Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije: 'Čini se da smo prošli vrhunac četvrtog vala'

Dr. Rončević kaže da se smanjuje broj novih slučajeva, a broj pacijenata u bolnicama i preminulih stagnira

FOTO: N1

Svi faktori upućuju na to da je Primorsko-goranska županija prošla vrhunac četvrtog vala. Izjavio je to za Novi list glavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević. Prema njegovim riječima u tom dijelu zemlje već tjedan do dva pada broj novih slučajeva zaraze koronavirusom.

“To bi moglo upućivati, ako na ovaj trend gledamo optimistično, da smo došli do vrhunca epidemije. Također, najvažnija posljedica epidemije, smrtni ishodi i hospitalizacije, su u stagnaciji. Broj hospitaliziranih u zadnje vrijeme ne raste i stagnira na brojci od oko 150 hospitaliziranih”, kazao je dr. Rončević te dodao da su brojke podnošljive za bolnički sustav.

Manji postotak hospitalizacija

Neki dijelovi medicinskih usluga u bolnici jesu reducirani zbog kapaciteta za covid pacijente, podsjeća dr. Rončević, no i navodi kako postoje sekundarni i tercijarni centri koji pomažu da se trend izgura do kraja.

Trend tjednog rasta hospitalizacija u listopadu bio je za oko 25 posto. Na tjednoj bazi na kraju studenoga broj hospitaliziranih porastao je za oko 10 posto, a sad je taj postotak čak i manji, piše Novi list. Što se tiče cijepljenja odraslog stanovništva, u PGŽ-u je prvom dozom cijepljeno oko 65 posto, dvjema dozama oko 63 posto, a booster dozom oko 5,6 posto stanovništva.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više