Peđa Grbin traži da se Dalić očituje o napisima da su zakon o Agrokoru pisali odvjetnici povezani s VTB-om

SDP je najavio da će tražiti opoziv ministra Marića

ZADNJA IZMJENA: tra. 20, 2017
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin zatražio je hitno očitovanje potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić o medijskim napisima prema kojima je u pisanje zakona o Agrokoru navodno bilo uključeno i odvjetničko društvo povezano s VTB bankom, jednim od najvećih kreditora Agrokora.

“Danas su u medijima objavljene informacije po kojima je Zakon o izvanrednoj upravi, famozni ‘lex Agrokor’ nije pisan samo u Vladi već je pisan od strane jednog odvjetničkog društva i to ne bilo kojeg već onog za koji postoji indicija da je povezano sa VTB bankom, koja je jedan od najvećih kreditora Agrokora. Odlaskom Agrokora u stečaj njezini bi financijski interesi bili ugroženi. Stupanjem na snagu tog zakona onemogućeno je da Agrokor ode u stečaj”, rekao je Grbin.

Traži hitno očitovanje ministrice Dalić

Ministarstvo pravosuđa, kaže, navodno je, po istim informacijama, bilo isključeno iz pripreme tog zakona. “Po javno dostupnim informacijama upravo je to odvjetničko društvo povezano s cijelim poslom jer je od strane vladinog povjerenika izabrano za pružanje pravnih savjeta i usluga koncernu”, pojašnjavao je Grbin. Ukoliko su ti navodi točni, kaže, radi se o sukobu interesa “kojeg se ne bi postidjeli ni Sanader niti Karamarko”.

“Kako bi se dvojbe otklonile tražimo hitno očitovanje resora potpredsjednice Dalić s obzirom na njenu uključenost u slučaj i da je ona na sebe preuzela odgovornost za izradu zakona i tako isključila sve ostale”, poručio je Grbin. SDP traži odgovor na pitanje da li je istina da su u izradi ‘lex Agrokor’ angažirani vanjski suradnici, koji, jesu li povezani VTB bankom i drugim kreditorima Agrkora, jesu li bili plaćeni i koliko.

SDP će pokrenuti opoziv ministra Marića

Klub SDP-a je ranije, usred rasprave o dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, zatražio stanku kako bi u sabornici govorio o, kako su rekli “sukobu interesa”, odnosno podacima vezanima za to i posljedice koje može imati na stabilnost države. Nisu precizirali o kakvim sukobima interesa je riječ.

Grbin je ranije potvrdio i da će SDP saborsku proceduru poslati prijedlog za pokretanje postupka opoziva ministra financija Zdravka Marića. “Radi se o osobi koja se nalazi u potencijalnim sukobima interesa, koja nije postupala po zakonu. Jedan dan se izuzima, a drugi vodi postupke. Radi se o osobi koja mora otići”, rekao je Grbin i dodao kako smo danas “iz medija saznali da Marić nije jedini u potencijalnom sukobu interesa”.