Politika & Kriminal

Grbin o raskolu u SDP-u: 'Ako stvari ne možemo riješiti razgovorom, spreman sam povući radikalne mjere'

Traje sukob oko sudbine četvero bivših članova koji su još uvijek dio stranačkog Kluba

03.10.2020., Zagreb - U sjedistu SDP-a nakon unutarstranackih izbora predstavljen je novi predsjednik stranke Pedja Grbin. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin večeras je gostovao u HTV-ovu Dnevniku, gdje je govorio o raskolu u stranci zbog izbacivanja četvero zastupnika iz Kluba zastupnika, javlja portal HRT-a. Više od polovice SDP-ovih saborskih zastupnika potpisalo je zahtjev kojim od Grbina traže da sazove novu sjednicu Kluba na kojoj će se glasati o isključenju četvero zastupnika iz Kluba. Grbin je umjesto toga sazvao sjednicu Predsjedništva u kojem on ima većinu.

Na pitanje ima li većinu za izbacivanje četvero zastupnika, Grbin je u Dnevniku rekao kako je pravo pitanje postoji li u Klubu volja da se situacija u kojoj su se našli riješi dijalogom ili će nastaviti sa sukobom.

“Sa sigurnošću znam da sam za stvari koje radim i način na koji vodim stranku dobio potporu Predsjedništva stranke, Glavnog odbora stranke, dobio sam potporu članica i članova kada sam izabran za predsjednika. Sada je na nama da na Klubu zastupnika odlučimo hoćemo li nastaviti s bavljenjem samima sobom, ili ćemo se početi baviti onime zbog čega su nas građani, uostalom, i birali, a to je briga za njihove interese i standard”, rekao je Grbin za HTV.

Grbin je spreman riskirat raskol u stranci

Odgovarajući na pitanje je li spreman riskirati da SDP u Saboru spadne na 10, 12 ili 14 zastupnika, Grbin je poručio da mu je cilj da SDP bude jaka stranka koja je spremna zastupati interese građana. “Pokušat ću uvjeriti svoje kolegice i kolege da možemo zajedno raditi na tom cilju, da je cilj tu pred nama i da jednostavno ne možemo prepustiti sudbinu i ove zemlje i stranke stihiji.

Ali isto tako spreman sam, ako se taj dogovor ne može postići, ako stvari ne možemo riješiti razgovorom, povući i te teške, radikalne mjere”, rekao je Grbin i dodao da ne želi da do toga dođe, ali da ta opcija doista jest na stolu. “I učinit ću sve što mogu da je izbjegnem, poručio je.

Grbin je rekao i da je isključivanja članova iz SDP-a bilo uvijek, iz ovih ili onih razloga. “Učinit ću sve da ne dođe do tog raskola, ali, nažalost, ako budemo morali posegnuti za teškim mjerama, i to je na stolu”, rekao je. “Ova sadašnja situacija u SDP-u je neodrživa i ako je u vrlo kratkom roku ne riješimo, za stranku može biti samo gora”, dodao je Grbin.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu