Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Gospođa Markić sad je u napadu na znanstvenike s Prava; nezgodno, uhvatili smo je da sama sebe demantira

Malo smo zbunjeni. Željka Markić tužila je Telegram i sad javno sama demantira navode iz svoje tužbe

12.04.2016., Sibenik - U Katolickoj osnovnoj skoli  dr. Zeljka Markic odrzala je predavanje na temu 'Drustveno zagovaranje za obitelj'. 
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Sredinom travnja ove godine gospođa Željka Markić tužila je Telegram. Tvrdi kako smo objavom Hininog teksta, kod nas naslovljenog Znanstvenici s prava pokušali su odgovoriti na pitanje kako je Željka Markić uspjela; pa, uglavnom lažima i manipulacijama, imali namjeru iznijeti u javnost “neistinite, netočne i izrazito štetne informacije”.

U tekstu, koji je Telegram kao pretplatnik preuzeo od državne informativne agencije, prenesena je vijest o istraživanju znanstvenika Pravnog fakulteta. Antonija Petričušić, Mateja Čehulić i Dario Čepo u tom su razdoblju, u časopisu Politička misao, objavili znanstveni članak kojim su analizirali kako je konzervativni pokret u Hrvatskoj stekao političku moć. Pritom su, vrlo logično, ekstenzivno obuhvatili udrugu U ime obitelji koja je u tom kontekstu najistaknutija.

Traže postupak zbog teza za koje je tvrdila da ne postoje

No, gospođa Markić uskoro je tužila Telegram s argumentom kako smo izmislili teze kojih u znanstvenom članku nema i lažno ih plasirali kao rezultat analize. Citirat ćemo dio tužbe: “za razliku od teksta koji je objavio Telegram, u članku znanstvenika s Pravnog fakulteta ni na koji se način ne navodi da bi tužiteljica u bilo čemu uspjela lažima i/ili manipulacijama”.

Ovih dana se, međutim, dogodio teško objašnjiv obrat: Udruga u ime obitelji podnijela je dekanu Pravnog fakulteta Igoru Glihi službeni zahtjev za disciplinskim postupkom protiv Antonije Petričušić, Mateje Čehulić i Darija Čepe, zbog teza za koje je gospođa Markić u tužbi protiv Telegrama konstatirala kako ne postoje u njihovom radu.

Čepo odbacuje sve napade i optužbe

U podužoj argumentaciji čelnici U ime obitelji od dekana traže da Etičko povjerenstvo Pravnog fakulteta sankcionira autore znanstvenog članka zbog, kažu, neistinitih, proizvoljnih i nepotkrijepljenih tvrdnji o njihovoj udruzi.

Jedan od autora znanstvenog rada, Dario Čepo kratko je, u razgovoru za Telegram, poručio da “s gnušanjem odbacuje napade i optužbe za neetičko ponašanje” udruge U ime obitelji.

Opasan presedan i ograničenje za buduće znanstvenike

Zbog takvog zahtjeva, kojim se traže sankcije za djelatnike fakulteta zbog članka koji je “uspješno prošao recenzentsku proceduru i zadovoljio standarde znanstvene etike”, reagiralo je i Hrvatsko politološko društvo. Otvoreno su poručili da osuđuju “pokušaj zlouporabe etičkih tijela sastavnica Sveučilišta u Zagrebu”.

U objavi koju potpisuju predsjednik društva Dražen Lalić i potpredsjednica Daniela Širinić, navode i kako se radi o ugrožavanju slobode znanstvenoga istraživanja, te da o objavi ovakvih članaka odlučuju znanstvenici koji se na istraživanja odlučuju. Navode i kako bi, u slučaju da fakultet odluči postupati po zahtjevu U ime obitelji, to bio opasan presedan te ograničenje za buduće znanstveno djelovanje politologa i sociologa.

‘Pokušaj zlouporabe etičkih tijela’

Sličan apel dekanu Glihi je poslao i filozof Pavel Gregorić s Instituta za filozofiju u Zagrebu. “Molim Vas da zaštitite svoje zaposlenike tako što ćete odbiti zahtjev udruge U ime obitelji i oglasiti se javnim priopćenjem u kojem ćete osuditi ovaj pokušaj zlouporabe etičkih tijela za ideološko-svjetonazorske obračune sa znanstvenicima”, napisao je Gregorić te poručio da bi iz U ime obitelji svoje primjedbe na članak objavljen u časopisu Politička misao trebali iznijeti uredniku tog časopisa, Dejanu Joviću, a ne dekanu fakulteta.

Na to su se nadovezali iz udruge te poručili kako su svoje primjedbe poslali i Joviću te zatražili njegovu reakciju zbog neistina iz po njima spornog članka. S Pravnog fakulteta na dopis koji su dobili još nisu reagirali, a kako nam je kazao Gregorić, ni on nije dobio nikakav odgovor.

Oštra reakcija naših, ali i inozemnih, znanstvenika

Pismo podrške napadnutim znanstvenicima poslao je i Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Kako je za Telegram pojasnio smatra kako je jednostavno njegova “dužnost reagirati u potpori kolegama koje se na ovaj način pokušava zastrašiti u kritičkoj misli i znanstvenoj djelatnosti.”

U kratkom razgovoru Baketa nam je kazao i da je neprihvatljivo da se o argumentima u znanstvenome članku objavljenom u znanstveno recenziranom časopisu raspravlja na etičkim ili povjerenstvima vezanima uz radni odnos.” Baketa nije jedini koji je reagirao s Instituta za društvena istraživanja, poruke su poslali još neki njegovi kolege, kaže. Podršku znanstvenicima dali su i mnogi kolege iz inozemstva; poput profesora Erica Gordyja s londonskog UCL-a i Floriana Biebera iz Graza.

Što ako dekan uvaži Markićkin zahtjev?

U slučaju da dekan Gliha uvaži argumente udruge U ime obitelji i zaista pokrene postupak protiv autora članka, o njihovom će navodnom kršenju Etičkog kodeksa odlučivati povjerenstvo fakulteta koje imenuje dekan uz suglasnost stručnog vijeća fakulteta.

U slučaju da se utvrdi kršenje kodeksa, povjerenstvo može dati ocjenu o stupnju nesukladnosti i težini povrede etičkih načela, te svoje stajalište o tome kako se moglo izbjeći nesukladnost ponašanja s Etičkim kodeksom.