Politika & Kriminal

Gradonačelnik Benkovca ne može si pomoći. Opet smo ga uhvatili da nije prijavio stotine tisuća kn u imovinsku karticu

Tomislav Bulić počeo je popunjavati imovinsku karticu tek nakon Telegramovog teksta prošli mjesec. I opet nije prijavio sve

Istražujući imovinu gradonačelnika Benkovca Tomislava Bulića (HDZ) Telegram je otkrio nove stotine tisuća kuna potpora koje nije prijavio u imovinskoj kartici. U pitanju su ogromni iznosi poljoprivrednih potpora što ih od države dobiva njegova supruga, Iva Bulić, vlasnica OPG-a.

Gradonačelnik Bulić uporno ne prijavljuje svu svoju imovinu iako je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet o njegovom slučaju nakon što su zaprimili prijavu u kojoj se ukazuje na nesrazmjer njegove imovine.

Prijava Povjerenstvu za sukob interesa

Još početkom prošlog mjeseca objavili smo kako gospodin Bulić više od tri godine od kada je postao dužnosnik, nije uredno ispunio imovinsku karticu. Uvidom u tu imovinsku karticu utvrdili smo da u njoj nema dionica, njiva, automobila ni kredita što ih je ovaj HDZ-ov gradonačelnik bio dužan prijaviti nakon pobjede na lokalnim izborima u svibnju 2017. godine. Zbog toga je Bulić prijavljen i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Kada smo gradonačelnika pitali za neprijavljenu imovinu priznao je da nije uredno ispunio karticu. Čak nam je zahvalio što smo ga upozorili da tri godine nije izvršio svoju zakonsku obvezu. U odgovorima na naša pitanja naveo je da raspolaže dionicama i njivama koje nisu upisane u imovinsku karticu, kao i da ima kredit od gotovo 900 tisuća kuna što ga također nije prijavio.

Nova neprijavljena Bulićeva imovina

Zatim smo saznali da gospodin Bulić ima još neprijavljene imovine. Radilo se o potporama i kreditima njegove supruge Ive. Da je doista gospođa Bulić kao vlasnica OPG-a tražila kredit od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) bilo je vidljivo iz ‘Mišljenja’ Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa još u studenom 2018. godine. Tada je, naime, Bulić pitao Povjerenstvo može li njegova supruga dobiti financiranje preko HBOR-a. Povjerenstvo mu je odgovorilo da za to nema zapreka, ali da taj financijski iznos mora prijaviti u imovinskoj kratici.

Gospođi Bulić HBOR doista početkom 2019. odobrava kredit u iznosu od 141.834,95 eura, ali do Telegramovog upita on nije bio upisan u imovinskoj kartici gradonačelnika Benkovca. Dodatni upit o tome poslali smo mu 15. srpnja ove godine. Pitamo ga zašto godinu i pol dana, iako je dobio uputu Povjerenstva, ni taj iznos nije prijavio. Odgovor smo čekali više dana, no nikada ga nismo dobili.

Popunio karticu nakon upita Telegrama

U međuvremenu, Bulić, ignorirajući i dalje naša pitanja, odlučuje konačno ispuniti imovinsku karticu. Kako je vidljivo iz podataka na službenoj stranici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, učinio je to 17. srpnja, odnosno taj dan njegova revidirana kartica javno je objavljena. Dakle, dva dana nakon Telegramovog pitanja.

U kartici je tada naveo kreditiranje preko HBOR-a za OPG svoje supruge, kao i detalje o nekretninama, njivama, ostalim kreditima, dionicama i jednom automobilu što ga posjeduje.

Zašto je zatajio stotine tisuća kuna?

Međutim, još uvijek nema podataka o potporama koje je gradonačelnikova supruga dobila za svoj OPG. Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za Telegram su potvrdili kako je navođenje financijskih potpora obveza dužnosnika, bez obzira jesu li ih dobili osobno ili su one isplaćene njihovim bračnim partnerima.

Gradonačelnik Benkovca naveo je samo poticaj u iznosu od 134.282,14 kune, no nije precizirao kada ga je točno dobio. Upisao je da mu je taj iznos isplatio “APPPR”, što je prema OIB-u kojeg je ubilježio, zapravo Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Kratica te Agencije ispravno glasi APPRRR.

Evo koliko potpora nije prijavio

O poticajima za suprugin OPG i dalje nema podataka. Telegramu je iz APPRRR-a potvrđeno da je s OPG-om Bulić Iva 17. svibnja 2018. sklopljen Ugovor o financiranju s iznosom potpore od 783.805,47 kuna. “Korisnici je isplaćena prva rata za do sada realizirana ulaganja u iznosu od 168.909,43 kune”, pojasnili su.

Istovremeno, na službenim stranicama APPRRR-a dostupni su podaci prema kojima je gospođa Bulić u 2017., dakle u godini u kojoj je njezin suprug izabran za gradonačelnika Benkovca, dobila 203.023,20 kuna potpora. Godinu kasnije isplaćeno joj je nešto više od 175 tisuća kuna, dok je za 2019. dobila ukupno 176.464 kune.

Niti jedan od tih iznosa gradonačelnik Benkovca nije upisao u svoju imovinsku karticu. Nakon Telegramovog prošlomjesečnog otkrića u medijima je tvrdio kako jednostavno ne stiže popuniti imovinsku karticu, ali i da Zakon o sprječavanju sukoba interesa koji dužnosnike na to obvezuje smatra nemoralnim. Poslali smo mu sada novi upit o neprijavljenim potporama te ćemo ga objaviti ukoliko ga dobijemo.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu