Politika & Kriminal

Grlić Radman kaže da treba prekinuti zloupotrebu migranata na granici s EU-om. Ne, ne misli na policijsko iživljavanje

Ministar je duboko zabrinut zbog situacije u Bjelorusiji

28.10.2019., Zagreb - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlic Radman dao je izjavu za medije na temu jucerasnjih izjava clana Predsjednistva BiH Sefika Dzaferovica te Brexita. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Potrebno je bez odgode prekinuti zloupotrebu migranata na granici s Europskom unijom, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman na 28. sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćio je u četvrtak MVEP.

“Duboko smo zabrinuti i zbog sve gore političke situacije u Bjelorusiji. Zloupotrebu migranata na granici s EU-om potrebno je bez odgode prekinuti“, istaknuo je hrvatski ministar vanjskih poslova u svom izlaganju.

Ministar je bio na sastanku u Stockholmu

Bjelorusija je u sukobu s EU-om zbog migranata koji su na njezinoj zapadnoj granici. Unija optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegov režim za hibridni napad korištenjem migranata koje dovodi s Bliskog istoka i upućuje na granice Latvije, Litve i Poljske.

Grlić Radman je na sastanku u Stockholmu pozvao na jačanje OESS-a jer su njezine članice suočene s brojnim izazovima. “Glavni alati OESS-a – mjere izgradnje povjerenja i sigurnosti, terenske operacije i autonomne institucije, zaštita ljudskih prava, mira i stabilnosti, trebaju se dalje razvijati i modernizirati, kao i pravovremeno i realno financirati, kako bi bili učinkoviti”, rekao je hrvatski ministar.

OESS puno pomaže u BiH

Grlić Radman osvrnuo se i na ulogu OESS-a u jugoistočnoj Europi. “Posebno cijenimo ulogu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini u podršci stabilnosti, vladavini prava, demokratskim vrijednostima i institucijama. Snažno potičemo izbornu reformu i druge napore da se osigura legitimno, pravedno i nediskriminatorno političko predstavljanje svih triju konstitutivnih naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba”, istaknuo je Grlić Radman.

Na marginama sastanka Ministarskog vijeća, Grlić Radman se susreo s visokim povjerenikom OESS-a za nacionalne manjine Kairatom Abdrakhmanovom. Razgovarali su o položaju hrvatskih manjina u susjednim državama, s naglaskom na Srbiju i Crnu Goru, navodi se u priopćenju.

Problemi na ukrajinskoj granici

Grlić Radman je još izrazio zabrinutost zbog sukoba u Ukrajini i žaljenje zbog odluke o izbacivanju promatračke misije OESS-a na ruskim kontrolnim točkama Gukovo i Donjeck te pozvao na veće napore za rješavanje dugotrajnih sukoba u Gruziji i Moldaviji. Osvrnuo se i na sukob u Gorskom Karabahu, čije je rješavanje ključni zadatak za OESS, dodaje se u priopćenju.

“Pohvaljujemo rad OESS-a u traženju trajnog rješenja nakon sporazuma o prekidu vatre i pozivamo Armeniju i Azerbajdžan na konstruktivan dijalog kako bi postigli sveobuhvatno rješenje spora”, rekao je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu