Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Gradonačelnik Petrinje dao milijunski posao obnove tinejdžeru. Bez natječaja

Gradonačelnik objašnjava da se radi o hitnim poslovima koje može dodjeljivati bez natječaja, dok mladi vlasnik uvjerava da ima iskustva u visinskim radovima

Tvrtka Ki i DO u vlasništvu Kristiana Prpića dobila je posao na obnovi Petrinje vrijedan 998.000 kuna. Riječ je o tvrtki upisanoj u sudski registar početkom siječnja ove godine, a vodi ju mladić koji je, kako javljaju 24sata, tek postao punoljetan. Inače Kiddo je na engleskom jeziku naziv od milja za dečka ili dijete, što je u ovom slučaju zgodna podudarnost.

Sada će KI i DO, prema ugovoru koji joj je dodijeljen u veljači, raditi na popravcima i zamjeni dimnjaka, zabatnih zidova, krovišta i dizala u petrinjskom naselju Mošćenica.

Temeljni kapital 10 kuna i veze s Dumbovićem

Tvrtka ima temeljni kapital od tek 10 kuna, a na upit 24 sata nisu odgovorili imaju li zaposlenih i koliko. Gradonačelnik Darinko Dumbović obrazložio je dodjelu ovog posla tek osnovanoj firmi iznimnom hitnošću. Zbog toga nije bilo javnog natječaja, niti su o mogućem poslu s gradom obaviještene druge tvrtke koje bi mogle dati svoje ponude.

Na kontakt telefon tvrtke Ki i Do novinarima se javio Igor Prpić, otac Kristiana Prpića, koji međutim o poslu svog sina tvrdi, ne zna ništa. Nije bio raspoložen za nastavak razgovora s novinarima pa im je nakon idućih pitanja poklopio slušalicu. Inače gospodin Prpić svojevremeno je imao autoservis koji je otišao u stečaj. Neko vrijeme je radio u Njemačkoj, no sada živi u Petrinji. Obitelji Prpić i Dumbović, prema riječima Petrinjaca s kojima su razgovarali novinari 24 sata, u kumskim su odnosima.

Evo kako su ipak objasnili unosan posao s gradom

Naknadno je novinarima 24 sata stigla poruka s broja na koji se ranije javio Kristianov otac. Tko ju je napisao nije poznato, no u njoj se objašnjava da obitelj Prpić u Njemačkoj ima firmu za visinske radove i čišćenje solarnih panela.

“Stavili smo se na raspolaganje s dizalicom i kolegama te srušili više od 70 dimnjaka bez ijedne kune. Majka je primila i podijelila tri šlepera humanitarne pomoći koje su skupili Hrvati iz Kemptena koju su u Petrinji dijelili potrebitima svojim vozilima. Posjedujemo višegodišnje iskustvo i mehanizaciju za visinske radove, stoga ne vidim zašto ne bismo radili u svom gradu”, zaključuje se u poruci.

Još se navodi se da su se javili na natječaj objavljen u Narodnim novinama i da još pet tvrtki radi taj posao. “To je prava istina i da nema nikakve senzacije jer i ljudi mogu potvrditi da smo radili besplatno”, piše dalje. Kumstvo s Dumbovićima su negirali, tvrdeći da s gradonačelnikom nisu ni u kakvom odnosu.

Tko je još dobio posao s Gradom Petrinjom?

Naknadno se i na stranicama grada Petrinje pojavila informacija da su još četiri tvrtke izravno dobile posao s gradom. Jedna Pet plus gradnja bila je navedena u trenutku kada je objavljen i ugovor s Prpićem. Oni bi dimnjake i krovišta trebali popraviti u 14 petrinjskih naselja za cijenu nešto veću od dva milijuna kuna.

Zatim su objavljene i ostale. Posao obnove dimnjaka i krovišta za dva druga naselja izravno je dobila tvrtka Stanić graditeljstvo. U pitanju je ugovor nešto veći od milijun kuna. Takav isti posao vrijedan 113.000 kuna dobilo je i GS građenje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više