Politika & Kriminal

Grad je Bandića pokopao mimo propisa i izvan groblja. Stručnjaci: ‘Mirogoj je devastiran, pokojnik ponižen’

Za dodjelu grobnice preminulog gradonačelnika debelo je zaobiđena procedura koja je do sada vrijedila za sve poznate osobe

FOTO: Sandro Lendler

Nedavno preminuli gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ponovno se našao u aferi, ovog puta ne svom krivicom. Kako Telegram doznaje, gradska uprava na čelu s njegovom bivšom zamjenicom Jelenom Pavičić Vukičević nije se pridržavala propisanih procedura pri dodjeli grobnog mjesta za njegov ukop.

Bandić je pokopan na brzinu, na doslovno izmišljenom grobnom polju, odmah do arkada, koje do 28. veljače nije ni postojalo kao opcija. Tim je činom, komentirali su za Telegram stručnjaci, “devastiran Mirogoj koji je zaštićena kulturno – povijesna cjelina”, a kojeg je, ironično, Ministarstvo kulture nedavno prijavilo kao ugroženu baštinu.

Arhitektica i bivša zamjenica pročelnika zagrebačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Zrinka Paladino, potvrđuje kako je ovime Mirogoj devastiran. Pokojniku je, dodaje, iskazano nepoštovanje jer je praktički pokopan izvan groblja, na zelenoj površini kraj križanja. “To nije grobno polje niti je ikada bilo grobno polje niti je smjelo postati grobno polje jer je neposredno uz arkade koje imaju svoju vizuru. Zna se kako se na to gleda s konzervatorskog aspekta. Bandićev grob je uguran na krajnje nesuvislo i nepristojno mjesto. Radi se o zelenoj površini na kojoj su ljubimci prije toga obavljali nuždu”, komentira Paladino.

Neobična lokacija, na donedavnoj zelenoj površini

Prekršili su proceduru

Na početku treba navesti nekoliko neospornih činjenica. Prva je da je cijeli Mirogoj zaštićena kulturno – povijesna cjelina, a pored toga kao pojedinačno dobro je zaštićen i kompleks arkada. Oboje su upisani u Registar kulturnih dobara i kao takvi uživaju posebnu zaštitu temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Članci 60.-63. jasno propisuju proceduru za svaki eventualni zahvat na zaštićenom prostoru, osnosno dobru, pri čemu treba naglasiti da Zakon ne propisuje baš nikakve iznimne situacije, koje bi dozvoljavale da se zbog nekoga ili nečega od toga odstupa.

Drugo, Milan Bandić je, prema službenim podacima, preminuo u nedjelju 28. veljače ove godine. Radovi na iskopu i izradi njegove grobnice su počeli već sljedeći dan, u ponedjeljak 1. ožujka, te su dovršeni u srijedu 3. ožujka, kada je održan i sprovod. To pak postavlja pitanje kako je u praktički jedan dan, i to neradnu nedjelju, bilo moguće obaviti sve potrebne, zakonski propisane prethodne radnje i ishoditi potrebna odobrenja, prije nego su radovi krenuli idući dan?

Iako su nam Grad Zagreb i Zagrebački holding, odnosno njegova podružnica Gradska groblja, odbili dati tražene dokumente koji bi to objasnili, Telegram je do njih ipak uspio doći. Oni pak otkrivaju da se u dodjeli grobnog mjesta za bivšeg gradonačelnika debelo zaobišla procedura koja je do sada vrijedila za sve ostale poznate osobe. Naime do sada bi prvo gradonačelnik, a slijedom inicijative gradskog Povjerenstva za dodjelu grobnog mjesta za ukop znamenite osobe, morao donijeti Zaključak o dodjeli grobnog mjesta. Nakon toga bi uprava Gradskih groblja morala podnijeti zahtjev za odobrenje radova Zavodu za kulturu koji bi to potom onda odobrio. No u slučaju Bandića sve je išlo naopako.

Grobna mjesta na grobnom polju kojeg nema

Naime, 28. veljače Zagrebački holding prvo šalje dopis gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode koji nazivaju “Zahtjev za zasnivanje grobnog mjesta”. Isti taj dan, a temeljem tog zahtjeva, pročelnik Zavoda, Stipe Tutiš, Gradskim grobljima odobrava zasnivanje grobnih mjesta na predloženoj lokaciji, a već idući dan kreću i radovi. Tek nakon toga, 1. ožujka, sastaje se Povjerenstvo koje privremenoj obnašateljici dužnosti gradonačelnice Zagreba, Jeleni Pavičić Vukičević šalje prijedlog za dodjelu grobnog mjesta, a temeljem zahtjeva Vesne Bandić. Isti dan Pavičić Vukičević donosi Zaključak o dodjeli grobnog mjesta na korištenje za ukop znamenite osobe. No to je tek početak ovog neobičnog slučaja.

Kako je nadalje vidljivo iz zahtjeva, Holding traži od Zavoda dozvolu za zasnivanje grobnih mjesta na lokaciji “groblje Mirogoj, odjel RKT, polje 112a, grobna mjesta 18/1 i 18/2”. U zahtjevu potom pojašnjavaju kako se zasnivaju dva grobna mjesta “na već postojećem grobnom polju koje se nalazi na sjevernoj strani malih Arkada”. Uz to su dodali i da su grobna mjesta standardnih gabarita za šest ukopnih mjesta.

Kako smo otkrili, ta grobna mjesta uopće se ne nalaze u granicama grobnih polja, a što se jasno vidi i na internetskim stranicama Gradskih groblja i na info panoima i u brojnim publikacijama u vezi Mirogoja. Polje 112a završava dvadesetak metara niže uz vanjski zid malih arkada, a riječ je uobičajenim, skromnim grobovima, zasnovanim davno prije nego je Mirogoj stekao status zaštićenog dobra. Drugi dio polja 112a nalazi se s druge strane grobnog puta. Dakle, dva grobna mjesta Milana Bandića su zasnovana izvan bilo kojeg postojećeg grobnog polja, na mjestu koje nije ni bilo predviđeno za ukope, ni za koga.

Na lokaciji gdje je sada Bandićev grob nije bilo grobno polje, a što dokazuje i slika koju je Holding priložio uz zahtjev, a na kojoj se vidi da se radilo o zelenoj ograđenoj površini

‘Ustaljeni obrazac ponašanja’

Zanimljivo, u zaključku Pavičić Vukičević se također navodi da se grobna mjesta dodjeljuju unutar polja 112a. “Obnašateljica dužnosti gradonačelnika je ili sama znala da to nije točno ili je bila obmanuta od strane svojih suradnika”, tvrdi za Telegram Renato Petek, bivši i budući neovisni zastupnik u gradskoj Skupštini i kandidat za zamjenika gradonačelnika iz tima SDP-ova Joška Klisovića, koji nam se obratio s ovom problematikom.

Petek je u svemu detektirao i još jedan problem. “Ako je grobnica dodijeljena za ukop gradonačelnika, čemu onda šest ukopnih mjesta osim ako tu jednog dana nije planirana kompletna obiteljska grobnica? Da vas podsjetimo na činjenicu da nedavno preminuli Miroslav Tuđman nije pokopan u grobnici svog oca, prvog Predsjednika Republike Franje Tuđmana, već u drugoj, obiteljskoj grobnici” naglašava Petek.

I tražilica pokojnika i info tabla dokazuju da mjesto ukopa Bandića nije u sklopu postojećih grobnih polja, odnosno polja 112A kako to navodi Zagrebački holding

Uz sve to, nejasno je zašto je ovaj put Grad Zagreb tražio grobna mjesta kada su se ona do sada dodjeljivala obiteljima. Petek naglašava da se ovdje jasno treba podcrtati da pokojni Bandić u ovome ne snosi nikakvu odgovornost, već da su krivci njegovi bivši suradnici. “Oni su i u ovom slučaju demonstrirali ustaljeni obrazac ponašanja ove gradske uprave, a taj je neobaziranje na zakone i propise”, tvrdi gradski zastupnik.

Devastacija arkada i Mirogoja

Inače, ako se grob Milana Bandića posjeti u večernjim satima vidljivo je kako su na tri bora koja se nalaze iza njega, odnosno između groba i vanjske strane arkada, postavljeni reflektori koji po mraku osvjetljavaju taj dio arkada. Uz to što je i za takav zahvat potrebno ishoditi odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika ispada i kako arkade, Bolléovo remek djelo, služe tek kao kulisa za grobnicu pokojnog političara.

Telegram nije dobio odgovor tko je odlučio postaviti rasvjetu i je li se pritom vodilo računa o tome da su arkade zaštićene

Profesor Dragan Damjanović s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je pritom i autor poznate monografije o Hermanu Bolléu, kaže kako mu se mjesto izabrano za ukop Milana Bandića ne čini prikladnim. “Shvaćam da su to mjesto očito izabrali i zbog blizine ostalih lokacija na kojima se komemoriraju velikani i sve je to razumljivo, ali moglo se naći i dostojanstvenije mjesto”, misli Damjanović koji dodaje da mirogojske arkade treba potpuno zaštititi i konzervirati.

Ironija za kraj

Da sve ima i bizarnu, gotovo Alan Fordovsku notu, na kraju se pobrinula i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je 27. travnja na svom Twitter računu podijelila objavu na poveznicu iz koje je vidljivo da je njeno ministarstvo Mirogoj nominiralo za program EU “godišnja lista sedam najugroženijih kulturnih lokaliteta”. Inače suprug ministrice kulture, Hrvoje Koržinek, voditelj je Službe za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine, a koja bi zasigurno imala što za reći o ovom slučaju.

Lokacija grobnice pokojnog gradonačelnika nalazi se tik do ulaza na zelenoj površini kraj koje su donedavno bile postavljene metalne barijere. Kraj groba pritom cijeli dan prolaze kamioni s teretom koji podižu prašinu. A kako smo već naglasili, sve skupa se uopće ne uklapa u kulturno-povijesnu cjelinu groblja Mirogoja. Do objave ovog teksta iz Grada i Holdinga Telegramu nisu odgovorili niti na jedan upit vezan uz ovu temu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu