Politika & Kriminal

Glavni švedski epidemiolog upozorava da ta zemlja ulazi u treći val epidemije

Kaže i da je cjepivo AstraZenece nepravedno na lošem glasu

State epidemiologist Anders Tegnell of the Public Health Agency of Sweden is seen through a door glass prior to a daily news conference on the new coronavirus COVID-19 situation, in Stockholm, Sweden, on April 28, 2020. (Photo by Jessica GOW / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT
FOTO: AFP

Čini se da Švedska ulazi u treći val pandemije, objavila je u utorak zdravstvena agencija te zemlje nakon uvođenja novih restrikcija zbog porasta broja inficiranih i jako brzog širenja varijanti virusa koje se smatraju zaraznijima. Švedska je od petka registrirala 11.804 novozaraženih u odnosu na 10.933 prošloga tjedna.

“Čini se da ulazimo u treći val”, rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnell na konferenciji za novinare. “To se počinje odražavati na intenzivnu skrb. Porast nije dramatičan, ali nije ni pad kakav smo imali neko vrijeme”, dodao je.

Zdravstvena agencija je uvela ograničenje broja kupaca u trgovinama, povrh restrikcija uvedenih prošloga tjedna kao što je skraćeno radno vrijeme kafića i restorana te rigoroznija pravila nošenja maske.

Kaže i da je cjepivo AstraZenece nepravedno na lošem glasu

Tegnell, arhitekt švedske protupandemijske strategije, rekao je da najnovija istraživanja pokazuju da je cjepivo AstraZenence učinkovito kod starijih od 65 godina i da bi Švedska mogla promijeniti svoju preporuku da se to cjepivo ne daje starijim osobama.

“Cjepivo AstraZenece je nepravedno na lošem glasu”, izjavio je. I dok broj zaraženih raste, smrtnost od covida-19 je i dalje je niža nego prethodnih mjeseci. Zemlja s deset milijuna stanovnika prijavila je 56 umrlih, što je najmanja vikend statistika od studenoga 2020. Od posljedica covida-19 ukupno je umrlo 12.882.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta viša nego u skandinavskih susjeda, ali je manja u odnosu na nekoliko europskih zemalja koje su uvele totalno zatvaranje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu