Gotovinin odvjetnik ovako rezonira: ‘I ubojici Miloševićeve bake ubijeno je deset članova obitelji’

'Nasilje rađa nasilje. Ali to nije opravdanje', piše Luka Mišetić

ZADNJA IZMJENA: kol 3, 2020
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Luka Mišetić, odvjetnik koji je pred Haškim sudom branio generala Antu Gotovinu, osvrnuo se na obiteljsku tragediju o kojoj je potpredsjednik Vlade Boris Milošević javno govorio objašnjavajući svoju odluku da ode na obilježavanje godišnjice Oluje u Kninu. Milošević je u emotivnoj objavi na Facebooku, među ostalim, spomenuo i svoju baku, koja je nakon Oluje ubijena u šibenskom zaleđu. U objavi na Twitteru Mišetić piše o ubojici Miloševićeve bake koji je osuđen je na sedam i pol godina zatvora, ali izašao je nakon tri i pol godine, nakon što ga je pomilovao predsjednik RH Franjo Tuđman.

„Čovjek koji je ubio baku Borisa Miloševića uhićen je 1995., a osuđen za ubojstvo 1996. Bio je svjedok obrane generala Gotovine u Haagu, pozvan da dokažemo da je Hrvatska procesuirala ubojstva nakon Oluje i da te zločine nisu počinili ‘vojnici’ pod vojnim zapovjedništvom….”, napisao je Mišetić. A onda se upustio u objašnjavanje ubojičina čina, uz napomenu kako “to nije opravdanje”. “Sam Veselko Bilić je svjedočio da je bio izbjeglica iz sela Krkovića te da je 1991. ubijeno deset članova njegove obitelji. Nasilje rađa nasilje. Ali to nije opravdanje. Veselko Bilić zaslužio je kaznu”, piše odvjetnik.

Ubojica je pronađen slučajno

Boris Milošević susreo se s kritikama dijela hrvatske, ali i srpske javnosti, kada je odlučio otići na proslavu 25. godišnjice Oluje u Knin. Nakon toga je na Facebooku opisao svoje iskustvo iz ratnog razdoblja, objavivši da je rat proveo u Šibeniku, i da mu je otac bio hrvatski branitelj. „Nakon što je otac demobiliziran, odlazili smo na selo Bribirske Mostine gdje sam svjedočio pljački napuštenih srpskih kuća. Obilazili smo babu, očevu majku koja je ostala nakon Oluje tamo živjeti. Nije htjela napuštati svoju kuću, nije htjela poći ni k nama u Šibenik”, napisao je Milošević.

„Početkom rujna otišao sam u Rijeku zbog fakultetskih obaveza. Sedmog rujna kasno popodne nazvala me sestra. Išla je s ćaćom obići babu. Našli su je mrtvu, bila je ubijena vatrenim oružjem iz neposredne blizine. Ubojica je pronađen slučajno zbog vlastitog bahaćenja, smatrajući da nitko neće istraživati ubojstvo „četnikuše“, kako je sam rekao. Osuđen je na 7,5 godina, da bi izašao za 3,5 godine, nakon što je dobio predsjednikovo pomilovanje”, naveo je potpredsjednik Vlade.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program