Politika & Kriminal

Gospođa Esih misli da je današnji dan obljetnica pada Zagreba i tragičan dan hrvatske povijesti

Šefica Neovisnih za Hrvatsku ima malo drugačije viđenje dana u kojem je Zagreb oslobođen od fašista

FOTO: Vjekoslav Skledar

Na današnji dan prije 74 godine oslobođen je Zagreb. Toga 8. svibnja 1945. u grad su ušle partizanske postrojbe. Prema podacima Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, dvije brigade 45. divizije Druge armije oko 11 sati su kod Jakuševca prešle Savu i u Zagreb. Nekoliko sati kasnije zauzeta je i radio stanica te je objavljen proglas da je grad osobođen od fašista.

No, predsjednica Nezavisnih za Hrvatsku Bruna Esih na taj dan gleda malo drugačije pa je svoje viđenje podijelila na Facebooku. Taj dan, doslovno, opisuje kao “tragičan dan hrvatske povijesti koji simbolizira pokolje i pljačku”. Piše i kako je tad započeta okupacija “dokinuta krvlju tek u Domovinskom ratu”. No, zbilja bila šteta da u prepičavanju propustimo nekakav dio statusa gospođe Esih, koji je nazvala ‘Obljetnica pada Zagreba – tragičan dan hrvatske povijesti’ pa ga prenosimo integralno:

‘Događaj koji simbolizira pokolje i pljačku’

“Danas, 8. svibnja, obljetnica je ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb. Događaj je to koji simbolizira pokolje i pljačku, a jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira ‘narodni jezik’;

Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto ‘Lijepe naše’, na radiju se izvodi ‘Uz Tita i Staljina, dva junačka sina…’ Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom!”, napisala je Esih.

Nastavite čitati