Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Građani zbog podjele pomoći u Petrinji napali Dumbovića. On kaže da je sve politički motivirano

Dumbović kaže kako iza svega stoji Most

04.03.2021.,Petrinja - Nekoliko desetaka Petrinjaca koji su tijekom prijepodneva prosvjedovali kod "Komunalca" nezadovoljni podjelom gradjevinskoh materijala i humanitarne pomoci sacekali su gradonacelnika Dumbovica poslije sastanka s ministricom Tramisak, te ga verbalno napali, vrijedjali, pa cak i neko vrijeme prijecili njegov izlazak automobilom iz dvorista Vatrogasnog doma.
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
FOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL

Provedba intervencijskog plana grada Petrinje i cjelovite obnove, bila je tema sastanka ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak i petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića.

Sastanak ministrice i gradonačelnika protekao je uz znaku prosvjeda nekoliko desetaka građana, koji su imali primjedbe na transparentnost odluka o pravima građana na pomoć i obnovu, te na raspodjelu humanitarne pomoći.

Građani su se prvo okupili na mjestu zakazane lokacije sastanka, ali su se nakon promjene lokacije, ubrzo okupili na novoj lokaciji kod Vatrogasnog doma. Gradonačelnik Dumbović je po izlasku sa sastanka bio izložen žestokom verbalnom napadu.

Dumbović kaže da iza svega stoji Most

Što više, pri izlasku iz kruga Vatrogasnog doma, prosvjednici, koji su najavili nove prosvjede, blokirali su izlaz njegovom službenom automobilu. Dumbović je večeras za RTL izjavio kako su ti incidenti politički motivirani, a na pitanje novinara tko politički stoji iza današnjih događaja izdvojio je Lucu Gašpar Šako i Most.

“Ona je u Mostu, to je evidentno. Ona je ta spasiteljica i voditeljica svih medija i slikanja nečeg što je zatvoreno u prostoru komunalnog poduzeća bilo prije 14 dana i ona je otkrila Ameriku”, rekao je.

Uvjeren je da je sve instruirano iz središnjice Mosta. “Oni ni sami ne znaju koju štete pojedinci rade Petrinji. To nema smisla, Petrinja to nije zaslužila, ispada da smo kauboji bez reda koji želimo nešto stvoriti na silu”, ocijenio je Dumbović.

Građani zahtijevali odgovore od gradonačelnika Nikola Cutuk/PIXSELL
Okružili njegov automobil Nikola Cutuk/PIXSELL
Nezadovoljni su podjelom građevinskog materijala Nikola Cutuk/PIXSELL

Tramišak: Dotakli smo se prvih rokova izgradnje

Na sastanku je pak bilo govora o intervencijskom planu koji predstavlja plan i program društvene, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova. Rekla je kako je grad Petrinja u provedbi 140 milijuna kuna iz fondova EU u razdoblju do 2020. godine.

“Imamo još nekoliko projekata koji su ostali i moramo ih realizirati ili ugovoriti i o tome smo danas razgovarali s gradonačelnikom”, rekla je ministrica. Kako je istaknula, cilj je da se i preostala europska sredstva do kraja 2023. realiziraju na području Petrinje, da se ulaže i u društvenu infrastrukturu, malu komunalnu infrastrukturu i u projekte koji su se već počeli raditi.

“Dotakli smo se i rokova prve gradnje na području grada, iako ta tema nije iz intervencijskog plana, već ranije osiguranih 111 milijuna eura, oko čega smo u dogovoru sa svim institucijama. Sada se traže povoljne lokacije kako bi nam mogli prijaviti izgradnju novih državnih stanova, ne samo u Petrinji, nego i u Sisku, Glini, Topuskom i drugim mjestima”, rekla je Tramišak.

‘Treba što prije krenuti s građenjem’

Dodala je da ako se uskoro dobiju prostorno-planska rješenja može početi gradnja novih stanova. “Ako ćemo graditi tipske zgrade i tipske kuće i nakon ishodovanja dokumenata i dozvola, uskoro bi mogla početi izgradnja, za koju su sredstva već osigurana”, rekla je nakon sastanka Nataša Tramišak.

Gradonačelnik Dumbović je izrazio zadovoljstvo rezultatima razgovora i predloženim rješenjima, u sklopu projekta “pet gradova”. Napomenuo je kako se već mora razmišljati o novom akcijskom planu obnove centra grada. Predložio je da se kuće obnavljaju prema izvornim nacrtima.

“Od ministarstva kulture sam već dobio obećanje da će grad izgledati kako je ranije izgledao. Krenuli smo s rušenjem, ali se treba što prije krenuti i s građenjem”, rekao je Dumbović.