Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Grčki premijer ispričao se zbog teške željezničke nesreće, s pet dana zakašnjenja. 'Dugujem to svima, posebno žrtvama'

Riječ je o najsmrtonosnijoj željezničkoj nesreći u povijesti zemlje

Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis speaks during a joint press conference with his Japanese counterpart following their meeting at the prime minister's residence in Tokyo on January 30, 2023. (Photo by Richard A. Brooks / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Grčki premijer Kiriakos Micotakis zatražio je u nedjelju oprost od obitelji 57 žrtava sudara dvaju vlakova, najsmrtonosnije željezničke nesreće u toj zemlji koja se dogodila ovaj tjedan, javlja BBC u nedjelju.

“Kao premijer, dugujem to svima, posebno obiteljima žrtava, da zatražim oprost”, napisao je Micotakis na Facebooku u poruci naciji. “U Grčkoj 2023. godine, dva vlaka koja idu u različitim smjerovima ne mogu voziti na istoj pruzi a da to nitko ne primijeti”, rekao je.

Na ulicama Atene prosvjedi

Prosvjedi nakon tragične željezničke nesreće nastavljaju se danima. U nedjelju su izbili i sukobi s policijom nakon što su se tisuće ljudi pridružile prosvjedima u Ateni. Prema policijskoj procjeni, na prosvjedima u nedjelju okupilo se 12.000 ljudi.

Neki od njih palili su gume i bacali zapaljive bombe na policiju koja je odgovorila suzavcem i šok granatama te raščistila središnji trg Syntagma u nekoliko minuta. Prosvjednici su također pustili stotine crnih balona u spomen na poginule, a na nekima su bile i poruke vladi “Srušimo vladu ubojica”.

Najsmrtonosniju željeznička nesreća u zemlji dogodila se 28. veljače navečer kada se putnički vlak sudario s teretnim koji je stizao iz suprotnog smjera istim kolosijekom pri, pretpostavlja se, brzinama do 160 kilometara na sat.

Šef postaje optužen za ubojstvo

Četiri prva vagona putničkog vlaka izletjela su s tračnica, a prva dva su se zapalila i potpuno su uništena. Šef postaje u Larissi optužen je za ubojstvo iz nehata i trebao bi se pojaviti pred sudom. Njegov odvjetnik Stefanos Pantzartzidis rekao je da je priznao da snosi dio odgovornosti za nesreću.

Janis Dicas, čelnik sindikata grčkih željezničara, rekao je televiziji Skai da automatska signalizacija na mjestu nesreće nije radila. Istraga je uzrok nesreće pripisala ljudskoj pogrešci. Ministar prometa Kostas Karamanlis podnio je ostavku nakon nesreće u znak poštovanja prema žrtvama.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više