Gotov je? Bivši savjetnik vjerojatno će priznati kako ga je Trump poslao da stupi u kontakt s Rusima

Michael Flynn priznao je da je lagao FBI-ju o svojim kontaktima s ruskim veleposlanikom u Sjedinjenim Američkim Državama

ZADNJA IZMJENA: pro 1, 2017

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, Michael Flynn priznao je da je lagao FBI-ju o svojim kontaktima s ruskim veleposlanikom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cijenjeni Brian Ross s ABC televizije, pozivajući se na svoje visoke izvore, maloprije je objavio da je Michael Flynn spreman svjedočiti protiv Donalda Trumpa, odnosno njegove obitelji, te da je “spreman izjaviti kako mu je Trump još u kampanji naložio da stupi u kontakt s Rusima”.

Izvor blizak Trumpu rekao je za NBC kako je današnji razvoj događaja s Flynnom “jako, jako loš”. U Bijeloj kući zabrinuti su da će Flynn otkriti informacije koje bi mogle naštetiti Trumpu, iako su dosad uporno tvrdili kako Trump takvim informacijama uopće ne raspolaže.

https://twitter.com/ABC/status/936628560374071296

Iz Bijele kuće hine da ih ovo ne brine

No, iz Bijele kuće službeno kažu kako se Flynnovo priznanje da je dao lažan iskaz FBI-ju odnosi samo na njega osobno. “Ništa u vezi priznanja krivnje ili optužbi ne tereti nikoga drugoga osim Flynna”, rekao je Ty Cobb, odvjetnik Bijele kuće.

“Lažni iskazi o kojima je riječ odražavaju lažne izjave koje je dao dužnosnicima Bijele kuće što je rezultiralo njegovom ostavkom u veljači ove godine”, rekao je, dodajući da njegovo priznanje krivnje “otvara put za brzo i logično zaključenje” istrage ureda posebnog tužitelja o ulozi Rusije u američkim predsjednikom izborima 2016. i mogućem dosluhu Trumpove kampanje.

Flynn je središnja osoba u Mullerovoj istrazi

Flynn, umirovljeni general koji je smijenjen s dužnosti u Bijeloj kući u veljači nakon što je otkriveno da nije rekao potpredsjedniku Mikeu Penceu o svojim kontaktima s ruskim veleposlanikom, središnja je osoba u saveznoj istrazi o utjecaju Rusije na američke predsjedničke izbore 2016. i mogućem dosluhu s Trumpovom kampanjom, koju vodi posebni istražitelj Robert Mueller.

Njegov ured optužio je Flynna u dokumentima predanim washingtonskom sudu da je lagao FBI-ju 24. siječnja. Flynn je istražiteljima lagao da u prosincu 2016. nije od ruskog veleposlanika u Sjedinjenim Američkim Država zatražio da se suzdrži od eskalacije situacije nakon što je Washington nametnuo sankcije Moskvi, tvrdi Mueller.

Lagao o razgovorima s ruskim veleposlanikom

Flynn je također lagao da se ne sjeća da mu je ruski veleposlanik rekao da je Moskva odlučila biti umjerena u svojem odgovoru na američke sankcije zbog njegovog zahtjeva, navodi se u dokumentima.

Dokumenti, koji nose datum 30. studenoga, također navode da je Flynn lagao da ranije u prosincu nije zatražio od ruskog veleposlanika da odgodi glasanje ili glasa protiv jedne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a te da veleposlanik nikada nije prenio ruski odgovor na to.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program