Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Gospodin koji je upravljao Hipodromom tvrdi da ga je Bandić tjerao da ga prepusti Gradu kako bi tamo gradio vile

Bivši predsjednik Konjičkog društva Zagreb optužuje Bandića da je prisvojio Hipodrom pritiscima

02.06.2012., Zagreb - Sajam Lijepa nasa Sava na jezeru Bundek. Predstavljeni su tradicijski obrti i rukotvorine te konji lipicaneri. Sajam je posjetio i gradonacelnik Milan Bandic. 
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
FOTO: Grgur Zucko/PIXSELL

Nakon što je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zbog planirane gradnje “Zagrebačkog Manhattana” odlučio s Hipodroma istjerati konjičke klubove, u medijima se oglasio Žarko Peša. On je od 1993. do 2003. godine upravljao Konjičkim društvom Zagreb koje je, pak, upravljalo Hipodromom koji u to vrijeme nije bio u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, odnosno, Ustanove Upravljanje sportskim objektima.

“Ja sam u to vrijeme bio predsjednik Konjičkog društva Zagreb. Mi smo upravljali Hipodromom, a od Grada Zagreba nismo dobivali nikakav novac jer smo se financirali vlastitim sredstvima, od organizacije turnira, sponzora, članarina i slično. To je bilo zlatno doba konjičkog sporta u Zagrebu”, rekao je Žarko Peša za Z1 televiziju.

Kako je Bandiću Hipodrom postao interesantan

Kaže kako je u to vrijeme Zagreb vodila HDZ-ova Marina Matulović Dropulić koja je bila voljna Hipodrom pretvoriti u pravi konjički centar, po uzoru na slične u svijetu. No na izborima je Marina Matulović Dropulić poražena od Milana Bandića kojem je Hipodrom vrlo brzo postao interesantan.

“Jačanjem građevinskog lobija Bandić je na mene počeo vršiti pritisak da mu ja prepustim Hipodrom. Nudio mi je, doslovno, što god želim, samo da se maknem, jer on, govorio je tada, ima plan na mjestu Hipodroma graditi vile. Obećavao je i preseljenje Hipodroma, sve, samo da se ja maknem iz priče i dozvolim mu raditi što želi. Kako ja na to nisam pristajao, krenuo je u ofenzivu”, kaže Peša.

Nudio mu sve samo da se makne

Peša priča i kako je Hipodrom tada bio u vlasništvu Konjičkog društva Zagreb, a ne Grada Zagreba. Oni su zato, pod vodstvom čovjeka bliskog Bandiću, Mladena Gvajca, napravili izvanrednu Skupštinu Konjičkog društva Zagreb i Pešu maknuli s pozicije predsjednika tog Društva.

“Gvajc je postao novim predsjednikom Konjičkog društva Zagreb, a njegov tast, tadašnji pročelnik Gradskog zavoda za katastar, Stjepan Galić, Hipodrom je prepisao na ad hoc osnovanu Ustanovu upravljanje sportskim objektom Hipodrom Zagreb”, prisjeća se Žarko Peša dodajući da je to bio početak kraja Zagrebačkog hipodroma.

Inače gradonačelnik Bandić je na jučerašnjoj sjednici Skupštine izjavio da ga nije previše briga za konje privatnih vlasnika (koje je nazvao i kljusadima), iako je i sam svojevremeno imao četiri darovana konja, od kojih su tri još živa, a dva smještena upravo na Hipodromu. Na njegovom glavnom ulazu za subotu je najavljen prosvjed zbog zatvaranja tog objekta, ali i Bandićeva plana da ga sravni i na njemu napravi svoj Manhattan – iako je struka taj prijedlog žestoko kritizirala.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više