Politika & Kriminal

Grad Zagreb od Bandićevih optuženih suradnika traži da vrate 227 milijuna kuna; Odvjetnici: 'Ne pada im na pamet'

Hoće li novac koji potražuje Grad Zagreb ikada biti naplaćen?

06.05.2010., Zagreb, ulica Ivana Kukuljevica 11 - gradonacelnik grada Zagreba Milan Bandic posjetio je psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladez. Milan Bandic i Zvonimir Sostar.
Photo: Luka Klun/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Grad Zagreb traži nešto više od 227 milijuna kuna od bivših suradnika Milana Bandića kojima se sudi zbog malverzacija na štetu gradskog proračuna. Imovinsko-pravni zahtjevi koje je podnio gradonačelnik Tomislav Tomašević stigli su, kako doznajemo, u sudske spise Županijskog suda u Zagrebu gdje se procesi vode.

Kako smo jučer javili imovinsko-pravni zahtjevi podneseni su u aferama Agram, Nadstrešnice, Krašograd, Suhi led i Pročistač. O tim aferama detaljno smo pisali na Telegramu, te analizirali štetu koja je, kako tvrdi USKOK, prouzročena gradu. No, pravni zastupnici Grada Zagreba nisu smatrali da bi trebalo tražiti okrivljene, među kojima je do smrti bio i sam Milan Bandić, da vrate novac u gradski budžet.

Zašto Bandić nije tražio vraćanje novca?

“Očito je politika Milana Bandića bila da ne traži vraćanje novca gradu. Zato nije naložio podnošenje imovinsko-pravnih zahtjeva”, objasnio je za Telegram odvjetnik Goran Buljanović. On zastupa poduzetnika Darka Turopoljca jednog od optuženih u aferi Pročistač. Tu se sumnja u malverzacije kod gradnje pročistača zagrebačkih otpadnih voda. Od Turopoljca i Hannesa Schweitzera, iz tvrtke Zagrebačke otpadne vode (ZOV), Grad Zagreb sada traži 4,8 milijuna kuna.

“S ovim konkretnim imovinsko-pravnim zahtjevom još nisam upoznat. Očekujem da će nas sud uskoro o njemu obavijestiti”, kazao nam je odvjetnik Buljanović. Zatim je pojasnio da svaki okrivljenik ima mogućnost osporiti imovinsko-pravni zahtjev. U tom slučaju sud mora utvrditi je li kazneno djelo počinjeno, te zatim naložiti plaćanje potraživanja iz imovinsko-pravnog zahtjeva.

Hoće li vratiti novac izvučen iz grada?

Odvjetnik Šime Matak zastupa Ninoslavu Zeković, nekadašnju pročelnicu optuženu u aferi Krašograd. Riječ je o aferi u kojoj se sumnja da je Grad Zagreb nezakonitim zamjenama zemljišta oštećen za oko 152 milijuna kuna. Od gospođe Zeković i ostalih optuženika njezinog tadašnjeg zamjenika Bore Kisjelice, odvjetnika Pere Lozice i Davora Galetovića, privatnog poduzetnika Ante Barade te sudskog vještaka Mirka Kožulja grad imovinsko-pravnim zahtjevom traži da tih 152 milijuna kuna i vrate ukoliko budu pravomoćno proglašeni krivima.

“Još nismo dobili imovinsko-pravni zahtjev, ali nas njegovo podnošenje nije iznenadilo jer ga oštećenici, u ovom slučaju Grad Zagreb, imaju pravo podnijeti do kraja dokaznog postupka. Do sada tijekom ovog postupka novac od okrivljenika nije potraživan, ali je u optužnici bilo navedeno da taj iznos predstavlja štetu za Grad Zagreb”, kaže nam odvjetnik Matak.

“Da nije podnijet imovinsko-pravni zahtjev a okrivljenici budu pravomoćno proglašeni krivima novac bi završio u državnom proračunu umjesto u proračunu Grada Zagreba. No Ninoslava Zeković i ostali optužnici negiraju krivnju i tvrde da ovdje nije bilo nikakve štete za Grad Zagreb, zato i smatraju da nitko neće biti pravomoćno osuđen”, zaključuje.

Šostar ne priznaje štetu učinjenu gradu

Kontaktirali smo tijekom dana i odvjetnika Nikolu Drobeca koji zastupa Zvonimira Šostara. Šostar je optužen kao bivši pročelnik za zdravstvo u aferi Suhi led. Grad Zagreb poslao je sada u sudski spis imovinsko pravni zahtjev težak nešto manje od 39 milijuna kuna. Dio bi, ako bude pravomoćno osuđen, trebao vratiti i sam Šostar.

“Gospodin Šostar se ne smatra krivim, pa zato osporavamo i imovinsko-pravni zahtjev. Grad Zagreb imao je pravo podnijeti ga i tražiti vraćanje novca”, kratko nam je rekao odvjetnik Drobec.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu