Glasnogovornik slovenske vlade upozorava: ‘Hrvatska bi uskoro mogla na našu crvenu listu’

Kacin je zabrinut podacima o rastu broja zaraženih u Hrvatskoj

ZADNJA IZMJENA: kol 13, 2020
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin jučer je rekao da bi se Hrvatska mogla „brzo naći na crvenoj listi”, koja se u Sloveniji uvodi za zemlje u kojima je opažen značajan rast broja zaraženih. Stavljanje u tu kategoriju značilo bi da svatko tko iz Hrvatske ulazi u Sloveniju mora u karantenu na 14 dana.

Još od 4. srpnja Hrvatska nije na slovenskoj zelenoj listi epidemiološki sigurnih zemalja, na koje se svrstava zemlje koje imaju manje od deset slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana. Tada je Hrvatska pomaknuta na žutu listu, koja još uvijek ne podrazumijeva potrebu za karantenom pri ulasku u Sloveniju.

Stanje u Hrvatskoj spomenuto je u sinoćnjoj emisiji 24ur Zvečer, gdje je slovenska epidemiologinja Mateja Logar komentirala rast broja zaraženih zabilježen jučer. Kako je rekla Logar, 130 zaraženih u jednom dana u Hrvatskoj isto je kao da je u Sloveniji otkriveno 70 dnevnih slučajeva. „To su brojke koje bi trebale zabrinuti svakoga i, naravno, vlasti u Hrvatskoj”, rekla je Logar.

Ubrzo na crvenoj listi?

Kacin je na to kazao kako je zabrinut zbog podataka koji posljednjih dana stižu iz Hrvatske. Glasnogovornik slovenske vlade naglasio je kako se velik postotak Slovenaca ponaša odgovorno i na godišnjem odmoru. Potom je rekao da se hrvatskim podacima o broju zaraženih sigurno može dodati slučajeve uvezene iz Hrvatske.

“Onda su ti hrvatski brojevi puno veći”, rekao je Kacin, dodavši da su u Hrvatskoj obavlja manje testiranja nego u Sloveniji. Komentirao je i da turisti ne vjeruju hrvatskom zdravstvenom sustavu, pa se nastoje vratiti na liječenje u domovinu ako se razbole tijekom ljetovanja. Kacin vjeruje da će to sigurno imati negativne posljedice za hrvatski turizam u budućnosti.

Dodao je da će se Hrvatska”brzo naći na crvenoj listi” s obzirom na velik broj zaraženih turista. No, glasnogovornik slovenske vlade nije htio reći bi li se to moglo dogoditi već idući tjedan. „To će morati reći brojevi”, kazao je Kacin.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program