Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Građani se ujedinili za Mirelu: u manje od 48 sati skupljeno više od 220 tisuća kuna

Iz zaklade Solidarna poručuju da će s Čavajdom dogovoriti kako ovim novcem pomoći drugima

FOTO: N1

Danas se od 18 sati u Zagrebu i još osam gradova održava prosvjed Dosta je! u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima je u Hrvatskoj uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Udruge koje ga organiziraju jutros su održale konferenciju za medije ispred Hrvatskog sabora.

Na njoj je, između ostalih, govorio Ivan Blažević iz zaklade Solidarna. Otkrio je koliko su građani prikupili novca za pomoć Mireli Čavajdi. Prikupljanje je, naime, počelo u subotu poslijepodne s ciljem da se Čavajdi financijski osigura zdravstvena skrb, ukoliko će je morati potražiti u Sloveniji. Čavajdi je u Hrvatskoj tek jučer odobren prekid trudnoće, ali je odobrenje još ranije dobila u Sloveniji. Tamo zahvat pak košta 5000 eura.

“Mi smo u manje od 48 sati skupili nešto više od 220.000 kuna. 1500 građana i 16 tvrtki je u manje od 48 sati odlučilo i financijski podržati Mirelu. Naravno da ćemo s njom razgovarati, dogovoriti što ćemo s novcem, ali ideja je da pružimo financijsku pomoć u osiguravanju zdravstvene skrbi svim ženama u Hrvatskoj, posebno u ruralnim područjima gdje je ta skrb još nedostupnija”, rekao je Blažević.

Blažević: ‘Bolesnici su ljuti’

Blažević je rekao kako su svi bolesnici ljuti. “Svi su ljuti, od osoba s invaliditetom do kroničnih i onkoloških bolesnika, jer znamo kakva je zdravstvena skrb kod nas. Ovo je samo još jedan slučaj koji je pokazao kako zdravstvo u Hrvatskoj funkcionira”, kazao je.

Podsjetio je i koliko smo se “morali boriti za spinrazu, za djecu oboljelu od neuroblastoma.” Dodao je: “Stvarno nam je dosta više ovog sustava koji nekad ne želi, a nekad ne može pružiti skrb svim građanima i građankama Hrvatske.”

Čavajdi jučer odobren prekid trudoće

Mireli Čavajdi, ija nerođena beba ima maligni tumor, jučer je drugostupanjsko povjerenstvo KBC-a Zagreb odobrilo prekid trudnoće, nakon što su joj ranije četiri zagrebačke bolnice odbile izvesti taj zahvat.

Odluku je čekala do jučer poslijepodne, kad je konačno stiglo pozitivno mišljenje drugostupanjske komisije Rebra, no bez naznaka tko će zahvat u Hrvatskoj izvršiti.