Politika & Kriminal

Gospođa Dalić je, dakle, USKOK-u ispričala da je stopirala tekstove u medijima i da su premijer i vrh HDZ-a znali sve o grupi Borg

Izvukli smo najbitnije iz iskaza bivše ministrice gospodarstva USKOK-u

N1 je objavio dijelove iskaza koje su USKOK-u dali bivša ministrica Martina Dalić, bivši povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak i Zoran Besak, bivši član Uprave Etičke banke.

Iz njihovih iskaza proizlazi da je premijer Andrej Plenković bio upućen u sve dogovore tzv. grupe Borg, kao i u sve njihove radnje po pitanju Zakona o Agrokoru. Izdvojili smo nekoliko najbitnijih momenata iz iskaza koji su procurili.

Više nema dvojbe da je premijer sve znao…

U svojim iskazima bivša ministrica Dalić i gospodin Besak potvrdili su da je premijer bio upućen u rad tzv. grupe Borg.

Dalić je USKOK-u rekla ovako: “Također moram kazati da se ovaj sastanak kao i drugi sastanci odvijaju uz znanje predsjednika Vlade RH, njegovo odobrenje i kasnije izvještavanje.”

O sastancima s premijerom govorio je i gospodin Besak. “Uslijedilo je više sastanaka s premijerom te g. Petrovom kao predsjednikom Mosta, nadalje bio je prisutan i g. Božinović kao predstojnik kabineta premijera Plenkovića, ministrica Dalić te ministar financija Marić. Bilo je najmanje 5 do 8 sastanaka.”

…kao i vrh HDZ-a

Iz iskaza Martine Dalić proizlazi i kako je vrh vladajućeg HDZ-a također bio upoznat s događanjima oko Agrokora i izrade zakona o Agrokoru. Kazala je kako je u središnjici HDZ-a održan sastanak na kojem su bili prisutni predsjednik Plenković, Jandroković, Brkić, Božinović, Čuljak, Butković, Maletić, Stier i drugi istaknuti članovi HDZ-a, odnosno rukovodstvo stranke.

“Tada je predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, predočio i objasnio problem TD Agrokora kao i tehnologiju rješavanja tog problema… Nakon završetka ovog sastanka nazvao me zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić te mi rekao da ja imam političku podršku da riješim ovaj problem”, stoji u iskazu bivše ministrice.

Ministar Marić je bio upućeniji nego se možda dosad slutilo

Uloga ministra financija Zdravka Marića u rješavanju problema oko Agrokora bila je od početka polemična s obzirom da je prije nego je došao u Vladu radio kao menadžer u Agrokoru. On je više puta govorio kako se izuzimao iz odlučivanja po pitanju Agrokora. Ipak, Besak je kazao kako je Marić također sudjelovao u nekim raspravama o Agrokoru.

“Kada smo radili na rješavanju problematike TD Agrokor, odnosno mogućim rješenjima, nisu bili prisutni predstavnici TD Agrokora, međutim, koristili smo se mišljenjem i saznanjima ministra Zdravka Marića obzirom da je isti bio dugogodišnji zaposlenik TD Agrokor te bi nam on govorio o eventualnim reakcijama Ivice Todorića za naše prijedloge za rješavanje problematike.”

Kako je nastala grupa Borg?

U tzv. grupi Borg bili su zapravo ljudi koji su radili na zakonu o Agrokoru, osim Dalić, Ramljaka, bili su tu i odvjetnici, financijski savjetnici. Dalić je USKOK-u pojasnila kako je nastala. “Razmatrali smo tko bi mogli biti predstavnici HDZ-a u budućoj radnoj skupini te sam ja predložila Tomislava Matića i Antu Ramljaka… Zdravko Marić predložio je Tončija Korunića

U odnosu na predstavnike Mosta navodim da je premijer Plenković nazvao Božu Petrova, kao predsjednika Mosta, i kazao mu da predloži kandidate za radnu skupinu, te je drugog dana Božo Petrov meni putem SMS-a poslao svoje prijedloge kandidata u osobama Branimira Bricelja i Zorana Besaka te mi je proslijedio njihove kontakte.”

Dalić je priznala i da je osobno stopirala neke objave u medijima

Bivša ministrica i potpredsjednica Plenkovićeve vlade kazala je i kako je osobno utjecala na objave u nekim medijima u vezi afere Agrokor.

“Sadržaj tog sastanka na neki je način završio kod novinara, koje objavljivanje sam osobno spriječila obzirom da je u to vrijeme Ministarstvo financija izdavalo obveznice s jedne strane, a s druge strane prijeti rušenje najveće kompanije.”

FINA i SOA su morali davati podatke Dalić

Iz iskaza Martine Dalić USKOK-u vidljivo je kako su FINA i SOA bili na raspolaganju Dalić što se tiče podataka o Agrokoru.”Što se tiče praćenja mogućih poteza lvice Todorića, ja sam dogovorila sa direktorom FINA-e da prati da li će Ivica Todorić pokrenuti, odnosno podnijeti zahtjev za PSN i da prati stanje biokada računa društva”, kazala je.

Rekla je i da ju je onda direktor FINA-e 22. ožujka 2017. u 14.25 sati obavijestio da su došle prve zadužnice na Konzum d.d. “Iste su ispočetka bile manjih iznosa, ali su govorile u prilog tome da su se vjerovnici odlučili na nešto do tada nezamislivo, počeli su slati zadužnice na naplatu, znala sam da će zadužnice nastaviti stizati”, kazala je Dalić.

Dalić u svom iskazu tvrdi i da su 7. travnja od šefa SOA-e tražili da provjeri pozadinu svih kandidata za izvanrednog povjerenika. “”Ujedno smo šefa SOA-e zamolili da uvidom u raspoložive mu podatke provjeri background ovih ranije navedenih osoba, kako nam se ne bi dogodio neki reputacijski problem, svjesni činjenice da će rad izvanrednog povjerenika biti javan i podložan kritikama”, rekla je Dalić.

Ramljak je bio na sastanku s Rusima dok još nije bio povjerenik

Dalić je otkrila USKOK-ovim istražiteljima i da je na sastanku s predstavnicima ruskih banki u Banskih dvorima bio i Ramljak. Radi se o sastanku od 14. ožujka prošle godine dok Ramljak još nije postao povjerenik za Agrokor.

“14. Ožujka 2017. održan je drugi sastanak sa predstavnicima Sberbanke i VTB banke na kojem su bili prisutni prvi potpredsjednik Sberbanke Poletaev, zatim predstavnik te banke iz bečkog ogranka Randa, Solovijev kao član Uprave VTB,te gospoda Mehić, Henjak i još neki ljudi, a sa mnom je uz g. Davora Božinovića po dogovoru sa Andrejom Plenkovićem sastanku prisustvovao i Ante Ramljak, jer „nema se tko”. Kolegi Božinoviću to nije bio fah, ostali su se izuzeli iz problematike te je bila odluka da nam se pridruži Ante Ramljak”, konstatirala je Dalić.

Dalje je rekla da joj je premijer zapravo kazao da s njom na sastanak ode jedan od savjetnika Vlade pa je ona pozvala Ramljaka. “Naknadno smo saznali da je kao savjetnica g. Poletaeva na sastanku sudjelovala i gđa. Oxana Dvinskykh, a za koju je Božinović kazao da je povezana s donacijama bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu