskom istoku. Xi nadigrao Bidena, pomirio ljute rivale Iran i Saudijsku Arabiju

Uskoro slijedi ponovna uspostava diplomatskih odnosa

(FILES) In this file photo Saudi Arabia's then-deputy Crown Prince Mohammed bin Salman (L) looks on as Chinese President Xi Jinping (R) gestures to greet arriving members of the Saudi delegation during a meeting at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing on August 31, 2016. - When Chinese President Xi Jinping visits Saudi Arabia from December 7, 2022, the oil-rich kingdom will seek mostly economic gains rather than a meaningful shift away from its long-time protector the United States, analysts say. Xi will arrive for a three-day visit including meetings with Saudi royals, the regional Gulf Cooperation Council and other Middle East leaders, Saudi state media said. (Photo by Rolex DELA PENA / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Iran i Saudijska Arabija dogovorili su se u petak da će obnoviti odnose nakon sedam godina neprijateljstava koja su ugrožavala stabilnost i sigurnost u Perzijskom zaljevu i pridonijela sukobima na Bliskom istoku od Jemena do Sirije.

Dogovor je objavljen nakon četiri dana tajnih razgovora u Pekingu između visokih sigurnosnih dužnosnika dviju suparničkih bliskoistočnih zemalja.

Teheran i Rijad dogovorili su se da će “obnoviti diplomatske odnose i ponovno otvoriti veleposlanstva i misije u roku od ne više od dva mjeseca”, po priopćenju koje su objavili Iran, Saudijska Arabija i Kina.

Aktivirat će sporazum potpisan još 2001.

“Dogovor uključuje potvrdu da će poštovati suverenitet država i nemiješanje u unutarnja pitanja.” Saudijska Arabija okrivila je Iran za raketne napade i napade dronovima na saudijsku naftnu infrastrukturu 2019. te za napade na tankere u Zaljevu. Iran je to zanijekao.

Jemenski Huti, bliski Iranu, često izvode prekogranične raketne napade i napade dronovima u Saudijskoj Arabiji, koja predvodi koaliciju koja se protiv njih bori, a 2022. proširili su napade na Ujedinjene Arapske Emirate.

Po dogovoru, Saudijska Arabija i Iran suglasili su se da će aktivirati sporazum o sigurnosnoj suradnji potpisan 2001. te još jedan raniji dogovor o trgovini, gospodarstvu i ulaganjima. Obje zemlje zahvalile su Kini na organizaciji pregovora, te Iraku i Omanu koji su bili domaćini pregovora 2021. i 2022. godine.

Bijela kuća ‘primila na znanje’

Dogovor su potpisali najviši iranski sigurnosni dužnosnik Ali Šamhani i saudijski savjetnik za nacionalnu sigurnost Musaed bin Mohamed Al-Aiban. Najviši kineski diplomat Wang Yi rekao je da je obnova odnosa između Saudijske Arabije i Irana “pobjeda” za dijalog i mir.

Obnova veza “velika je dobra vijest” u sadašnjem turbulentnom svijetu, rekao je Wang, stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova, na zatvaranju sastanka. Kina će i dalje igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju gorućih pitanja u današnjem svijetu i dokazati svoju “odgovornost” velike nacije, rekao je Wang.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost rekao je da su Sjedinjene Države primile na znanje izvješće o dogovoru i da pozdravljaju sve napore kojima se želi prekinuti rat u Jemenu i smiriti napetosti na Bliskom istoku.

Prekinuli veze prije sedam godina

Dvije vodeće bliskoistočne zemlje, jedna šijitska, a druga sunitska, spore se godinama i podržavaju suprotstavljene strane u posredničkim ratovima od Jemena do Sirije i drugdje.

Saudijska Arabija prekinula je 2016. odnose s Iranom nakon što je napadnuto njezino veleposlanstvo u Teheranu, u kontekstu spora dviju zemalja oko pogubljenja šijitskog svećenika u Saudijskoj Arabiji.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian rekao je da normalizacija odnosa otvara velike prilike za obje zemlje i za Bliski istok, najavivši daljnje korake. “Susjedska politika, kao ključni stup iranske vanjske politike, snažno napreduje u pravom smjeru i diplomatski aparat aktivno priprema daljnje regionalne korake”, objavio je na Twitteru.

Vrhovni iranski vođa podržao dogovor

Visoki iranski sigurnosni dužnosnik rekao je da je dogovor podržao vrhovni iranski vođa Ajatolah Ali Hamenei.

“Zato je Šamhani doputovao u Kinu kao predstavnik vrhovnog vođe”, rekao je dužnosnik za Reuters. “Establišment je htio pokazati da vrhovna vlast u Iranu podržava ovu odluku”, poručio je.

Kako je Xi nadigrao Bidena

“Ovo je ogromno”, komentirao je za Daily Telegraph Michael Stephens s londonskog think tanka RUSI specijaliziranog za pitanja obrane i sigurnosti. “Ogromno je ne zato što su se Saudijci i Iranci pomirili nego zato što u trenutku kada se to dogodilo Amerike nije bilo nigdje. Stvari se mijenjaju munjevitom brzinom”, prokomentirao je i dodao da su Peking i kineski lider Xi Jinping uspjeli nadigrati Washington i američkog predsjednika Joea Bidena i pozicionirati Kinu kao novog ključnog igrača u regiji.

“Amerika je vlastitom nekonzistentošću izgubila prednost”, rekao je Stephens.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više