Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Grad Zagreb, konačno: ‘Mireli Čavajdi krše se prava. I neprihvatljivo je da na Svetom duhu nitko ne radi pobačaj’

Istaknuli su da se radi o ozbiljnom kršenju ljudskih prava

22.03.2022., Zagreb -  Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic sa suradnicima, odrzao je prezentaciju Programa cjelovite obnove povijesne jezgre Grada Zagreba.
 Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Gradska uprava grada Zagreba oglasila se slučaju trudnice Mirele Čavajde kojoj su tri zagrebačke bolnice odbile zahtjev za prekidom trudnoće, iako njena beba ima maligni tumor te ona zakonski ima pravo na taj postupak.

Poručili su kako njezin slučaj predstavlja “primjer diskriminacije žena u pogledu ostvarivanja njihovih Ustavom zajamčenih prava na slobodu odlučivanja o vlastitom tijelu, no i na zdravstvenu skrb”. Posebno su se u priopćenju dotaknuli odluke bolnice Sv. Duh, kojoj je osnivač Grad Zagreb.

“Ističemo da gradska uprava Grada Zagreba drži neprihvatljivom situaciju u kojoj nije moguće ostvariti zakonsko pravo na prekid trudnoće, kao i činjenicu da u navedenoj bolnici svi zaposleni ginekolozi imaju priziv savjesti. Uslijed ozbiljnosti situacije, i odmah po saznanju, ravnateljica bolnice započela je razgovore sa svim uključenim u postupak i formirala povjerenstvo, kako bi se utvrdile sve okolnosti slučaja i prevenirale eventualne slične situacije u budućnosti”, navodi se.

Nova uprava će osigurati potrebne uvjete

“Nova uprava bolnice Sveti Duh će u najskorijem mogućem roku osigurati sve ljudske i druge potrebne uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoće propisanih zakonom”, poručili su još iz Grada.

“U ovom je slučaju komisija Kliničke bolnice Sveti Duh potvrdila da se radi o teškoj malformaciji ploda, odnosno da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće”, navode još iz Gradske uprave.

“Uskrata medicinske skrbi koju je doživjela pacijentica Mirela Čavajda od strane četiri klinike u Zagrebu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava, ženskih reproduktivnih prava i prava pacijenata te takvim pacijenticama ozbiljno ugrožava i fizičko i psihičko zdravlje”, dodali su još.

‘Zakon je jasan i nedvosmislen’

Zakon je, navode, jasan i nedvosmislen te kaže da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće do 10. tjedna, kao i nakon 10. tjedna u slučaju medicinske indikacije.

“Zakon se nažalost svakodnevno krši što se opravdava pravom na priziv savjesti. U Hrvatskoj čak 60% ginekologa i ginekologinja ima priziv savjesti, za razliku od samo 3% njihovih slovenskih kolegica i kolega, radi čega je ogroman broj hrvatskih građanki primoran zakonom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu tražiti preko granice o vlastitom, nemalom trošku”, naveli su iz Grada.

Kako je Telegram danas pisao, iz Svetog Duha su Čavajdi poručili kako je, s obzirom na medicinske indikacije, opravdano prekinuti njenu trudnoću, no da oni nemaju educiranih stručnjaka koji bi zahvat mogli izvesti. Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice također je odbio njezin zahtjev za prekid trudnoće, a isto je u međuvremenu učinila i bolnica Merkur, potvrđeno je Telegramu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više