Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Gotovo je, Telegram ima snimku. HDZ-ov župan je lagao, on je započeo tučnjavu u varaždinskom kafiću

Anđelko Stričak tvrdio je da je udaren bez ikakvog povoda. Telegram ekskluzivno donosi snimku incidenta

FOTO: Telegram

Telegram je došao u posjed snimke tučnjave koja se u ranim jutarnjim satima 24. rujna dogodila u varaždinskom klubu ‘Strauss’. Na njoj se jasno vidi, iako je to dosad uporno demantirao, da je HDZ-ov župan Anđelko Stričak fizički napao mladića koji je kasnije zbog događaja dobio prekršajnu prijavu.

Dosad je bilo poznato da je varaždinski župan, inače član predsjedništva HDZ-a, sudjelovao u incidentu te da je dobio čašom u glavu. Odvezen je u bolnicu gdje mu je ukazana liječnička pomoć. Mladić koji ga je udario zaradio je prekršajnu prijavu zbog “drskog ponašanja na javnom mjestu”.

Na kraju je prijavljen i sam župan budući da je omalovažavao policajce koji su došli na intervenciju. Doduše, varaždinska policija u prvim satima nakon incidenta dala je tek šturu potvrdu ne navodeći županov identitet, a o županovom agresivnom ponašanju nije bilo ni riječi. Sada snimka pokazuje koliko je nasilan HDZ-ovac bio, a nakon svega je i lagao pred novinarima tvrdeći kako je bio samo žrtva.

Snimka iz varaždinskog kluba

Stričak je, naime, izjavio da je te večeri samo mirno stajao za stolom sa svojim društvom, kad je bez razloga udaren čašom. No, na snimci se jasno vidi kako župan jednog mladića u klubu najprije drži oko vrata, a zatim ga grubo odguruje.

Još je par puta krenuo rukom prema mladićevom vratu, a zatim je još jednom pokušao fizički nasrnuti na njega. Vidi se i kako ga cijelo vrijeme nekoliko gostiju pokušava umiriti.

U sukob se zatim umiješao još jedan mladić. I njega je župan uhvatio za vrat te mu se unosio u lice. Ovaj ga je na kraju udario čašom u glavu.

Župan je lagao pred novinarima

Što je točno bio razlog sukoba župan nije želio otkriti, ponavljajući na upite novinara kako je bio žrtva. Nekoliko je puta ponovio kako sve do trenutka napada mladić koji ga je pogodio čašom nije prilazio njihovom stolu. Inzistirao je da se do tada nije događalo baš ništa te da on i njegovo društvo nisu nikoga provocirali. Iz snimke se vidi da je drugog mladića, nakon što mu je prišao, Stričak uhvatio za vrat i unosio mu se u lice.

“Mi smo sve vrijeme bili vani, doslovno nismo imali doticaj s nikim, sve negdje do 3 sata kada su gosti kafića počeli izlaziti. Potom je par osoba prišlo za naš stol, mi smo procijenili da je vrijeme da krenemo doma i kad smo krenuli, pogođen sam čašom iznad lijevog oka”, rekao je Stričak.

Na direktno pitanje je li jednog mladića gurnuo, kako tvrde svjedoci, odgovorio je niječno. I na drugo izravno pitanje je li primio za vrat napadača prije nego što je dobio udarac čašom, također je odgovorio niječno. Snimka međutim sugerira drugačije.

Župan je obgrlio mladića oko vrata Telegram
Zatim ga je grubo odgurnuo, pokušavajući ga srušiti Telegram
Trenutak kada je nasilni Stričak i drugog mladića uhvatio za vrat Telegram

Što je do sada utvrdila policija?

Ni policija još nije potvrdila ove detalje iako smo ih prije četiri dana tražili da nam odgovore što je sve utvrđeno nakon incidenta u klubu. Tako za sada kao službene informacije ostaju izjava glasnogovornika PU varaždinske Matka Murića od 24. rujna, te objava koja je uslijedila nekoliko dana kasnije.

“Zaprimili smo dojavu da je došlo do narušavanja javnog reda i mira u jednom ugostiteljskom objektu u središtu grada. U događaju su sudjelovala dvojica muškaraca od 49 i 24 godine”, rekao je tada Murić, dodavši da je jedna osoba ozlijeđena, bez iznošenja detalja.

Tri dana kasnije, 27. rujna, objavili su da je “provedenim istraživanjem utvrđeno da su navedena dvojica muškaraca narušavala javni red i mir, odnosno da su počinila prekršaje iz članka 6., odnosno 17. iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”. To su ono drsko ponašanje na javnom mjestu i omalovažavanje policajaca. I to je za sada, kako se čini, sve. Dodatne prijave protiv župana nema, iako se na snimci vidi da se i on u lokalu ponašao prilično nasilno.

Župan se ispričao policajcima

Stričak se, u međuvremenu, ispričao policajcima uvjeravajući da ih nije vrijeđao, odnosno da su ga krivo shvatili. Tvrdi da im samo nije želio dati osobnu iskaznicu jer je bio u šoku od događaja u kojem je ozlijeđen. Istaknuo je da policiju, kao i sve ostale žurne službe iznimno cijeni, tim više što je i sam nosio policijsku odoru.

Istovremeno su se u varaždinskoj javnosti pojavile informacije da su protiv sudionika doista mogle biti podnijete još neke prijave, posebno protiv župana koji nije bio samo žrtva sukoba u baru. Nagađalo da je i on bio agresivan, zbog čega je sukob u noćnom klubu eskalirao. Spominjala se i informacija da je bio pod značajnim utjecajem alkohola što je, tvrde očevici, pridonijelo njegovom drskom ponašanju. Iz snimke se vidi kako se doista ponašao.

Navodno je i urlao na policajce opirući se legitimiranju: ‘Pa valjda znate tko sam ja!’. No, na Telegramov upit o rezultatima Stričakovog alkotesta policija se također još nije očitovala.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više