Politika & Kriminal

Grčka najavljuje da će deportitati sve migrante koji su im došli nakon što je Turska otvorila granice

U Grčku je od 28. veljače ušlo nekoliko tisuća ljudi

Migrants with protective masks wait at the buffer zone at Turkey-Greece border at Pazarkule, in Edirne district, on February 29, 2020. - Thousands of migrants stuck on the Turkey-Greece border clashed with Greek police on February 29, 2020, according to an AFP photographer at the scene. Greek police fired tear gas at migrants who have amassed at a border crossing in the western Turkish province of Edirne, some of whom responded by hurling stones at the officers. The clashes come as Greece bolsters its border after Ankara said it would no longer prevent refugees from crossing into Europe following the death of 33 Turkish troops in northern Syria. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
FOTO: AFP

Grčka će ilegalne migrante koji su na njezin teritorij stigli nakon 1. ožujka premjestiti u sjeverni grad Serres te ih zatim deportirati u njihove domovine, rekao je grčki ministar za migracije Notis Mitarachi, prenose u četvrtak mediji.

Više tisuća migranata ušlo je u Grčku od kada je Ankara 28. veljače objavila da će ih pustiti preko svoje granice kako bi nastavili put prema Europi. Turska se odlučila na taj potez usprkos obvezi iz sporazuma s EU od 2016. da ih zadrži na svom teritoriju. “Naš plan je da ih vratimo u njihove zemlje”, kazao je ministar za novinsku agenciju Athens New Agency (ANA) kasno u srijedu.

Također je kazao da će migranti koji su ušli u zemlju prije 1. siječnja 2019. i smješteni su na otocima, uskoro biti prevezeni na kopno.

Grčka neće primati nove zahtjeve za azil

Grčka je 1. ožujka, nakon gomilanja broja migranata na svojim granicama, objavila da više neće primati zahtjeve za azil u idućih mjesec dana. “Stanje je danas mirno. Jučer smo zaustavili skupinu od 150 migranata. Biti ćemo ovdje dokle god bude potrebno”, kazao je jedan policajac za Reuters.

U četvrtak nije pristao niti jedan čamac s migrantima na otok Lezbos na kojem već boravi oko 20.000 migranata, smještenih u pretrpanim kampovima.

Turska propušta migrante prema Europi

Turska je odlučila promijeniti migrantsku politiku dogovorenu s Europskom unijom pošto je turska vojska pretrpjela velike gubitke u ljudstvu u Idlibu, sirijskoj pokrajini, u kojoj traje ofenziva sirijskih snaga uz potporu Rusije. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odlučan je uspostaviti kontrolu nad posljednjim uporištem pobunjenika, među kojima su i pripadnici džihadističkih skupina.

Grčka i EU optužuju Tursku da namjerno gomila migrante na grčkoj granici te tako pritišće Bruxelles da joj ponudi više novca za skrb o migrantima, no Ankara od Unije također očekuje potporu za svoje geopolitičke ciljeve koje nastoji ostvariti u sukobu u Siriji koji traje 11 godina.

Nastavite čitati