Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Grad Zagreb je, doznajemo, lani odbio kupiti monitore za školu na Peščenici. Obližnje crkve dobile su milijun kuna

Zagrebačke župe lani su donacijama od Grada dobile 4,319.062 kuna za električarske radove, uređenja vrtova, kipove i slično

FOTO: Borko Vukosav

Grad Zagreb je prošle godine, kroz donacije za vjerske zajednice, izdvojio 4.319.062 kuna za ukupno 13 gradskih župa. Novac im je dodijelio Gradski ured za mjesnu samoupravu, temeljem zaključaka vijeća gradskih četvrti.

Tako je Župa sv Mateja u Dugavama dobila 214.500 kuna za izradu i postavljanje kipa Blažene Djevice Marije. Župa sv. Ane u Rudešu dobila je pak 290.000 kuna za uređivanje električnih instalacija, rasvjete i razglasa. Susjedna župa sv. Leopolda Mandića dobila je 280.000 kuna za nabavljanje i postavljanje drvenih klupa.

Najviše je dobila župa u Remetama, 750.000 kuna

Crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u sklopu franjevačkog samostana u Dubravi donacijom od 350.000 kuna pokrila je trošak “električara i ALU bravarije”. Najveći iznos otišao je Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama. Njoj je dodijeljeno 750.000 kuna za uređivanje Gospina vrta.

Loše nije prošla ni Župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, kojoj je dodijeljeno 365.000 kuna za uređenje kripte. Ta župa spada pod četvrt Peščenica – Žitnjak u kojoj se nalazi i franjevački samostan Majke Božje Lurdske koji je pak dobio 298.500 kuna za unutarnje uređenje.

Nema novca za škole, ali ima za župe

O dodjeli novca ovoj župi i samostanu već smo pisali lani kada su ti isti iznosi (koji su im temeljem donacija naknadno dodijeljeni) za njih bili izdvojeni u Planu komunalnih aktivnosti za 2019. godinu. Prema Pravilniku gradskih četvrti, na taj je način moguće financirati vjerske objekte, a lokalnoj samoupravi to dopušta i Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica.

No tada smo otkrili da je samostan Majke Božje Lurdske od Vijeća gradske četvrti Peščenica- Žitnjak (koje vodi koalicija stranke Milana Bandića i HDZ-a) novac prvotno dobio za obnovu sanitarnog čvora, ali je taj termin kasnije promijenjen u unutarnje uređenje, a iznos smanjen za 20 tisuća kuna.

Samostan Majke Božje Lurdske koji je dobio 298 500 kn za unutarnje uređenje Borko Vukosav

Istodobno u toj četvrti, koja je lani s milijun kuna financirala obnovu i uređenje još nekoliko župa, vladajući vijećnici odbili su amandman oporbe da se lokalnoj školi u Volovčici dodjeli novac za nabavku LCD ekrana i ormarića za tenisice. Kvart Kozari Putevi, koji spada pod Peščenicu – Žitnjak pak i dalje nema niti školu, niti vrtić niti ambulantu – pa čak ni crkvu koju bi mogli obnoviti.

Netransparentna dodjela novca

Kako smo već isticali dodjela sredstava župama putem donacija ili komunalnih aktivnosti gradskih četvrti nije sporna, ali je sporan način na koji se o tome odlučuje. “Nama najčešće od vijeća gradskih četvrti već dolaze gotovi prijedlozi što bi trebalo financirati, a svako njihovo preispitivanje ili odbijanje znači da ćemo iduće godine biti kažnjeni s dodjelom manjih iznosa za potrebe naše četvrti”, otkrio nam je oporbeni vijećnik iz platforme Zagreb je naš, Nikola Zdunić.

Nezavisni zastupnik u gradskoj skupštini, Renato Petek ističe kako je Bandić često trošio novac građana bez mjere i plana, a kao jedan od loših primjera ističe upravo donacije koje se, kaže, dijele putem poziva, natječaja, zamolbi i to s više razina, pa je i više izvještaja koji nisu objedinjeni. Stoga je jako komplicirano provjeriti kako i putem kojeg kriterija je novac doniran.

“Transparentnost se piše sitnim slovima. Sredstva se dijele s razine Gradskih četvrti, Grada, Holdinga te poduzeća u gradskom vlasništvu. Ovo je namjerno tako uspostavljen sustav da bi se moglo i kroz donacije nagrađivati podobne, prijatelje, sadašnje ili buduće birače, a Zagreb i zbog toga nije rješavao osnovne potrebe građana”, kaže Petek.

Donacije kritizirala i revizija

Inače Državni ured za reviziju češljao je donacije gradova, županija i općina za 2016. i 2017. (a među kojima je bio i Zagreb) te je pritom utvrdio niz nepravilnosti – od toga da neki natječaji nisu uopće objavljivani pa do toga da za neke dodjele nisu postojali nikakvi kriteriji.

Valja spomenuti i kako je Grad Zagreb odlukom gradonačelnika lani dodijelio i 50 tisuća kuna koji su otišli franjevačkom samostanu u Trsatu za sufinanciranje izrade i postavljanje spomen biste fra Serafina Sabola, a Telegram je ranije pisao i o navici prvog čovjeka grada da novac dijeli i župama po BiH.

Andrej

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više