Politika & Kriminal

Gradonačelnik Županje, kojeg je Telegram uhvatio u kupovini tone i pol kulena, više nije šef gradskog HDZ-a

Nekad nedodirljivi Davor Miličević nakon 16 godina teško je poražen na unutarstranačkim izborima

02.05.2017., Zagreb -Zastupnici HDZ-a odlaze na konzultacije za vrijeme saborske stanke.
photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Gradonačelnik Županje Davor Miličević, poznat po neumjerenoj kupovini slavonskih kulena i kobasica (samo u tri godine gradskim je novcem kupio tonu i pol tih suhomesnatih proizvoda), više nije predsjednik tamošnjeg ogranka HDZ-a. Miličević je na unutarstranačkim izborima u nedjelju izgubio od Damira Juzbašića, pomoćnika ministra gospodarstva i ravnatelja robnih zaliha. Jedan od dojučerašnjih HDZ-ovih kapitalaca s istoka Slavonije, Davor Miličević, dobio je 355 glasova, naspram Juzbašićevih 421 glas.

Težak poraz Miličevića koji je čelu gradskog odbora HDZ-a Županje bio punih 16 godina, tu, međutim, ne završava. Nije izabran ni za mjesto jednog od četiri potpredsjednika županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. A onda je, jučer, na sjednici Gradskog vijeća, HDZ u Županji i formalno izgubio vlast: upravo zahvaljujući Miličeviću koji je nedavno iz stranke izbacio dvojicu vijećnika, Antona Juku i Petra Buljevića.

Nedodirljivi stranački kapitalac

S obzirom da HDZ u gradskom vijeću više nema većinu, jučer je smijenjena dosadašnja HDZ-ova predsjednica Gradskog vijeća Nada Galović. Na njeno je mjesto izabran Ante Juko, a za njegovog potpredsjednika Petar Buljević, dakle dvojica HDZ-ovaca koje je Miličević nedavno izbacio iz stranke. A izbacio ih je jer su se protivili izgradnji gradskih bazena onako kako je to zamislio Miličević, nakanivši potrošiti 20-ak milijun kuna gradskog novca.

Miličević je godinama bio jedan od nedodirljivih HDZ-ovih kapitalaca na istoku Hrvatske. Bio je saborski zastupnik u tri mandata i gradonačelnik Županje, također u tri mandata, od 2009. godine. Obnašao je i važne funkcije u stranci, među ostalim bio je i član Visokog časnog suda HDZ-a i to u vrijeme kada je u ožujku 2013. iz stranke isključenja bivša predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor.

Donald Trump iz Županje

Iako je u samo dva dana doživio trostruki poraz, Milinović se ponaša slično kao američki predsjednik Donald Trump, ne priznaje poraz, odnosno, relativizira svoj izborni neuspjeh. Kaže kao je Damir Juzbašić ostvario Pirovu pobjedu i da se radi tek o prvom poluvremenu utakmice, jer on, Miličević, kontrolira čak 15 od 17 novoizabranih članova gradskog odbora HDZ-a Županje.

– Za razliku od Miličevića ja ne dijelim članove HDZ-a, pa tako ni članove novoizabranog gradskog odbora na ”moje” i ”njihove”, a mislim da je vrlo jasan bio i predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković rekavši da svi izabrani predsjednici općinskih, gradskih i županijskih odbora imaju puni legitimitet – rekao je za Telegram novi šef županjskog HDZ-a, Damir Juzbašić.

Uza sve nevolje, Miličevića, kao što smo pisali, trenutno propitkuje i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je nakon naših napisa o razbacivanju gradskog novca na kupovinu suhomesnatih proizvoda iz Mesnice As, za koju se u Županji priča da je u suvlasništvu Miličevića (on na naše pitanje o tome nije želio odgovoriti), traži objašnjenja zašto je u samo tri godine gradskim novcem kupio tonu i pol slavonskog kulena i kobasica.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu