Politika & Kriminal

Glavaševi papiri koji, kao, dokazuju da je državni odvjetnik sudjelovao u agresiji na Hrvatsku su krivotvoreni

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo danas je objavio rezultate izvida koji su to dokazali

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo u utorak je priopćilo da se na krivotvorenim dokumentima temelje izjave saborskog zastupnika HDSSB-a Branimira Glavaša iz ožujka 2018., kada je tvrdio kako ima potvrdu da je zamjenik osječkog Županijskog državnog odvjetništva Miroslav Kraljević kao dobrovoljac JNA sudjelovao u agresiji na RH.

Iz zagrebačkog tužiteljstva navode kako su pribavili relevantne podatke putem Interpola te da su, budući da je utvrđeno kako se radi o krivotvorenim dokumentima, zatražili međunarodnu pravnu pomoć od Srbije, a provode i daljnje izvide s ciljem pronalaska krivotvoritelja.

U priopćenju nije precizirano o kojem je zastupniku i tužitelju riječ, no može se zaključiti da se odnosi na HDSSB-ovog zastupnika Branimira Glavaša i Miroslava Kraljevića, zamjenika u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku koji radi u odjelu za ratne zločine.

U Saboru teško optužio zamjenika državnog odvjetnika

Glavaš je početkom ožujka 2018. tijekom saborske rasprave o paketu pravosudnih zakona, spominjući sigurnosnu provjeru, rekao da u Osijeku kao zamjenik županijskog državnog odvjetnika u odjelu za ratne zločine radi osoba koja je aktivno sudjelovala u agresorskoj vojsci i napadala istok Hrvatske.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) demantiralo je Glavaševe izjave, navodeći da su ”neistinitim objavama i izjavama pojedinca povrijeđena temeljna prava Miroslava Kraljevića kao osobe, obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja i kao državnoodvjetničkog dužnosnika”.

Objavljeni detalji iz Kraljevićeve biografije

Uz to, osječki ŽDO je objavio i niz činjenica iz biografije Kraljevića, koji je prije rata s obitelji živio u Šidu u Srbiji. Među ostalim i da su ga u srpnju 1991. nakon sukoba hrvatske policije (među čijim pripadnicima je bio i brat njegove supruge) s pripadnicima JNA u Iloku, u centru Šida pretukli pripadnici četničke paravojne formacije ”Beli orlovi”.

”Krajem prosinca 1991. godine prisilno je mobiliziran u postrojbu TO Šida, pri čemu nikada nije napuštao područje Republike Srbije niti sudjelovao u bilo kojoj vrsti ratnih djelovanja. Tom prilikom trebao je kao hrvatski nacionalist biti likvidiran zajedno s još dvojicom mobiliziranih muškaraca, o čemu postoji pisani dokaz. Nakon 20-ak dana je demobiliziran”, priopćio je osječki ŽDO u ožujku 2018.

Glavaš tvrdio da ima potvrdu iz Srbije

Dodali su da je Kraljević napustio Srbiju 1992. i da je kao osnivač i prvi predsjednik ”Zajednice izbjeglih i prognanih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke” pristupio Hrvatskoj vojsci. Napominju i da je Kraljević odlikovan zbog doprinosa mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja te da je Ured vijeća za nacionalnu sigurnost više puta, nakon provedenih sigurnosnih provjera, davao pozitivno uvjerenje o Kraljeviću za pristup klasificiranim podacima najvišeg stupnja tajnosti ”vrlo tajno”.

Glavaš je u travnju iste godine, tijekom saborske rasprave o izboru novog glavnog državnog odvjetnika, kazao kako ima potvrdu iz Srbije da je Kraljević kao dobrovoljac JNA sudjelovao u agresiji protiv RH, na što su mu iz SDP-a poručili kako ”difamira” tog tužitelja jer je sudjelovao u postupcima protiv njega za ratni zločin u Osijeku 1991. godine.

Afera koja potresa Srbiju

Odluka zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva donijeta je nakon što se proteklih mjesec dana po medijima piše o špijunskoj aferi koja potresa Srbiju, a u kojoj se spominje i Branimir Glavaš. Prema medijskim napisima, Dražen Letić, mafijaš koji je ljetos uhićen u Srbiji i tamo je optužen za špijunažu, navodno je falsificirao dokumente o državnom tužitelju Miroslavu Kraljeviću iz Osijeka. Letić je, prema navodima Srbijansko sigurnosne-informativne agencija, dio suradničke mreže, sačinjene od više državljana Srbije, koju je navodno formirao i koristio suspendirani hrvatski policajac Nikola Kajkić. Tvrde kako je Kajkić te papire proslijedio u Hrvatsku, da bi ih Galavaš onda iskoristio kako bi tražio smjenu tužitelja Kraljevića.

U Srbiji pritom pišu kako je sve to platio hrvatsku Luka Modrić jer mu je, kao, navodno odgovaralo da Kraljević odstupi s funkcije jer je upravo on podignuo optužnicu za lažno svjedočenje protiv Zdravka Mamića.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu