Politika & Kriminal

Google najavio da će otići iz Australije ako prođe zakon prema kojem će medijima morati plaćati za vijesti

Googleovi komentari naišli su na oštar prijekor australskog premijera

People walk past Google's UK headquarters in London on November 1, 2018. - Hundreds of employees walked out of Google's European headquarters in Dublin on Thursday as part of a global campaign over the US tech giant's handling of sexual harassment that saw similar protests in London and Singapore. (Photo by Tolga Akmen / various sources / AFP)
FOTO: AFP

Googleova tvrtka Alphabet Inc izjavila je da će blokirati svoju tražilicu u Australiji ako vlada nastavi s novim zakonom koji bi prisilio Google i Facebook da medijskim tvrtkama plate za pravo na korištenje njihova sadržaja.

Googleova prijetnja eskalacija je bitke s medijskim konglomeratima poput News Corpa koja se pomno prati širom svijeta. Divovski pretraživač upozorio je da će se njegovih 19 milijuna australskih korisnika suočiti sa smanjenom mogućnošću pretraživanja i korištenja YouTubea ako se novi zakon provede.

Novim zakonom bi tehnološki divovi plaćali vijesti

Australija je na putu da usvoji zakone koji bi natjerali tehnološke divove da pregovaraju o plaćanju s lokalnim izdavačima i emiterima za sadržaj uključen u rezultate pretraživanja ili vijesti. Ako se dogovor ne bude mogao postići, cijenu će odlučiti arbitar kojeg bi imenovala vlada.

“Zajedno s neupravljivim financijskim i operativnim rizikom ako bi ova verzija postala zakon, ne bi nam ostavila drugi izbor nego da prestanemo s dostupnošću Google pretraživanja u Australiji”, rekla je Mel Silva, direktorica Googlea za Australiju i Novi Zeland senatskom odboru.

Googleovi komentari naišli su na oštar prijekor australskog premijera Scotta Morrisona koji je rekao da ta zemlja donosi pravila za “stvari koje možete raditi u Australiji”. “Ljudi koji žele raditi s tim u Australiji, dobrodošli su. Ali mi ne reagiramo na prijetnje”, rekao je Morrison novinarima.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu