Grad Zagreb ulaže još novca za obnovu fasada. Baš lijepo, ali što ćemo kad nema dovoljno građevinskih firmi?

Gradska skupština donijela je odluku koja je još povoljnija za suvlasnike zgrada, no nitko ne spominje glavni problem

ZADNJA IZMJENA: lip 10, 2019

Zagrebačka Gradska skupština izmijenila je u ponedjeljak Odluku o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada, čime je pojednostavljen cjelokupni postupak i poticanje vlasnika zgrada da obnove pročelja zgrada.

Novost je što će odsad Grad Zagreb i suvlasnici višestambenih zgrada zajednički snositi troškovi koje nisu predviđeni tehničkom dokumentacijom ili troškovnikom kao i troškove radova koji nisu predviđeni u dovoljnoj količini, a nužni su za dovršetak obnove pročelja višestambene zgrade.

Grad pokriva 80, suvlasnici 20 posto troškova

Dosad su te troškove u cijelosti snosili suvlasnici tih zgrada. “Očekuje se da će sufinanciranje troškova koji se nisu mogli pravovremeno predvidjeti, imati pozitivan učinak kod suvlasnika odnosno upravitelja zgrada da se lakše odluče za obnovu pročelja stambenih zgrada”, navodi se u obrazloženju izmjene odluke.

Grad Zagreba sufinancira obnovu uličnog pročelja u iznosu od 80 posto, odnosno obnovu ostalih pročelja u iznosu od 60 posto, dok ostatak do pune vrijednosti radova obnove pročelja sufinanciraju suvlasnici zgrada čija se pročelja obnavljaju.

448 sporazuma, no dio bez realizacije

Kako bi se ubrzao postupak i u njemu ostali stvarno zainteresirani suvlasnici, zahtjev za obnovu pročelja moći će se uputiti nadležnom gradskom upravnom tijelu najviše dva puta. Ako zahtjev nakon drugog puta nije predan s potpunom dokumentacijom, smatrat će se da su suvlasnici odustali od sufinanciranja obnove pročelja višestambene zgrade i ona će se brisati s liste prijavljenih.

Dosad je nakon dva javna poziva za iskazivanje interesa za sufinanciranje obnove pročelja zgrada sklopljeno 448 sporazuma o obnovi pročelja, no od tog broja 130 zgrada odustalo je od realizacije.

Pasus u kojem se krije glavni problem

Za 212 višestambenih zgrada koje su imale potpunu dokumentaciju provedeno je 328 postupaka javne nabave, a za 26 zgrada sklopljeni su ugovori s izvođačima radova. “Na dinamiku obnove pročelja višestambenih zgrada od značajnog utjecaja je mali broj građevinskih tvrtki koje ispunjavaju stručne uvjete i koje se javljaju na raspisane natječaje javne nabave u svrhu provedbe projekta obnove pročelja višestamenih zgrada na području Grada Zagreba”, navodi se u obrazloženju odluke.

Upravo u tom zadnjem pasus krije se problem o kojem se malo govori. Telegram je u travnju ove godine objavio veliku reportažu, nakon što su na Britanskom trgu postavljene skele za obnovu fasada, stajale su tako dvije godine, a onda su naprosto skinute, bez da su obavljeni bilo kakvi radovi. Samo na taj primjer na Britancu bačeno je 570.000 kuna.

Nema dovoljno tvrki koje bi mogle obnoviti fasade

Istražujući priču, Telegramov reporter obišao je još nekoliko skela po Zagrebu i, iako je bila sredina tjedna i usred radnog vremena, na većini nije sreo ni jednog radnika. Na naš upit zašto sve toliko traje i gdje je zapelo, nadležni gradski pročelnik Dinko Bilić odgovorio je kako je broj izvoditelja radova koji se javljaju na natječaj premalen pa je zbog toga već poništeno 137 postupaka. “Na 50 posto provedenih postupaka nije se javio niti jedan ponuditelj”, pojašnjava pročelnik ali i priznaje da je od obnove pročelja odustalo 37 zgrada.

To uopće ne čudi predstavnika stanara Britanskog trga 3, Zlatka Žmara. Iako su na susjednom broju 5 počeli radovi (na skelama koje su bile skidane pa opet postavljane), stanari susjedne zgrade i dalje čekaju da dođu na red. “Na prioritetnoj smo listi čekanja i ugovor je potpisan, ali radovi nikako da krenu. Uz to, na zadnjem natječaju izvođači radova ponudili su cijenu 20 do 30 posto veću od tražene”.

Zdravka Grund
Telegram autor
1778 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program