Politika & Kriminal

Gradonačelnica Rima od koje se očekivalo da će riješiti kaos i korupciju upravo izgubila izbore. Što Tomašević može od nje naučiti

Problemi Rima uvelike podsjećaju na Zagreb, od stanja gradske blagajne do problema oko zbrinjavanja otpada

U pet godina ne možete promijeniti Rim, objašnjavala je ljetos u razgovoru za talijanske medije rimska gradonačelnica Virginia Raggi. Politička zvijezda u usponu na izborima 2016. pomela je konkurenciju. U drugom krugu osvojila je 67,15 posto glasova i postala prva gradonačelnica Rima.

Od kandidatkinje protestnog, populističkog Pokreta 5 zvijezda – koji tada još nije bio etabliran na nacionalnoj razini i kojem je Rim bio prvi veliki test upravljanja – očekivalo se puno. Da će, metaforički i stvarno, počistiti grad: uvesti veću transparentnost u poslovanje gradske uprave, uhvatiti se u koštac s nagomilanim problemom smeća, nefunkcionalnim javnim uslugama, dugovima i tako dalje.

Pet godina kasnije, stanovnici glavnog grada Italije složili su se s ocjenom gradonačelnice: doista nije uspjela promijeniti Rim, barem ne dovoljno da bi joj građani povjerili još jedan mandat. Na lokalnim izborima, održanim u nedjelju i ponedjeljak, Rimljani su birali novu vlast. Virginia Raggi nije ušla u drugi krug.

Rimski scenarij u Zagrebu

Rimski političko-komunalni scenarij u mnogočemu podsjeća na Zagreb. Stanovnici glavnog grada proljetos su izabrali kandidata od kojeg očekuju puno. Da doslovno i metaforički počisti grad; da osigura transparentnost u funkcioniranju gradske uprave; da riješi problem otpada, problematičnih javnih usluga, nagomilanih dugova i tako dalje.

Za taj je posao Tomislav Tomašević dobio čvrstu podršku birača – u drugom krugu izbora osvojio je 65,25 posto glasova. Slično kao prije pet godina Virginia Raggi u Rimu. Može li stoga njezin izborni poraz, nakon samo jednog gradonačelničkog mandata, Tomaševiću i koaliciji koji upravlja Zagrebom poslužiti kao svojevrsna politička pouka?

Pobjeda na valu populizma

Između dva izborna kruga, kada je već bilo sasvim jasno da je Tomaševiću pobjeda nadomak ruke, pisali smo o aktivističkim pokretima koji su uspješno artikulirali javne potrebe u politike, transformirali se u političke stranke i preuzeli upravljanje velikim europskim metropolama. Spomenuli smo tada i Rim, mada je Pokret 5 zvijezda vrlo različit od, primjerice, stranke Možemo!. I danas ljudi bliski zeleno-lijevom bloku, ako ih pitate za usporedbu s Rimom, upiru prstom u te ključne razlike.

Pokret 5 zvijezda, kojem pripada Virginia Raggi, bio je demonstracija velikog nezadovoljstva Talijana mainstream strankama. Na vlast u glavnom gradu – kasnije i u državi – stigli su na valu populizma, kao prosvjedni, antiestablišmentski pokret. Njihova politička inačica u Hrvatskoj nije Možemo!, nego prvenstveno Živi zid.

Osim toga, za razliku od zeleno-lijevog bloka, objašnjavali su naši sugovornici ovog proljeća, talijanske ‘zvjezdice’ nisu bile pripremljene za preuzimanje vlasti u Rimu, a Virginia Raggi imala je manje iskustva s gradskim problemima od Tomislava Tomaševića koji se sa svojim suradnicima, napominjali su, “godinama borio da bude u poziciji mijenjati grad”. Ipak, teško je oteti se dojmu da između Zagreba i Rima postoje uočljive sličnosti.

Financijski kosturi u ormaru

Kada je Raggi prije pet godina preuzela dužnost, mediji su javljali o financijskim dubiozama u gradskoj blagajni, opterećenoj milijardama eura duga. Jedan od prvih poteza nove gradonačelnice i njezinih suradnika bila je stoga, pisalo se tada, procijeniti stvarno financijsko stanje glavnog grada. Naći, dakle, eventualne “financijske kosture u ormaru”, da se poslužimo izrazom aktualnog zagrebačkog gradonačelnika.

Poseban problem predstavljala su gradska poduzeća, prvenstveno ona zadužena za javni prijevoz i odvoz smeća, i njihova poslovna učinkovitost, kao i zaduženost. O sličnom se problemu nedavno pričalo i u Zagrebu: gradsko prijevozničko poduzeće ima dugovanja, objašnjavao je početkom rujna Tomašević, jer su dignuli kredit za realizaciju žičare, koji moraju otplaćivati, a da od nje još nemaju nikakvih prihoda.

Problemi s divljim svinjama

Dok se u Zagrebu nova vlast tek krenula baviti kompleksnim pitanjem zbrinjavanja otpada, u Rimu je i to bio jedan od razloga izbornog poraza dosadašnje gradonačelnice. Kroz cijeli njezin mandat iz talijanske metropole stizale su povremeno snimke pretrpanih kontejnera, a u posljednje vrijeme i nevjerojatni prizori divljih svinja koje lutaju gradskim ulicama, privučene navodno hrpama smeća.

Divlje svinje su, naravno, postale top politička tema u glavnom gradu pred lokalne izbore. U Zagrebu, srećom, problemi sa zbrinjavanjem otpada ipak još nisu toliko divlji.

Utjecaj kadrovske politike

Analizirajući razloge izbornog poraza Virginie Raggi, New York Times je početkom tjedna upozorio na još jedan element koji je utjecao na njezin rejting među biračima – kadrovsku politiku. Nije uspjela izgraditi snažan tim i često je mijenjala svoje bliske suradnike, pisao je u ponedjeljak NYT, što je, tvrde, “paraliziralo donošenje administrativnih odluka”.

Tomaševićevi problemi su drugačiji, ali ipak donekle srodni. Upravo se ovih dana raspravlja o njegovoj kadrovskoj politici: gradonačelnik je iznenada smijenio dva člana Uprave Holdinga, samo tri i pol mjeseca nakon što ih je postavio na tu dužnost kako bi hitno uveli reda u to gradsko poduzeće.

Koliko treba za promjene?

Razlozi za neuspjeh Virginije Raggi svakako su složeniji od snimke divljih svinja koje tumaraju ulicama. Dio odgovornosti je i na Pokretu 5 zvijezda, stranci koja je nakon trijumfa na parlamentarnim izborima 2018., zbog unutarnjih podjela i sukoba, ideoloških lutanja i nesnalaženja, zapala u krizu i izgubila značajan dio birača. To se sada reflektiralo i na lokalnim izborima.

Osim toga, Virginia Raggi bila je na čelu grada puni mandat, pet godina. Tomislav Tomašević je, naravno, na vlasti samo četiri mjeseca. Tek u proljeće 2025. Birači će odlučivati jesu li mu četiri godine bile dovoljne da promijeni Zagreb. Ili da ga promijeni dovoljno da mu građani povjere još jedan mandat.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu