Politika & Kriminal

Glas koncila je upravo objavio možda najsramotniji tekst o ženama ikad

'Ako traže jednakost, neposlušne su i ne žele imati glavu'

FOTO: Pixsell

U povodu blagdana Velike Gospe Glas koncila je u novom broju objavio prilično skandalozan tekst profesora fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Ivice Raguža, u kojemu taj svećenik žene optužuje da su na svijet donijele grijeh, kritizira jer žele biti ravnopravne muškarcima te što ne žele biti poslušne Isusu Kristu, Crkvi i muškarcu. Osvrt naslovljen ‘Marijina poslušnost i žene danas’ trebao je “promišljati o Mariji kao ženi” i “promotriti je pod vidom poslušnosti” kao uzor svim modernim ženama.

“Već prve stranice Svetoga pisma kazuju da je prvi grijeh nastao zbog neposlušnosti. Neposlušnost je zajednički grijeh i Adama i Eve, ali on pogađa ponajviše ženu jer je đavao prvotno po ženinoj neposlušnosti čovjeka učinio robom grijeha. Adam je, a kako to često biva i danas, sagriješio zbog sažaljenja sa svojom ženom. Adamu je bilo žao njegove žene Eve, nije ju htio ostaviti samu u njezinu grijehu, nego joj je htio biti blizak, makar i u tom grješnom sažaljenju”, prenosi Novi list, a Raguž nastavlja:

‘Neposlušnost se izriče u traženju svojih prava’

“Dakle, po ženskoj neposlušnosti grijeh je ušao u svijet. Stoga je žena i danas na poseban način i dalje u velikoj napasti neposlušnosti. Neposlušnost ovdje znači da je žena u iskušenju da svoj život gradi bez Boga, da ne želi imati “glavu” (Isus Krist, Crkva, muškarac) kojoj treba biti poslušna.

Neposlušnost se izriče u traženju svojih prava za jednakošću koja briše razlike, u tome da žena ne želi prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, da je ona drugotna, a muškarac prvotan. Neposlušnost se isto tako pokazuje u onom što bismo nazvali dvama biblijskim sindromima neposlušne žene: »Martinu sindromu«, aktivističkoj ženi bez poslušnosti, bez smiraja, i »Magdaleninu sindromu«, lijenoj ženi ugode i užitaka, pretjerane brige za sebe”, navodi Raguž u Glasu Koncila.

‘Ovaj tekst će možda izazvati podsmijeh’

Autor također navodi da mu je jasno da će njegov tekst “izazvati podsmijeh kod muškaraca i žena koji su se udaljili od kršćanske vjere, jer za njih ovakav govor žene o poslušnosti znači povratak u patrijarhalno društvo i zastupa podređivanje žene. No kakve god bile kritike i kakva god bila sumnjičavost spram ovakvoga govora, nemožemo ne ostati vjerni istinosti biblijske, kršćanske slike o ženi, a to je da je najveće iskušenje za ženu neposlušnost.”

Imaju žene, smatra Raguž, i nekih pozitivnih osobina. “Poslušne žene također kazuju Crkvi kako da prepozna ‘znakove’, potrebe današnjega svijeta. Jer muškarci nerijetko uopće ne poznaju svijet, narav ovoga svijeta, žive izvan i bez svijeta, čak i divlje u neredu protiv svijeta. Tako i Crkva, ona može živjeti samodostatno bez ikakve želje za poznavanje svijeta, može živjeti neuredno, divlje, tako da je uopće nije briga za svijet, za današnjega čovjeka. Žene u Crkvi sile Crkvu da se počne brinuti za ovaj svijet”, piše Raguž

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu