Politika & Kriminal

Građani jutros pred Hipodromom: prosvjeduju zbog zatvaranja

Izvikuju 'Ne damo Hipodrom' i najavljuju novi prosvjed pred Skupštinom

08.06.2019., Zagreb - Gradjani odrzali prosvjed "Ne dirajte mi hipodrom" zbog najavljenog izmjestanja hipodroma sa sadasnje lokacije.  
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Jutros oko 10 sati počeo je prosvjed zbog najave o zatvaranju zagrebačkog Hipodroma. Građani su se okupili ispred ulaza u Hipodrom, gdje izvikuju “Ne damo Hipodrom”.

Konjički klubovi i drugi korisnici odlukom gradonačelnika do početka prosinca moraju iseliti s Hipodroma, nakon čega je nekoliko udruga građana najavilo prosvjed. Kako kažu, idući će održati ispred ispred Skupštine, javlja novinarka Maja Sever na Twitteru.

Razlog: ‘zagrebački Manhattan’

Prosvjed je nazvan ‘Ne dirajte mi Hipodrom’, a organizatori su Facebook stranica ‘Zagreb te zove’, ‘Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani’ i društvena akcija i Udruga građana Siget, koji su građane pozvali da im pomognu spasiti Hipodrom.

Kao razlog za iseljavanje Hipodroma spominje se projekt ‘Grad u gradu’, koji je Bandić u trenucima nadahnuća znao nazvati i „zagrebačkim Manhattanom”. Novu četvrt Bandić bi gradio na prostoru omeđenom Jadranskim mostom na zapadu, Savom na sjeveru, Velesajmom na jugu i prostorom između zgrade Ine i Mosta slobode na istoku.

Ne spominju se zamjenske lokacije

Gradonačelnik Bandić dosad nije htio odgovoriti na pitanje o zamjenskim lokacijama za držanje konja i bavljenje ovim sportom, osim što je korisnicima poručio da se presele kod privatnika. Predsjednik Zagrebačkoga konjičkog saveza Mladen Brezić smatra da alternative Hipodromu nema.

“U okolici postoji pet, šest jahališta, ali ona ne osiguravaju infrastrukturu za bavljenje konjičkim sportom. Hipodrom je katedrala konjičkog sporta Hrvatske i sve je odavde krenulo”, rekao je Brezić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu