Gradonačelnik Đakova sazvao je presicu da bi pokušao demantirati Telegram, a onda nam je malo prijetio

Nakon teksta o cesti izgrađenoj zbog njegovog ranča, Zoran Vinković poručio je kako bi nam se "pljuvačka mogla vratiti u krutom stanju...

ZADNJA IZMJENA: svi. 17, 2017

Zoran Vinković, aktualni gradonačelnik Đakova i bivši saborski zastupnik SDP-a i HDSSB-a, dan nakon Telegramova teksta o asfaltiranju ceste koja od prometnice Pisak – Đurđanci vodi do njegova ranča, održao je tiskovnu konferenciju da bi pokazao račune kako je sam, iz vlastita džepa, platio troškove gradnje.

Posjetimo, na molbu Telegrama, upućenu na službenu e-adresu ureda gradonačelnika Đakova, poslanu 7. studenoga u 11.58 sati, u kojoj smo zatražili informaciju o tome tko je izvodio radove na prilaznom putu do Vinkovićevog ranča i kolika je bila cijena radova, te zamolili uvid u račun iz kojeg bi se vidjelo da je Vinković, kako je tvrdio, sam platio izvedene radove, glasnogovornik Emerik Pišl nazvao je novinara Telegrama u 12.34 sati u odgovorio da Vinković ne želi o tome govoriti, niti pokazivati račune, jer bi ispalo da se tako pravda.

‘Cijena koju gradonačelnik spominje je smiješna’

Jučer, međutim, Vinković je pozvao odabrane novinare (ali ne i novinara Telegrama) da bi pokazao račun i objasnio tko je izveo radove. Ponovio je da je asfaltiranje puta platio iz vlastitog džepa i obznanio kako ga je to koštalo 19.864,50 kuna. Iz papira kojim je mahao, a za koji tvrdi da je predračun izvođača radova, tvrtke Gravia iz Osijeka, izdan 3. listopada, Vinković je pročitao da je asfaltirana površina od 418,20 metara četvornih, da je izvođač radova tu nerazvrstanu cestu nasuo kamenom i struganim asfaltom, te da je naneseni sloj asfalta debljine četiri centimetra.

Dodao je kako je iznos od 19.864,50 kuna platio 18. listopada. Prometni stručnjak kojeg smo zamolili za komentar, rekao je da je cijena koju spominje Vinković smiješna, jer toliko, veli, košta asfaltiranje nešto većeg kolnog ulaza, a ne ceste duže od 100 metara i velikog parkirališta ispred zgrade na Vinkovićevu ranču.

imageedit_5_5992390975
Ranč gospodina Vinkovića i cesta za koju kaže da ju je platio manje od 20.000 kuna. Prometni stručnjak s kojim smo pričali tvrdi: toliko košta asfaltiranje kolnog ulaza

Prema tvrdnjama mještana Piska, s kojima smo razgovarali, asfaltiranje je urađeno tijekom rujna, a Vinković je novinarima pokazao predračun tvrtke Gravia iz listopada. Zanimljivo je da je spomenuta tvrtka, koja je Vinkoviću izdala predračun, s Gradom Đakovom, u kojem je Vinković gradonačelnik, imala vrlo razgranat poslovni odnos.

Za svoj ranč sada tvdi da je obiteljska kuća

Samo u posljednje vrijeme ta je tvrtka sklopila ugovore o radovima na rekonstrukciji Ulice Augusta Šenoe u Kuševcu (selu koje je u administrativnim granicama grada Đakova), zatim radove na sanaciji ceste u Ulici Miroslava Krleže, radove na sanaciji pristupne ceste i parkirališta na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca i Makarskoj ulici u đakovačkoj industrijskoj zoni. Ukupna vrijednost samo tih radova iznosila je više od pola milijuna kuna, točnije 536.303,50 kuna.

Zanimljivo je što Vinković svoj ranč, na kojem drži konje (naveo ih je u svojoj imovinskoj kartici), na tiskovnoj konferenciji nazvao ”obiteljskom kućom koju je izgradio zajedno sa suprugom”. Međutim, u imovinskoj kartici Vinković tu nekretninu, koja se prostire na 865 metara četvornih, naziva vikendicom i procjenjuje je na 150.000 kuna.

Prijetnje novinarima koji upozoravaju

Inače, Vinković u Đakovu posjeduje i obiteljsku kuću od 220 metara četvornih, koju je procijenio na 400.000 kuna. Njegova nezaposlena supruga, pak, u imovinskoj kartici spominje se kao vlasnica stana u Đakovu, veličine 40 metara četvornih, vrijednog 150.000 kuna.

Vinković na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji ni jednom riječju nije objasnio zašto Telegramu nije htio dati podatke o tome tko je asfaltirao pristupni put i parkiralište na njegovu ranču te kolika je bila cijena, kao i zbog čega je odbio predočiti račune. Umjesto toga zaprijetio je ”pljuvačima”, kako je nazvao one koji su o tome pisali, te upozorio ”da se pljuvanje može vratiti tako da pljuvačka može biti i u obliku leda, u krutom stanju, što može malo i boljeti”.

Pravomoćna presuda za prevaru na dnevnicama

Kao javna osoba, bivši saborski zastupnik i aktualni gradonačelnik, Vinković bi morao znati da je dužan otkloniti svaku sumnju u moguće nezakonite radnje, pa je potpuno nejasno zašto je podatke o asfaltiranju ceste odbio dati Telegramu. Tim prije što u njegovoj političkoj karijeri postoje i podatak da je pravomoćno osuđen za kazneno djelo protiv službene dužnosti – prijevarom u službi.

Vinkovića je naime Općinski sud u Zagrebu osudio na osam mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. Kaznu je potvrdio Županijski sud u Bjelovaru i postala je pravomoćna 29. studenoga 2012. Posjetimo, Državno odvjetništvo teretilo je Vinkovića da je kao saborski zastupnik naplaćivao putne troškove, na što nije imao pravo jer je na sjednice putovao službenim automobilom grada Đakova, a ne privatnim, kao što je prikazivao Tajništvu Hrvatskog sabora.

Drago Hedl
Istraživački novinar
252 članka Više o autoru