Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Gotov nalaz inspekcije u slučaju Čavajda, pronađeni propusti u Sv. Duhu i Sestrama milosrdnicama

Kažu da će izvršiti nadzor i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi gdje je vođena trudnoća pacijentice

Iz Ministarstva zdravstva danas su priopćenjem izvijestili da je zdravstvena inspekcija u KB-u Sv. Duh i KBC Sestre milosrdnice utvrdila proceduralne propuste u slučaj Mirele Čavajde. Javljaju da je, osim u ove dvije bolnice, inspekcija bila i u KB Merkur.

“Nakon uvida u cjelokupnu dokumentaciju i razgovora s djelatnicima u svim navedenim ustanovama, utvrđeni su proceduralni propusti u KB-u Sv. Duh i KBC-u Sestre milosrdnice, zbog čega će zdravstvena inspekcija, u okviru svojih nadležnosti, poduzeti daljnje mjere. U segmentu pružanja zdravstvene skrbi, utvrđeno je da je pacijentici pružena sva raspoloživa zdravstvena usluga u okvirima struke i zakonskih odredbi u Republici Hrvatskoj”, priopćili su.

Dodaju i da je zdravstvena inspekcija, radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica ovog složenog slučaja, ocijenila potrebnim “izvršiti nadzor i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi gdje je vođena trudnoća pacijentice.” Poručili su da će se javnost naknadno izvijestiti o utvrđenim činjenicama.

Objavili što su utvrdili

“U pogledu utvrđenih nepravilnosti u KB Sv. Duh, utvrđeno je nepoštivanje zakonske procedure djelovanja prvostupanjske komisije koja je naknadno ispravljena i adekvatno upućena na drugostupanjsku komisiju KBC-a Zagreb, dok je u KBC Sestre milosrdnice, kojemu se pacijentica obratila putem odvjetnice, prilikom donošenja odluke prvog stupnja propušteno pacijenticu obavijestiti o njezinom pravu da se obrati KBC-u Zagreb kao drugostupanjskom tijelu.

Iz dijela medicinske dokumentacije iz KB Sv. Duh, razvidno je da je nalaz magnetne rezonance očitan sljedećeg dana po provedenoj pretrazi, no zbog nedostupnosti liječnice koja je vodila trudnoću pacijentice, nije poznato koliko je vremena prošlo od očitanja nalaza do obavještavanja pacijentice o istome. O navedenome će Ministarstvo u najkraćem roku utvrditi činjenice. Nadalje, zdravstvena inspekcija je također temeljem medicinske dokumentacije utvrdila da je pacijentici pružena sva raspoloživa stručna podrška zdravstvenih radnika KB Sv. Duh kako bi joj se maksimalno olakšalo njeno zdravstveno stanje”, poručili su.

“U postupanjima KB Merkur, nisu utvrđeni propusti u procesu odlučivanja prvostupanjske komisije koja je razmatrala slučaj pacijentice na temelju ustupljene dokumentacije te se sukladno tome uputilo pacijenticu na drugostupanjsku komisiju u KBC Zagreb”, zaključuju u priopćenju.