Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Gospodin Dragan ne vjeruje da će doživjeti obnovu Banije; 'Umrijet ću u kontejneru. Pripremio sam si i sanduk'

'Imam 79 godina i gledam da ću umrijeti u kontejneru'

FOTO: HRT screenshot

Da je stanje na Baniji više od 15 mjeseci nakon razornog potresa i dalje tragično vidimo gotovo svakodnevno. Koliko je loše, u Nedjeljom u 2 pokazala je novinarka HRT-a Maja Sever. Posjetila JE ljude čije su kuće razrušene ili oštećene, a koji i dalje uglavnom žive u limenim kontejnerima.

Kakav je to život opisao je jedan stariji gospodin, Dragan Priljeva iz mjesta Ravno Rašće. “Možete sami zamisliti kako je u kontejneru. Bio sam već nekoliko puta u Glini, zvao i pitao, kad će, što će? Nikad ništa. Imam 79 godina i gledam da ću umrijeti u kontejneru”, rekao je.

Gospodin Dragan shvatio je, kaže, da je ostao sam. Pripremio si je i mrtvački sanduk jer strahuje da ga neće tko imati napraviti. Još uvijek čeka tko će ukloniti ruševine nakon potresa.

Tuga Banije

Dragan je za sebe napravio mrtvački kovčeg jer se boji da neće imati tko. Obnova na Baniji kasni, ljudi se osjećaju napušteni.

Posted by Nedjeljom u 2 on Sunday, April 10, 2022

Nisu podnijeli zahtjev jer nisu znali da moraju

Isto čeka i obitelj Marijane Drajić koja živi od poljoprivrede. No, nisu podnijeli zahtjev za pomoć pri obnovi poljoprivrednih gospodarskih objekata, jer nisu znali da trebaju. Takvu pomoć je nakon potresa na području Gline, javlja Sever, dobilo samo šest gospodarstava.

Problem je, između ostalog, i činjenica da u selima ponegdje nema ni struje ni signala pa je objave natječaja teško pratiti. Ekipa iz organizacije Projekt građanskih prava iz Siska pokušava pomoći ljudima da iskoriste prava iz Zakona o obnovi. Uz pomoć volontera i mobilnih timova neki su uspjeli podnijeti zahtjeve za obnovu, ali je nakon toga sve, kažu, stalo.

“Nema rješenja, nema zaključaka, nema dopisa… Nema ništa. Naša vlada govori da se mora ubrzati obnova, ona prvo mora početi”, rekla je Milana Kreća iz Projekta građanskih prava Sisak.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više