Politika & Kriminal

Gotovo je. Vrhovni sud odlučio je da bolnice više ne smiju doktore i sestre muljati za plaće i prekovremene

Tužbe protiv bolnica teške su oko dvije milijarde kuna

FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Vrhovni sud Republike Hrvatske danas je na svojim internetskim stranicama objavio odluku o načinu plaćanja dežurstva zdravstvenim radnicima prema kojoj su bolnice obvezne liječnicima i ostalom medicinskom osoblju isplaćivati uvećane plaće za posebne uvjete rada i prekovremene sate.

Kako su do sada sudovi u ovim slučajevima donosili različite presude, Vrhovni sud je odlučio zauzeti jedinstveni stav. Ta potraživanja, prema ranije objavljenim procjenama, iznose oko dvije milijarde kuna.

Što kaže Kolektivni ugovor?

Prema ovoj važnoj odluci Vrhovnog suda, zdravstveni radnici na osnovu Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja imaju pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaće za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, a imaju pravo na te dodatke kumulativno i za sate ostvarene u prekovremenom radu.

Liječnici su do sada podigli oko četiri tisuće tužbi.

Kako su zakidani liječnici?

U njima su tužili svoje poslodavce, bolnice u kojima rade, jer su odrađivali ogroman broj prekovremenih sati, i po 48 tjedno, ali su im oni plaćani po nižoj cijeni od redovnih radnih zato što na njih nisu obračunavani dodaci za otežane uvjete rada i odgovornost za živote pacijenata. Takvi obračuni, upozorio je nedavno Hrvatski liječnički sindikat, događaju se od prosinca 2013. godine, kada je postignut kolektivni ugovor za zdravstvo.

Presude koje su do sada donesene djelomično su bile u korist liječnika, ali ih je dio, i na samom Vrhovnom sudu, od kojeg su bolnice tražile reviziju pravomoćnih presuda, imao suprotan stav. Zato je Vrhovni sud sazvao sjednicu svog Građanskog odjela, te donio jedinstven stav koji će sada morati poštivati svi niži sudovi koji sude u ovim predmetima.

Ne žele raditi prekovremeno

Prije nekoliko dana liječnici su, očito zbog situacije u kojoj su se našli s neplaćanjem prekovremenih, počeli prikupljati potpise za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad. Odlučili su se za to i jer ih ministar zdravstva Milan Kujundžić, te premijer Andrej Plenković uporno ignoriraju.

Kada bi se dogodilo povlačenje suglasnosti, bolnice jednostavno ne bi imale dovoljno liječnika da u svakom trenutku obave sve medicinske zahvate.

Nastavite čitati