Politika & Kriminal

Grad Zagreb danas je ipak zaposlenicima vrtića isplatio plaće

Plaće su kasnile jedan dan čime su prekršeni Zakon o radu i kolektivni ugovor

22.08.2020., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic, sa suradnicima, obisao je regatnu stazu RSC Jarun gdje su u tijeku aktivnosti uklanjanja vodenog bilja (lokvanja). Ustanova Upravljanje sportskim objektima na prostoru regatne staze, Velikog jezera i Kajakaskog kanala provodi aktivnosti na uklanjanju vodenog bilja, a planirani zavrsetak radova predvidjen je sredinom rujna. Milan Bandic, Aleksej Puninski. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Iz Grada Zagreba potvrđeno je za Telegram da su zaposlenicima gradskih vrtića jutros isplaćene plaće za kolovoz. Grad je to trebao učiniti do 15. u mjesecu, no nije. Prekršeni su tako Zakon o radu i kolektivni ugovor, prema kojima se plaća mora isplatiti u roku, što je Zagreb do sada i činio.

Ovo kašnjenje plaća došlo je u trenutku kada su odgojitelji počeli intenzivno javno upozoravati na neizdrživu situaciju u vrtićima gdje nema ni dovoljno zaposlenika ni dovoljno prostora za djecu. Uz to, uvedene epidemiološke mjere dodatno su im otežale rad.

Reakcija sindikata odgojitelja

Zbog toga je SOMK, sindikat koji okuplja i zaposlene u vrtićima, održao dvije konferencije za novinare na kojima je skrenuo pozornost na te teške uvjete rada u dječjim vrtićima u cijeloj Hrvatskoj.

“Prozvali smo i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja za nesuradnju i nevođenje socijalnog dijaloga. Zadnji je primjer neuključivanje SOMK-a u rad Radne skupine Ministarstva za izradu
i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. godine.

Ipak, nakon medijskih pritisaka održan je kratki sastanak s pomoćnikom ministra znanosti i obrazovanja Momirom Karinom na kojemu su predstavnici SOMK-a ponudili moguća rješenja problema što su eskalirali od početka nove pedagoške godine i doveli radnike na granice fizičke i psihičke iscrpljenosti”, objašnjava predsjednica SOMK-a Božica Žilić.

Zašto su zapravo kasnile plaće?

Osim Ministarstvu, SOMK je već ranije svoje prijedloge uputio i Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo, te Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske. “Uvjeti rada radnika u dječjim vrtićima, te poboljšanje njihovih materijalnih prava kroz proces kolektivnog pregovaranja područja su djelovanja svakog sindikata i eventualno korištenje sindikalnog djelovanja i skretanje pozornosti na nepravilnosti i ugrožavanje zdravlja radnika ne smije nikada i nikako biti razlogom za neisplatu plaće”, objašnjava Žilić.

Osim što se među zaposlenicima vrtića nagađalo kako kašnjenje plaća ima veze s javnim istupima sindikalnih čelnika, pojavile su se i glasine da u proračunu Grada Zagreba nije na vrijeme prikupljeno dovoljno novaca. Iako smo pitali nadležne u gradu zašto su zapravo plaće kasnile, dobili smo samo odgovor da su isplaćene, bez dodatnih pojašnjenja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu