Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Gospićki DORH sve žešće brani suspektnu odluku: 'Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici?'

Županijski DORH pokrenuo je hitan nadzor kontroverzne odluke

23.08.2022., Gospic - U ponedjeljak kasno poslijepodne u naselju Jasikovac 36-godisnji muskarac je nozem visestruko ranio suprugu (27) i njenog prijatelja (21). Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću danas je ustvrdilo da nije bilo propusta u njihovom postupanju prema 36-godišnjaku koji je jučer izbo svoju 27-godišnju suprugu i njezinog 21-godišnjeg prijatelja. Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu, koje im je nadređeno provodi nadzor cijelog slučaja, a zaključke će imati sutra.

No, i prije okončanja nadzora, općinska državna odvjetnica Tatjana Šimunić Adamović izvijestila je medije zašto sve u ovom slučaju u postupanju Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću, prema njoj, nije bilo propusta.

Ona je, nakon što je obrazložila zašto sve propusta nije bilo, Hini dodatno rekla da se procjena donosi od slučaja do slučaja, uz procjenu raznih okolnosti, jer “kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici”.

Općinski DORH ga pustio da se brani sa slobode

Podsjetimo, osumnjičeni 36-godišnjak u ponedjeljak navečer napao je suprugu i njezinog prijatelja iako je imao zabranu približavanja, te obvezu da napusti dom u kojem je svojoj supruzi i ranije prijetio.

Zbog prijetnji je već vođen jedan sudski postupak protiv njega, a prošli tjedan ponovno je ženi prijetio ubojstvom, te je držao zatočenu u kući gotovo dva sata. Na kraju ju je pokušao ubiti.

Iako ga je policija zbog teških kaznenih djela koja je počinio prošli tjedan i uhitila te mu odredila pritvor, odlukom Općinskog državnog odvjetništva pušten je da se brani sa slobode, odnosno uz mjere opreza.

Što još kažu iz Općinskog DORH-a?

Općinska državna odvjetnica Šimunić Adamović izvijestila je medije danas da u “u konkretnom slučaju u postupanju Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću nije učinjen propust jer su okrivljeniku u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku izrečene mjere opreza koje su u trenutnim okolnostima ocijenjene adekvatnima”.

U njenom obrazloženju stoji da su 19. kolovoza protiv 36-godišnjaka primili kaznenu prijavu PU Ličko-senjske i Policijske postaje Gospić “zbog kaznenih djela prijetnje i protupravnog oduzimanje slobode počinjenih na štetu njegove supruge”. Državno odvjetništvo je provelo hitnu dokaznu radnju prvog ispitivanja i ustanovilo da se protiv 36-godišnjaka “pred Općinskim sudom u Gospiću vodi kazneni postupak zbog prijetnje počinjenog na štetu iste žrtve”.

Ovo državno odvjetništvo je ocijenilo, piše u odgovoru ODO-a, “da postoji zakonski razlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela”, ali također i da se ta “opasnost može otkloniti primjenom mjera opreza”. Zbog toga su “okrivljeniku rješenjem ovog državnog odvjetništva naložene mjere opreza i to zabrane približavanja žrtvi na udaljenost manjoj od 50 metara, te mjera udaljenja iz doma”.

Što je sve 36-godišnjak prije radio?

Za sada se zana da je 36-godišnjak ranije bio na sudu jer je prijetio supruzi. Imao je zabranu da joj se približi na manje od 50 metara, kao i obvezu da napusti kuću u kojoj su živjeli, no to ga nije spriječilo da jučer nju i njezinog prijatelja brutalno izbode nožem.

Kako smo javili ranije danas, iz Policijske uprave ličko-senjske nam je potvrđeno zbog čega je točno 36-godišnjak bio prijavljen prošli tjedan. Prema prijavi gospićke policije on je 17. kolovoza između 12:30 i 14:20 sati u obiteljskoj kući zaključao i sebe i suprugu. Vezao joj je ruke vezicama i prijetio joj ubojstvom.

Zbog toga je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje nakon kojeg je utvrđeno kako ima dovoljno dokaza da ga se prijavi za dva teška kaznena djela – protupravno oduzimanje slobode i prijetnju. Inače, Kazneni zakon za protupravno oduzimanje slobode bliske osobe propisuje i do deset godina zatvora, dok se za prijetnju bliskoj osobi može izreći kazna do pet godina zatvora.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više