Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Grad Zagreb podiže tužbu i tvrdi: ‘Supruga Miroslava Škore protupravno se uknjižila na naše zemljište’

Priča o zamjeni zemljišta temeljem koje je Škoro došao do parkinga kraj bolnice Merkur, dobila je novi bizarni obrat

Zagrebački ured za upravljanje imovinom Grada pokreće sudski postupak nakon što se Kim Ann Škoro krajem prošle godine uknjižila na zemljište koje, tvrde, pripada Zagrebu.

Objavio je to Jutarnji list, donoseći novi nastavak u kompliciranoj priči s mnogo krakova, koja vodi do zemljišta na kojem je supruga Miroslava Škore s poslovnom partnericom otvorila legendarni parking kraj bolnice Merkur.

Dosad se znalo da je obitelj Škoro do tog parkinga došla tako, što je mama njihovog poslovnog partnera i kuma, Branka Žibrata, s Gradom Zagrebom zamijenila zemljište u Resniku. Gradu su, pisalo se, te parcele u Resniku trebale zato što je baš tamo planirao gradnju Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Kako je došlo do bizarnog obrata

Stoga su mama poslovnog partnera obitelji Škoro i Grad Zagreb još 2006. potpisali ugovor o zamjeni zemljišta: ona će dobiti parcelu od 1250 kvadrata kraj bolnice Merkur, a zauzvrat će Gradu dati nekoliko čestica u Resniku. Ugovor je potpisao gradonačelnik Milan Bandić.

Međutim, sada je otkriveno kako se Grad Zagreb nikada nije upisao na te parcele u Resniku. U zemljišnim knjigama one su se i dalje vodile kao vlasništvo obitelji Žibrat, sve dok se krajem prošle godine u bizarnom obratu na njih nije upisala Kim Ann Škoro.

Ukratko, obitelj Žibrat 2006. dala je zemljište u Resniku u zamjenu za zemljište u Zajčevoj ulici. Zemljište u Zajčevoj uistinu su dobili i tamo su s obitelji Škoro napravili parking, a suvlasnice te parcele danas su supruga Branka Žibrata te supruga Miroslava Škore. Zemljište u Resniku, međutim, članovi obitelji Žibrat nisu predali Gradu Zagrebu , što su po ugovoru morali, nego su ga prodali Kim Ann Škoro.

Grad se 13 godina nije upisao kao vlasnik

Jutarnji list u posjedu je kupoprodajnih ugovora iz kojih proizlazi kako je 14. kolovoza 2019. godine Kim Ann Škoro od obitelji Žibrat otkupila 2846 četvornih metara u Resniku po cijeni 30 eura po kvadratu. Temeljem tih kupoprodajnih ugovora, Kim Ann Škoro 16. listopada 2019. godine uredno se upisala u zemljišne knjige kao vlasnica.

No zbog toga Grad Zagreb sada ide s tužbom. “Došlo je do protupravne promjene vlasničkopravnih odnosa. Stoga je Grad Zagreb dostavio svu relevantnu dokumentaciju i inicirao pokretanje sudskog postupka radi utvrđivanja vlasništva, kako bi temeljem presude Grad Zagreb upisao svoje pravo vlasništva”, izjavili su iz zagrebačkog Ureda za upravljanje imovinom.

Ostalo je neodgovoreno kako je moguće da se Grad Zagreb 13 godina nije upisao na zemljište koje mu je pripalo zamjenom, kao i tko je odgovoran za taj teško shvatljiv propust. Telegram će rano ujutro poslati upite nadležnim gradskim službama.

Obitelj Škoro: ‘Mi ništa nismo znali’

Kim Ann i Miroslav Škoro za Jutarnji list tvrde kako nisu znali da je bilo što potencijalno sporno sa zemljištem koje su otkupili od obitelji svog kuma i dugogodišnjeg poslovnog partnera Branka Žibrata.

“O tome nemamo nikakve spoznaje. Dokumenti temeljem kojih je izvršena kupoprodaja ukazuju na to da je u vlasništvu predmetnog zemljišta gospođa Žibrat”, tvrde. Dodaju kako je pripadajući porez uredno razrezan i plaćen. “Da postoji nekakav problem, vjerojatno bi nas upozorili u Poreznoj upravi”, kazao je gospodin Škoro za Jutarnji.

‘Grad nije ispunio sve svoje obveze’

A Škorin kum i poslovni partner Branko Žibrat tvrdi da je Grad njegovoj obitelji ostao dužan. “Grad Zagreb nije dokraja ispunio svoje obveze”, kazao je novinaru Marku Špoljaru. Međutim, gospodin Žibrat zbog toga nikada nije tužio Grad. Njegov je odvjetnik, tvrdi, u više navrata slao zahtjeve da ga se obešteti, no to se nije dogodilo, a on nije pokretao postupke.

Ostali su mu dužni, navodi za Jutarnji, 1191 četvorni metar “u VI. građevinskom području”, te još 4000 četvornih metara. “A obećali su mi dati i 3600 četvornih metara”, dodaje. Kaže kako je za vrijednost zemlje koju je njegova obitelj dala, mogao izgraditi četiri, a ne jedno parkiralište u Zajčevoj. Gospodin Žibrat zaključio je s tvrdnjom kako su mu zbog zemljišta kraj bolnice uzeli “25.000 kvadrata zemlje koji zajedno vrijede 2,5 milijuna eura”.

Ugovor demantira gospodina Žibrata

Telegram je međutim u posjedu ugovora o zamjeni nekretnina iz 2006., koji je s Gradom Zagrebom potpisala Marica Božić, pokojna majka Branka Žibrata. Tamo jasno stoji kako gospođa Gradu treba predati vlasništvo nad šest čestica u Resniku, ukupne površine 9.287 četvornih metara, a ne 25.000, kako je gospodin Žibrat tvrdio za Jutarnji. Grad Zagreb njoj je nakon parcelacije trebao dati 590 četvornih metara u Resniku te čuveno zemljište u Zajčevoj površine 1251 četvorni metar.

Također, ugovorom joj je trebalo pripasti 1190 četvornih metara u VI. građevinskom području, koje je spomenuo gospodin Žibrat. U članku 5. tog Ugovora stoji kako Marica Božić dopušta Gradu Zagrebu da bez njezina daljnjeg odobrenja izvrši brisanje dotadašnjeg prava vlasništva, “uz istovremenu uknjižbu toga prava na ime i u korist Grada Zagreba”. Zašto to nije učinjeno ni 13 godina kasnije, jedno je od najvažnijih pitanja u ovoj priči.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više