Politika & Kriminal

Grlić Radman kaže da je odluka o neodređenom spolu politička: 'Toga na osobnim iskaznicama ne treba biti'

Kaže i kako se radi o jedinstvenom stajalištu njega i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića

08.06.2020., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlic Radman, odrzao je videokonferenciju "FAC Developement" s ministrima drzava clanica Europske unije. Photo: Igor Kralj/PIXSELL/EU2020HR
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL/EU2020HR

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak u Zagrebu da hrvatski pravni poredak ne poznaje neutralni spol i da je jedinstveno stajalište njega i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da ga na novim osobnim iskaznicama ne treba biti.

“Hrvatski pravni poredak poznaje muški i ženski spol, nema neutralnog spola, nego se kao podatak upisuje muški i ženski. To je hrvatsko nacionalno zakonodavstvo i tu nas dvojica ministara dijelimo isti stav i vrlo sam iznenađen da se stvorila buka ni od čega”, rekao je Grlić Radman na novinskoj konferenciji nakon susreta s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom.

‘Odluka je politička, ne donose je stručne službe’

Ministar je to rekao zatražen da komentira vijest objavljenu u Večernjem listu od petka da je njegovo ministarstvo od MUP-a tražilo da se na osobne iskaznice uključi neodređeni rod X. Istaknuo je da se radilo o internoj korespondenciji stručnih službi državne uprave gdje se daju mišljenja ili tumačenja određenih procesi i uredbi.

“Ali ne donose o tome odluku stručne službe, nego je odluka politička. Tu kolega Božinović i ja već odavno imamo isti stav”, kazao je ministar. Večernji list objavio je da je stajalište MVEP-a da nove osobne iskaznice koje će biti u primjeni od 2. kolovoza imaju naveden osim oznake ženskog ili muškog, i oznaku neodređenog spola.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu