Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Gradonačelnik Gline sada je stigao i u studio HRT-a, ozbiljno govori da će se slikati za medije kada završi obnova

Nije ga bilo tjedan dana, a sada već gostuje i na televiziji

FOTO: HRT

Gradonačelnik Gline, Stjepan Kostanjević, kojeg se u tjednu nakon potresa nije moglo čuti ni vidjeti, pojavio se jučer na terenu, a od tada je dao izjavu za nekoliko medija. Danas je gostovao čak i u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Tamo je rekao kako nije točno da nije bio na terenu uz građane rekavši da je odmah bio na licu mjesta gdje su stradale žrtve potresa u Majskim Poljanama te u Glini gdje su se uklanjale ruševine.

“Cijelo vrijeme smo bili u gradu i koordinirali s vatrogascima i policijom i civilnom zaštitom. Prvu večer je bio i premijer, veći dio Vlade u Glini. Bili smo među građanima svi. Obišao sam sva naselja koja su stradala”, rekao je.

Kaže da će medijima davati izjave kad se završi obnova

U istoj emisiji je rekao kako je svaki dan bar jednu izjavu dao za medije. “Mislim da je bilo potrebnije organizirati se i pomoći građanima. Ispričavam se medijima, kad završimo obnovu i vratimo život u normalu, onda ćemo se slikati. Nadamo se da ćemo brzo početi obnovu i vratiti ljude na svoja ognjišta”, dodao je.

Rekao je i kako je pregledano 1200 objekata, te kako je podnesen 1171 zahtjev za naknadu štete. Procjenjuje se da je 1900 objekata neupotrebljivo od ukupno 4500 stradalih, kaže Kostanjević.

Kada se radi o tvrdnjama da se ne zatvaraju ulice u kojima se treba rušiti objekte, kaže da puno ljudi dolazi u grad u kojemu se izgube opa usput idu vidjeti što se dogodilo. “Glavni dio jezgre grada je zatvoren kao i državna cesta prema Karlovcu. Vatrogasci rade na raščišćavanju”, kaže.

Opet govorio o dogradonačelnici

Rekao je kako elaborat za uklanjanje ruševina nije zatražen, a onda je prokomentirao odnos s dogradonačelnicom Brankom Bakšić Mitić. Rekao je da se s njom čuo prvi-drugi dan nakon potresa te kako je ona, iako nije članica Stožera, bila pozvana na sve sjednice.

“Svaku večer imamo Stožer navečer, nije se pojavila. Tražili smo da pomogne oko prikupljanja podataka. Sinoć se pojavila, ja nisam bio na Stožeru, bio sam u Sisku. Nije sigurno problem zamjenice iz redova srpske nacionalne manjine, problem je na terenu da se pomogne građanima. Ona nekim svojim privatnim kanalima, ne osuđujem, što je isto pohvalno, dovodi pomoć u Glinu. Moramo staviti sve pod kontrolu”, rekao je.

Za kraj je rekao kako bi struja danas ili sutra trebala doći u sve zaseoke. “Sela koja su imala struju ona će u prvi mah dobiti struju, a kad krene obnova ići će sigurno i obnova električne mreže, sigurno će država i u tome sudjelovati, i mi ćemo kao grad ljudima olakšati da ne moraju plaćati te priključke”, zaključuje za HRT.