Politika & Kriminal

Gotovo je. Vlada i veledrogerije konačno imaju dogovor

Ministar financija Zdravko Marić otkrio je detalje otplatnog plana

Nakon što je danas zbog zasjedanja Vlade prekinut sastanak s veledrogerijama na kojem je trebalo doći do dogovora oko otplate duga od 6,5 milijardi kuna, sastanak je nastavljen iza 17 sati.

Trajao je tek 15 minuta, javlja N1, a na njemu je konačno posignut dogovor. ”Dogovorili smo otplatni plan do kraja godine’, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, dodajući da se uskoro kreće s reformama u zdravstvu.

Marić o detaljima

Ministar financija Zdravko Marić otkrio je detalje otplatnog plana, prenosi Dnevnik.hr.

”Iduća tri mjeseca ćemo učiniti transfere prema Ministarstvu zdravstva kako bi se održavale tekuće obveze ljekarni i bolnica prema veledrogerijama i dobavljačima. Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnice i 300 milijuna kuna za ljekarne. U šestom mjesecu računamo na rebalans i financijsku injekciju koji će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana, a ljekarni na 120 dana. Dakle ovako plastično rečeno, više nas do kraja godine na ovim sastancima vidjeti nećete”, rekao je Marić.

Marić je dodao kako će se u lipnju izvršiti jednokratna isplata od 135 milijuna kuna prema ljekarnama i 760 prema bolnicama. Također je kazao kako će se na taj način plaćanja bolnica staviti u zakonske okvire.

Veledrogerije zadovoljne

Nakon Marića, medijima se obratila predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač. Rekla je da su zadovoljni postignutim dogovorom.

”Žao mi je zbog situacije u kojoj smo se našli i žao mi je pacijenata zbog agonije koju su prošli. Toplo se nadam da se to više neće dogoditi”, rekla je.

 

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu