Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Gradski Odbor zabranio je radove na Trgu žrtava; ali, problem je što se Bandić na to ne mora obazirati

Zaključci Odbora ne obvezuju gradsku vlast pa Bandić, zapravo, može nastaviti po svome

FOTO: Borko Vukosav

Gotovo tri mjeseca nakon što je gradonačelnik Milan Bandić otvorio radove na uređenju Trga žrtava fašizma koji su zbog svoje netransparentne procedure kojom je projekt odobren te grubim zahvatima na Meštrovićevu paviljonu i okolišu ozbiljno skandalizirali stručnu javnost i građane, u Gradskoj je skupštini izborena mala pobjeda. Skupštinski Odbor za prostorno uređenje donio je odluku kojom se traži hitna obustava radova na Trgu žrtava.

Tematsku sjednicu Odbora za prostorno uređenje Skupštine Grada Zagreba inicirao je zastupnik Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš!. Uz njega su za zabranu radova glasali Anka Mrak Taritaš, zastupnica GLAS-a i Dubravka Brezak Stamać iz HDZ-a. Suzdržan je bio zastupnik Tomislav Jonjić (Neovisni za Hrvatsku), a protiv je bio Robert Hirc, član Čačićevih Reformista koji je u Gradsku skupštinu ušao s liste Milana Bandića stranke Bandić Milan 365.

Odluka koja ni na koji način ne obvezuje Bandića

U odluci Odbora traži se hitna obustava radova na Trgu žrtava fašizma dok se o projektu Pješački centar izvrsnosti ne provede javna i stručna rasprava, analizira sva dokumentacija i provedu konzultacije s Vijećem gradske četvrti Donji grad. No ova je odluka političke naravi i zagrebačkog gradonačelnika Bandića ni na koji način ne obvezuje. Sad je na potezu gradska uprava, kaže Tomašević s kojim smo kratko razgovarali nakon sjednice.

No na sjednici Odbora na kojoj su na pitanja zastupnika odgovarali predstojnici gradskih institucija i zavoda otkrilo se još niz problematičnih sivih zona ovog projekta. Sporni detalj koji govori o nevjerojatnoj neurednosti državne i gradske uprave je pitanje ugovornih odnosa između Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Između Grada Zagreba kao investitora radova i Republike Hrvatske, koja je vlasnik Doma HDLU-a na kojem se izvode radovi, ne postoji ugovor.

Zastupnici konačno dobili dokumentaciju na uvid

Tomašević nam je prepričao kako su na pitanje zastupnika postoji li ugovor, predstavnici gradske uprave odgovorili između dva pravna subjekta nema pisanog ugovora. Kao vlasnik Meštrovićeva paviljona uknjižila se temeljem Rješenja koje datira od 25. svibnja 2016. Republika Hrvatska, a tada je taj objekt Grad Zagreb izbrisao iz svoje imovine. Inače, da zbrka bude još veća, Gradski ured za imovinsko-pravne odnose pozvao je novog vlasnika, Republiku Hrvatsku na primopredaju objekta, no do danas, prema informacijama kojima raspolaže Telegram, Ministarstvo državne imovine kojim upravlja Goran Marić to još nije napravilo.

Predstavnici gradske uprave također nisu znali odgovoriti zastupnicima zašto nije proveden javni arhitektonsko-urbanistički natječaj. Još su jednom ponovili da posjeduju sve dozvole, iako na sjednici nije bio nitko iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Danas je zastupnicima, nakon višestrukih zahtjeva, dokumentacija dana na uvid, no članovima odbora će trebati neko vrijeme da je prouče i donesu zaključke, kaže Tomašević.

Radovi koji se izvode na Trgu žrtava fašizma vrijedni su desetak milijuna kuna, a Bandić je najavio da je uređenje Džamije prva od četiri faze uređivanja “pješačkog centra izvrsnosti”, od Draškovićeve do Trga burze i Trga žrtava fašizma Ulice kneza Višeslava i Krešimirova trga do Branimirove ulice.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više