Politika & Kriminal

Grčka vlada objavila je video za koji tvrde da prikazuje turske vojnike kako uklanjanju ogradu na granici

Na snimci se navodno vidi kako tursko vojno vozilo miče barijeru kako bi migranti lakše ušli u Grčku

FOTO: Screenshot/Twitter

Grčka vlada u nedjelju je objavila noćnu videosnimku s granice na kojoj se navodno vidi kako tursko vojno vozilo uklanja ogradu. Vozilo namijenjeno nadzoru granice uklonilo je ogradu uz pomoć kabla, objavila je vlada u Ateni u vrijeme dok rastu tenzije između dviju država zbog migranata koji se nalaze na tursko-grčkoj granici. Barijera na granici već je bila oštećena zahvaljujući migrantima koji je pri pokušaju ulaska u Europsku uniju režu.

Videosnimka će dodatno pojačati napetosti na granici na kojoj se sukobljavaju grčke snage sigurnosti i migranti, a na kojoj suzavac ispaljuje i turska strana.

Erdogan kaže da je sporazum mrtav

Odluka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da otvori put migrantima prema Europi razljutila je grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa koji je objavio da je dogovor između Europe i Ankare o ograničavanju migracija iz 2016. “mrtav”.

Turska je tim sporazumom pristala zadržavati migrante na svom teritoriju u zamjenu za financijsku pomoć Europske unije. Ankara tvrdi kako Europa nije ispunila obaveze predviđene dogovorom, a strahuje i zbog novog priljeva izbjeglica zbog sukoba u Idlibu, regiji na sjeverozapadu Sirije.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu