Gospođa Paladino, koja je istupila oko slučaja Cvjetno, sada kaže da se ista situacija događa i na Britancu

Odluke Zavoda donose se mimo struke i u kratkom roku

ZADNJA IZMJENA: lis. 11, 2016
Foto: saša ćetković

Zamjenica pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino, koja je zbog podizanja terase na Cvjetnom teško optužila zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, gostovala je u emisiji HRT-a Hrvatska uživo.

Rješenje o podizanju terase na Cvjetnom, tvrdi Zrinka Paladino, doneseno je mimo struke i u samo tri dana. “To sigurno ne bi prošlo na stručnom kolegiju kojeg u našem Zavodu nije bilo u posljednjih sedam godina”, kazala je.

Po istom principu donesena odluka za Britanac

Istaknula je da je po istom je principu donesena odluka i za Britanski trg. “Slična je situacija i s Britanskim trgom. Dokumentacija je urudžbirana krajem rujna i radovi su započeti. Međutim, jutros u bazi nisam našla podatke o zaključenosti predmeta, a nije ni pokrenuta obustava radova”, kazala je Paladino.

Sve to, dodala je, nije moglo biti pokrenuto bez odobrenja Zavoda i institucije bi morale reagirati. Situacija u Zavodu je, kazala je Paladino – poražavajuća i ponižavajuća po struku. Smatra kako ju je iz procesa odlučivanja isključio pročelnik Novak. Dodala je kako je nekoliko puta na to upozoravala gradonačelnika Bandića. Za događaje na Cvjetnom trgu, po njenom mišljenju odgovorni su svi iz hijerarhijske struktrue koji su donijeli hitno rješenje.

Paladino nikad ne bi potpisala Cvjetno

Ona, dodaje – rješenje za gradnju na Cvjetnom nikad ne bi potpisala. “Radi se o kulturnom dobru, koje je zaštićeno Ustavom i s njim se ne smije igrati”, kazala je. Naglasila je kako svi djelatnici radi obrane svog integriteta moraju postupati u skladu sa zakonom i moralom. Upozoravala je, dodaje – većinu zaposlenika Zavoda da urudžbiraju sve faze izdavanja pojedinih dozvola. Rijetki su to poštivali – iako je to jedini način da dokažu kako su se stvari odvijale”, zaključila je.